Deutes
Cercador: aquests són els municipis més morosos de Catalunya
Els proveïdors d’aquests 235 ajuntaments podran cobrar les seves factures més antigues amb càrrec al nou Pla de Pagaments disposat per Hisenda
Un total de 235 municipis de Catalunya han sigut incorporats al llistat d’ajuntaments morosos recopilat pel Ministeri d’Hisenda que hauran d’aplicar el nou Pla de Pagament a Proveïdors per saldar les factures més antigues acumulades als seus calaixos. El Ministeri d’Hisenda ha incorporat a aquest llistat tots aquells ajuntaments amb un termini mitjà de pagament a proveïdors superior al límit legal de 30 dies en alguna de les estadístiques oficials de desembre del 2020, o el març o el juny del 2021.
En aquest cercador es poden trobar les dades de termini de pagament i deute pendent de cadascun d’aquests 235 municipis, amb dades de setembre del 2021. Per a tots ells s’estima un deute pendent de pagament per un import de 114 milions, amb dades de setembre del 2021.
El llistat del nou Pla de Pagaments d’Hisenda inclou un total de 1.640 municipis de tot Espanya i 670 entitats dependents d’ells dels quals 235 ajuntaments i 87 organismes corresponen a Catalunya. Amb aquest mecanisme, el ministeri que dirigeix María Jesús Montero pretén liquidar les factures més antigues, anteriors a 1 de juliol de 2021, per un import que Hisenda estima en uns 2.000 milions d’euros.
Es dona la circumstància que molts d’aquests municipis –que el desembre del 2020 o el març o el juny del 2021 tenien un termini mitjà de pagament superior a 30 dies– van situar el seu període d’abonament de factures dins de la legalitat al setembre (30 dies). De fet, dels 235 municipis identificats per Hisenda només 75 presentaven al setembre un termini mitjà de pagament superior als 30 dies. Això apunta que un de cada tres dels municipis catalans amb historial més morós s’ha anat posant al dia en els últims mesos. És el cas, per exemple del petit municipi barceloní de Sant Boi de Lluçanès, el termini mitjà de pagament del qual ha passat de 64 dies en l’estadística de març de 2021 a 22 dies, en la de setembre.
Els proveïdors dels 235 municipis del llistat català podran cobrar les seves factures més antigues a càrrec del nou Pla de Pagament disposat per Hisenda. Per assegurar-se’n disposen de termini fins al 25 de febrer per revisar que les seves factures han sigut incorporades pels interventors de cada ajuntament a la plataforma creada amb tal finalitat dins de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària.
Per afavorir que els 235 municipis de Catalunya identificats per Hisenda (1.640 en el conjunt del país) puguin posar-se al dia en el pagament de les seves factures més antigues, Hisenda farà arribar als ajuntaments crèdits tous promoguts per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) a un termini de 12 anys. A canvi, cada municipi haurà de presentar al Ministeri abans del 22 de març un pla d’ajust, amb mesures i reformes estructurals, que garanteixin que no tornaran a incomplir els terminis legals de pagament proveïdors en els 12 anys de vida del préstec, fins aL 2034. Segons els calendaris amb què treballa Hisenda, és previsible que els préstecs es formalitzin durant la segona quinzena de maig del 2022 i, a continuació, es faran els pagaments a proveïdors.
Notícies relacionadesEls 235 municipis catalans identificats per Hisenda es reparteixen entre Barcelona (77), Tarragona (65), Girona (47) i Lleida (46). La Bisbal d’Empordà (Girona), Canyelles (Barcelona), Arbolí (Tarragona) i Ribera d’Ondara (Lleida) encapçalen la llista d’Hisenda dels municipis que més tarden a pagar en cada una de les quatre províncies catalanes, amb terminis mitjans que van des de 1.237 (gairebé quatre anys) a 194 dies (sis mesos i mig) en cada cas, molt per sobre dels 30 dies que fixa la llei.
Amb tot, els volums de deute més grans d’aquests 235 ajuntaments catalans es concentren a Badalona (44,4 milions), Lloret de Mar (8 milions) i Sabadell (7,5 milions). Només aquests tres absorbeixen més de la meitat del deute més antic emparat pel Pla de Pagaments d’Hisenda a Catalunya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia