Fi de l’escut antipandèmia

Hotels i restauració clamen per allargar els ertos covid fins passat Setmana Santa

Govern, patronal i sindicats es reuneixen aquest dilluns per discutir la fi d’aquest mecanisme, que venç el 28 de febrer

Hotels i restauració clamen per allargar els ertos covid fins passat Setmana Santa
4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Exactament dos anys després que el Govern habilités el mecanisme dels ertos covid al caliu del primer estat d’alarma, aquesta eina extraordinàriament disposada per combatre la pandèmia arriba a la seva fi. És consens compartit que el recurs ha funcionat i del pic de 3,4 milions de treballadors que van arribar a estar durant el confinament afectats per un expedient temporal d’ocupació, avui dia amb prou feines queden 100.000 persones. I ara, després de dos anys d’un esforç sense precedents de l’erari públic, el Govern ha decidit que les empreses i els treballadors espanyols han de dir adeu als ertos covid.

No s’ha complert, de moment, la tan airejada maledicció que de molts d’aquests expedients passarien a l’ero i els acomiadaments es comptarien per centenars de milers. L’ocupació segueix en la seva tendència ascendent i l’Executiu ha decidit que el pacient està prou sa com per retirar-li la bombona d’oxigen. Si bé en sectors com els hotels, l’aviació i altres derives del turisme encara els afectats es compten per desenes de milers. Per donar marge a les empreses a adaptar-se, el Govern preveu acceptar aquest dilluns la petició de patronals i sindicats de concedir un mes de transició per passar dels antics expedients als nous.

La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) és taxativa en la seva demanda: cal mantenir els ertos tal com són fins al 31 de maig. Segons aquesta associació, la variant òmicron encara batega, els viatges de negocis continuen sense recuperar-se i el turista de llarg radi continua sense venir. «Tots aquests factors provoquen que una part important del sector hoteler espanyol no es pugui recuperar fins al maig o el juny», planteja l’entitat, que de nou recorre a anticipar acomiadaments generalitzats si cau l’escut dels ertos tal com estan ara concebuts.

«Sense ertos bonificats, probablement l’única solució en molts casos serà acomiadar gent», coincideix el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. Segons aquest portaveu, el 40% dels treballadors del sector a la capital catalana segueixen amb l’ocupació suspesa temporalment (de manera parcial o total), el 25% dels hotels continuen tancats i l’ocupació no passa del 30%. «Encara ho estem passant molt malament», sintetitza Casals, que a més d’aquest problema anticipa un considerable «caos burocràtic» quan els empresaris sol·licitin els nous ertos que sí que contempla la reforma laboral.

«De feina no ens en falta», reconeix la ponent del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya, Aurora Rodés. «Les empreses estan preocupades i el que més espanta és la transició», afirma. Els canvis –allò desconegut– genera una inevitable incertesa i aquests arriben en un març calent per a les empreses: el període de ‘vacatio’ de la reforma laboral acaba i ja no es poden realitzar contractes d’obra i servei, una pràctica que l’any passat representava el 40% de la contractació. Entra en vigor la nova pujada del salari mínim, amb efecte retroactiu a 1 de gener. I s’hi sumen la transició als nous ertos.

Part dels gremis i patronals desconfien del nou mecanisme habilitat en la reforma laboral perquè per a determinats supòsits contempla menys ajudes públiques en conceptes d’exoneracions. Si bé cobreix amb la mateixa intensitat aquells casos de força major –ja fos tancament o limitació de l’activitat–, no és tan garantista per a les companyies en el cas de caigudes de facturació o no recuperació de la demanda, el problema actual dels sectors entrevistats per a aquest reportatge.

El turisme internacional encara no està recuperat

La patronal Pimec, coincidint amb l’estatal d’hostaleria, advoca clarament davant aquest escenari per allargar la bombona dels ertos covid fins a Setmana Santa. «El turisme internacional, especialment l’asiàtic d’alt poder adquisitiu, i el de negocis encara no està recuperat», apunta la seva directora de relacions laborals, Ariadna Guixé. Com a mostra, el Mobile World Congress 2022 que comença precisament el 28 de febrer i que serà més multitudinari que el de l’any passat, però encara no sobre cotes prèvies a la covid. Les previsions més optimistes, del portal de reserves eBooking, asseguren que l’ocupació hotelera arribarà al 90% durant el congrés. El Gremi d’Hotels de la ciutat que l’acull, no obstant, rebaixa aquestes perspectives fins al 60%.

Aquí els sindicats no focalitzen tant en el format i ja veuen bé transitar cap als nous ertos, tot i que comparteixen la preocupació per aquest impàs entre un i altre mecanisme. «Les prestacions per als fixos discontinus no estan, de moment, garantides i en l’hostaleria n’hi ha molts. Esperem que això es resolgui avui», apunta el responsable de serveis de CCOO de Catalunya, Ramon González.

Notícies relacionades

Segons el parer del Gremi de Restauració de Barcelona, no renovar els ertos en el seu sector i especialment a Barcelona és donar una crisi que encara cueja per resolta. «És deixar desemparades les empreses i els treballadors, quan encara no s’ha recuperat la normalitat perquè encara no s’ha recuperat el mercat de la mobilitat internacional», exposa el director d’aquesta entitat, Roger Pallarols. «El Govern central ha d’assumir que la recuperació dels diferents municipis i sectors té velocitats diferents», afegeix, reclamant en aquest sentit un «vestit a mida» per als restauradors de Barcelona. La ciutat, diu, té una «dependència important» del visitant estranger i el seu teixit restaurador segueix encara lluny del nivell d’activitat prepandèmia.