Tributació
Els experts s’encallen amb l’harmonització fiscal
La comissió per a la reforma tributària s’emplaça per a un nova reunió el dia 17
La comissió d’experts per a la reforma fiscal no ha aconseguit en la seva llarga reunió d’avui una proposta consensuada en matèria d’harmonització fiscal en matèria d’impostos cedits a les autonomies com el de patrimoni o successions, segons fonts coneixedores del contingut de la trobada. De fet, la comissió, formada per 16 experts, es va emplaçar per mantenir una nova reunió el 17 de febrer.
Durant la trobada s’ha produït un prolongat debat sobre les qüestions a incloure en el text final que s’hauria d’entregar a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, abans que acabi aquest mes. «Hi ha consens que és necessari harmonitzar. Una altra cosa és com», afirmen fonts consultades. I és que el marge que té l’Estat és molt ampli, fins i tot suprimir determinades figures tributàries cedides i compensar les autonomies. També hi ha graus intermedis, com un mínim similar entre territoris i altres fórmules. I en tot això entra també en joc el grau d’autonomia tributària de les comunitats, sobre el qual hi ha també diferents punts de vista.
En qualsevol cas, les possibilitats d’una proposta de consens estan molt lligades a si el document es limita a fer un llistat de possibilitats o si, en canvi, defensa unes fórmules davant d’altres, segons les fonts consultades.
Fuga de recursos
Notícies relacionadesLa trobada d’aquest dijous havia de ser més definitiva del que al final ha sigut. A finals de gener es va produir una altra reunió en la qual tampoc es va aconseguir tancar un document amb propostes al ministeri. Les propostes giren, en gran manera, entorn d’incorporar la tecnologia en el sistema tributari per evitar la fuga de recursos que es produeix amb les transaccions digitals, les criptomonedes, les ‘family offices’ i altres instruments que erosionen les bases imposables.
L’abril de l’any passat, la ministra d’Hisenda va presentar la comissió de 17 experts per elaborar un llibre blanc per a la reforma fiscal. Presidida per Jesús Ruiz-Huerta (creador de les balances fiscals amb el president socialista José Luis Rodríguez Zapatero) i amb Alain Cuenca (director general d’Institut d’Estudis Fiscals) com a secretari, aquest grup comptava llavors amb els catedràtics i experts com Fran Adame, Antonia Agulló, Olga Cantó, Laura de Pablos, Santiago Díaz de Sarralde, Xavier Labandeira, Santiago Lago, Guillem López Casasnovas, Julio López Laborda; David López Rodríguez, Carlos Monasterio, Saturnina Moreno, Violeta Ruiz Almendral, Maria Teresa Soler i Marta Villar. El comitè va arribar a tenir 18 membres, amb l’entrada posterior d’Ignacio Zubiri, catedràtic d’Hisenda Pública de la Universitat del País Basc. I ara, després de la seva marxa i la de Carlos Monasterio, catedràtic d’Hisenda Pública de la Universitat d’Oviedo, en té 16.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034