Anàlisi de conjuntura

La Cambra preveu que el PIB català creixi el 6,3% aquest any

La institució apunta que la inflació és persistent però no queda clar si és estructural i els preus alts es consolidaran

La Cambra preveu que el PIB català creixi el 6,3% aquest any
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona preveu que l’economia catalana es recuperi i arribi a nivells prepandèmia aquest any, amb una millora ostensible de la situació a l’estiu, fins i tot en el sector turístic. Missatge d’optimisme llançat aquest dijous durant la presentació de l’informe de conjuntura habitual de la institució, realista, però sense obviar una anàlisi prolixa d’amenaces que encara persisteixen. El director d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, va descriure l’actual recuperació com de ‘V’ asimètrica irregular en la qual els ritmes difereixen segons els sectors i tot això en un context d’una inflació «no estructural però persistent». El gran debat dels economistes és aventurar si aquesta inflació és estructural i si els preus alts es consolidaran, cosa que comportaria llavors taxes de creixement inferiors a les previstes. «L’alça de preus és un factor negatiu que pot frenar el consum privat i, per tant, el creixement», va opinar Rovira.

«Revisem a la baixa lleugerament les previsions del 2021-2022 fins al 6,0% i 6,3%, per l’impacte de la variant òmicron, la crisi de subministraments, la pujada de preus i el retard en l’execució dels fons Next Generation», conclou l’informe. El 2022, els economistes de la Cambra preveuen que el consum privat es beneficiï de l’estalvi acumulat i el control de la pandèmia però és la inversió empresarial i les exportacions el veritable motor de la recuperació. «La inversió creixerà més d’un 7% el 2022 gràcies als fons NGEU ja les millors perspectives de creixement. El sector exterior farà una contribució positiva en el creixement», afirma l’estudi. Sobre l’alça de les matèries primeres i de l’energia, els experts de la Cambra apunten que els mercats de futurs avancen baixades de preus en els pròxims dos anys, per la qual cosa la inflació subjacent ha de tendir a baixar, però d’una manera lenta, en aquest context d’inflació persistent. Si les matèries primeres i els costos de transport es mantenen alts, les empreses tard o d’hora tendeixen a repercutir aquests costos en els seus preus a mesura que esgoten els estocs.

Notícies relacionades

En una ostentació d’equilibri entre el reconeixement de la recuperació i dosis de coherent prudència, l’informe de la Cambra ressalta els bons indicadors però aprofundeix també en els elements que s’han de tenir en compte per a la interpretació de les dades. Així, la indubtable bona situació de l’ocupació a Catalunya ha de ressaltar, segons Rovira, que el creixement de l’ocupació registrada ho fa per sobre del creixement del PIB com a conseqüència d’una composició dels contractes en la qual prioritzen els temporals i els vinculats al sector públic (el 60% del total). Queda, per tant, un marge de millora en el qual «convé una economia amb salaris reals elevats però amb una productivitat empresarial també alta». En qualsevol cas, la Cambra i la seva presidenta, Mònica Roca, mantenen una posició prudent i remeten que la fixació d’alces salarials ha de ser sempre resultat de la negociació entre sindicats i treballadors, en funció de la situació de cada empresa, i amb prioritat dels convenis autonòmics davant els estatals. Per a Roca, la política econòmica s’ha de centrar a minimitzar l’atur juvenil (actualment del 30% a Catalunya) i a oferir solucions a les empreses que tenen dificultats per trobar treballadors amb formació digital. L’aposta per la formació és per això fonamental, va opinar Roca.

Sobre l’efecte del coronavirus en l’economia catalana en els pròxims mesos, la Cambra defensa que la pandèmia dibuixarà una situació «crònica» i les polítiques a aplicar s’assemblaran a les aplicades per Dinamarca, per afrontar una malaltia cronificada però amb menor perillositat.