Turisme

Front comú del Govern i el sector contra la sentència dels pisos turístics d’Airbnb

Crítiques a la decisió del Suprem, que anul·la el marc legal català que obliga l’empresa a eliminar la publicitat de vivendes il·legals

Front comú del Govern i el sector contra la sentència dels pisos turístics d’Airbnb

ARCHIVO / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Aquest dilluns el Govern de la Generalitat i el sector turístic català han mostrat el seu desacord amb la sentència del Tribunal Suprem que eximeix Airbnb d’eliminar anuncis de vivendes turístiques il·legals. El Departament de Empresa i Treball, CONFECAT, PIMEC Turisme, Foment, Acave, Turalcat i la Federació Catalana de Càmpings han manifestat el seu desacord amb la sentència del Tribunal Suprem que anul·la l’ordre de la Direcció General de Turisme del 2015 que obligava Airbnb a eliminar més de 14.000 anuncis de vivendes turístiques que no estaven inscrites en el Registre de Turisme de Catalunya. El número de registre és obligatori segons la normativa catalana per identificar els establiments i com a garantia de legalitat.

El sector turístic i el Govern consideren que la sentència «afecta negativament les empreses que porten a terme la seva activitat de forma legal, les comunitats locals, els mateixos turistes i les administracions», al considerar que l’exigència no suposava un «control excessiu» sobre l’empresa.

El Govern considera que l’obligació de publicar el número d’identificació del Registre de Catalunya com marca la llei catalana és una mesura adequada, ja que aquest codi de la inscripció és un certificat de legalitat. Mentre s’ha aplicat el marc legal s’ha requerit la retirada de desenes de milers d’anuncis als operadors. Així mateix, ha obert 1.706 expedients sancionadors a persones que portaven a terme l’activitat d’allotjament en vivendes de forma irregular. D’aquests, els 1.530 van ser resolts amb imposició de multes d’entre 3.001 i 30.000 euros, amb una quantia total que supera els 9,2 milions d’euros.

Notícies relacionades

En l’àmbit normatiu, el Govern anuncia que «defensarà la posició catalana en els canvis que s’estan fent en la futura llei europea de serveis digitals (Digital Services Act) que modifica la directiva de comerç electrònic 2000/31 a la qual es refereix la sentència del Tribunal Suprem». També en el camp normatiu defensarà que la futura regulació europea dels allotjaments de curta durada «defineixi condicions equitatives i justes per a tots els actors econòmics».

Per a la conselleria és bàsic que les regulacions europees i estatals es dotin de principis que vetllin perquè les administracions regionals i locals tinguin els instruments per ordenar l’activitat al seu territori. En aquest sentit, opina que els futurs canvis normatius hauran de vetllar per aquest encaix atès l’impacte real que té el lloguer de vivendes turístiques. La Direcció General de Turisme anuncia que continuarà posant en coneixement de les plataformes els continguts il·legals que allotgen seguint la fórmula que ha marcat el pronunciament judicial del Tribunal Suprem, i insistirà en el fet que la plataforma assumeixi la retirada d’aquests continguts.

Temes:

Airbnb Turisme