Expansió del gegant del comerç electrònic
Amazon arriba als 18.000 empleats a Espanya, 7.000 a Catalunya
La multinacional té una quarantena d’instal·lacions a Espanya i planeja noves obertures aquest 2022

Amazon va acabar l’any passat amb 18.000 treballadors a Espanya. D’aquests, es calcula que uns 7.000 estan a Catalunya, després d’un procés accelerat de consolidació sense marxa enrere de la venda ‘online’ i obertures per part de la multinacional de múltiples centres de distribució, instal·lacions logístiques i oficines corporatives. El creixement d’Amazon amb l’augment del comerç electrònic per la pandèmia sembla imparable i l’expansió ha fet que Catalunya sigui un baluard important per a la companyia, una cosa que es reflecteix que gairebé el 39% de l’ocupació d’Amazon a Espanya es concentra en aquesta comunitat autònoma, segons càlculs del sector.
A l’espera de les noves botigues sense caixers ja implantades als EUA i que podrien arribar a Espanya d’aquí a poc temps, la implantació d’Amazon s’ha diversificat fins al punt que disposa a Espanya de més de 40 centres logístics, oficines corporatives, centres de desenvolupament de ‘software’, després d’invertir de l’ordre de 7.000 milions d’euros en 10 anys. A Catalunya hi ha una oficina corporativa, un centre d’atenció al client, un centre tecnològic per al desenvolupament d’aplicacions, centres logístics de primer quilòmetre o distribució general al Prat, a Castellbisbal i a Martorelles; més un centre de distribució de mig quilòmetre (Barberà del Vallès), set estacions logístiques d’últim quilòmetre (Martorelles, el Prat de Llobregat, Rubí, Montcada i Reixac, Parets, Mollet del Vallès i Constantí –Tarragona-), i un centre urbà de productes frescos a Barcelona. Un nou centre logístic de 10.700 metres quadrats al barri de Bon Pastor està en construcció. Però les noves obertures s’amunteguen amb poca informació per part de la multinacional. Actualment, la firma ofereix a Cataluya 300 llocs de treball, molts dels quals, per a Martorelles. I en vindran més el 2022.
La multinacional ha reconegut aquest divendres que la plantilla ha crescut a Espanya fins el 2021 més del que es preveia, al passar dels 15.000 inicialment calculats a 18.000, amb la creació de 6.000 llocs de treball només el 2021. En dos anys, el nombre de contractes indefinits ha sigut d’11.000. Però el recorregut encara pot ser més gran en el futur, si es té en compte que Amazon va generar 65.000 llocs de treball a la UE i el Regne Unit el 2021, fins a més de 200.000 treballadors.
Notícies relacionadesAmazon s’ha convertit en un important motor de creació d’ocupació. Es calcula que està entre les 15 empreses amb una plantilla més gran d’Espanya i entre les cinc al sector minorista. L’objectiu és arribar als 25.000 empleats fixos a Espanya abans de finals del 2025. En ocupació indirecta les xifres actuals són difícils de calcular, però estarien per sobre dels 71.000 llocs de treball, si es té en compte que almenys 12.000 pimes venen els seus productes a través d’Amazon.
Canvis en la política salarial a Amazon
A Barcelona, el salari mínim base d’entrada en un centre logístic és d’uns 1.750 euros al mes, dividit en 12 pagues (mosso de magatzem). A escala internacional, Amazon ha reconegut dificultats a l’hora de trobar treballadors, i sobretot a l’hora de mantenir una plantilla estable els últims dos anys. També està en ple debat la representació sindical de la plantilla als EUA. Com a conseqüència del creixement accelerat i les noves necessitats de personal, l’empresa està disposada a incrementar els salaris mitjans, especialment entre els empleats de càrrecs intermedis i dissenyadors de ‘software’, via imprescindible per mantenir talent. En aquesta línia la firma ha acceptat als EUA elevar els salaris màxims que existien, de 160.000 dòlars anuals, i els incrementarà fins als 350.000 dòlars a partir del mes vinent. S’espera que hi hagi increments també en altres categories laborals que es decidiran aquest mes, en forma de compensacions o complements personals en funció del perfil de cada lloc, el salari habitual al mercat i les condicions particulars de cada empleat (situació familiar, etc.). No és forassenyat pensar que Amazon assumeixi també una revisió salarial a escala internacional, com una via més per reforçar l’expansió internacional.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Mobilitat Renfe aparta dos treballadors acusats de sabotatge durant la vaga de Rodalies a Catalunya
- Tossa de Mar, protagonista d’un reality xinès amb milions d’espectadors
- ACTUALITAT BLAUGRANA La Lliga sacseja el Barça per les llotges VIP: «No té ‘fair play’ per inscriure Dani Olmo i Pau Víctor»
- Frau a Hisenda Ancelotti afirma que el Reial Madrid li va suggerir crear societats per cobrar drets d’imatge: «Mai em vaig adonar que alguna cosa no era correcta»
- Automoció Seat nomenarà ben aviat el substitut de Wayne Griffiths i Markus Haupt és el millor posicionat