Llista d’Hisenda
Badalona i Canyelles, davant el repte dels terminis de pagament
Molts són els municipis catalans amb terminis de pagament a proveïdors superiors al màxim legal de 30 dies. Les causes són diverses. Però mentre els ajuntaments més grans tenen ingressos propis i despeses importants, els petits estan a expenses de subvencions. Aquí un exemple. Els casos de Badalona i Canyelles.
Els ajuntaments, siguin grans o petits, desenvolupen la seva activitat municipal entre la necessitat d’impulsar projectes i millores i mantenir un paral·lel control estricte dels comptes. Ajustar ingressos i despeses és clau, però en el municipalisme preval fer primer i buscar la manera de finançar després. L’increment de la supervisió supramunicipal ha complicat la situació i redueix capacitat de maniobra als consistoris sense sòlides fonts de finançament pròpies o amb grans projectes en marxa. El llistat dels ajuntaments catalans obligats a participar en el Pla de Pagament a Proveïdors del 2022 inclou un total de 235 municipis, amb múltiples causes de morositat. La mida del municipi no importa a l’hora d’englobar-lo entre els millor pagadors o en els morosos i les causes d’incompliment dels terminis de pagament són variades. Però els grans tenen vies de finançament i els petits depenen de les subvencions, la majoria procedents d’altres administracions.
Per a un gran municipi com Badalona, amb més de 200.000 habitants, aparèixer al llistat d’Hisenda no respon a un problema financer, diuen a l’ajuntament. Apuntava el setembre passat un termini de pagament a proveïdors de 222 dies, molt lluny dels 30 legals, amb un deute d’uns 44 milions d’euros. Fonts del consistori asseguren que ja estan per sota dels 190 dies i que estan treballant per ajustar-se als 30 dies «en el menor termini possible».
A l’Ajuntament de Badalona, l’alcalde del qual és Rubén Guijarro (en un govern integrat per PSC, ERC, comuns i Junts —12 regidors de 27—), reconeixen que la tutela financera és «una bona eina» però no és remei únic per a les moltes causes que poden explicar un termini de pagament a proveïdors més llarg del degut.
En el cas de Badalona es concentren pagaments en un petit nombre de proveïdors de serveis «amb els quals és necessari corregir algun aspecte que impedeix abonar directament les factures». Aquestes situacions obliguen a obrir procediments administratius i en aquest procés els terminis de pagament mitjans augmenten. Però Badalona és un municipi immers en millores urbanístiques de pes en els pròxims anys, especialment a la seva façana marítima. Aquests canvis impliquen una supervisió municipal de projectes i inversions l’envergadura dels quals ha facilitat entrar en la llista d’Hisenda d’un municipi amb una capacitat inversora de 80 milions anuals.
En el cas del municipi barceloní de Canyelles (Garraf), amb uns 4.800 habitants, el desequilibri entre ingressos i despeses i, sobretot, l’increment del termini de pagament proveïdors els ha portat a un lloc destacat en la llista d’Hisenda. Al setembre, pagava de mitjana a 342 dies als seus proveïdors, amb un deute d’una mica més de 600.000 euros. El consistori admet el retard en els pagaments i els atribueix que l’ajuntament té en marxa «dues grans obres públiques i s’espera que la Generalitat i altres administracions abonin el finançament compromès».
A la pràctica aquesta situació «provoca un problema momentani de tresoreria», afirmen. Entre les obres que desestabilitzen els comptes hi ha el pavelló d’esports municipal (quatre milions d’inversió) i la reforma de la masia Llacunalba, un espai destinat per a la formació professional. També el pla de sanejament marca les directrius dels comptes del consistori.
Subvencions
Notícies relacionadesEl deute de Canyelles és similar al d’altres poblacions petites que no tenen una gran presència d’indústries i en les quals la pràctica totalitat de la inversió ha de finançar-se amb subvencions, no només de la Generalitat, també d’altres administracions i fins i tot de la UE. El municipi, a més, s’ha vist obligat a més a assumir la propietat de parcel·les d’urbanitzacions en embargament, que hauran de cobrir bona part de l’endeutament després de la seva venda.
L’Ajuntament de Canyelles, l’alcaldessa del qual és Rosa Huguet, de Junts per Canyelles, considera que la situació financera del municipi continua sent «bona» malgrat entrar en la llista d’Hisenda i que prioritzen el pagament a petits proveïdors. «Actualment, l’Ajuntament de Canyelles no necessita el servei ofert per Hisenda. El que es farà serà fer front mensualment als compromisos adquirits gràcies als pressupostos aprovats», expliquen a l’ajuntament. «La previsió és que en mig any la situació estarà equilibrada i regularitzada», conclouen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia