Obra social

Fainé renova com a president de la Fundació La Caixa

José María Álvarez-Pallete, Pablo Isla, Isabel Gabarró i Joaquim Gay de Montellà entren com a patrons

El pressupost de l’entitat per aquest any arribarà als 515 milions d’euros

Isidre Faine

Isidre Faine / Simone Boccaccio (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El patronat de la Fundació La Caixa ha reelegit Isidre Fainé com a president de l’entitat per als pròxims quatre anys en una reunió feta aquest dilluns. Fainé (Manresa, 1942) és també el president de Criteria, el hòlding de participades de La Caixa, a través del qual és la primera accionista de CaixaBank. En els últims mesos, a més de tenir un paper destacat en l’absorció de Bankia per CaixaBank, Fainé ha sigut un dels protagonistes de l’oposició a l’opa parcial llançada pel fons australià IFM sobre Naturgy.

En la reunió també s’ha acordat la renovació per quatre anys més del notari Juan José López Burniol com a vicepresident, així com la incorporació com a patrons del president de Telefónica, José María Álvarez Pallete; el d’Inditex, Pablo Isla,(que a l’abril cedirà el testimoni a Marta Ortega); Isabel Gabarró i Joaquim Gay de Montellà en substitució de Salvador Alemany (Saba), César Alierta (Telefónica), Antoni Fitó i Javier Solana, amb un mandat que ja ha vençut.

La Fundació tindrà aquest any un pressupost de 515 milions d’euros, davant els 510 milions de l’exercici anterior, amb què es manté per tretzè exercici consecutiu una inversió social superior als 500 milions d’euros anuals, destaca l’entitat.

La superació de la pobresa infantil, amb 61.244 nens i nenes atesos, juntament amb la seva família, el 2021; el foment de l’ocupació entre col·lectius amb dificultats (48.758 oportunitats laborals creades), la cura de les persones amb malalties avançades (37.670 pacients atesos), el recolzament a entitats socials, l’impuls a l’educació i la formació de tota mena de col·lectius, la divulgació de la cultura i la ciència entre el públic de totes les edats (cinc milions de persones van visitar els centres del CaixaForum, el CosmoCaixa i les exposicions itinerants) i la investigació mèdica continuen sent les prioritats de la Fundació.

Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, ISMP en Business Administration per la Universitat de Harvard i diplomat en alta direcció pel IESE, Fainé és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (des de desembre de 1992) i de la Reial Acadèmia Europea de Doctors (des de maig de 1997).

El president de La Caixa va iniciar la seva carrera professional en banca com a director d’inversions al Banc Atlàntic el 1964, i posteriorment, el 1969, es va incorporar com a director general del Banco de Asunción al Paraguai. Més endavant va tornar a Barcelona per ocupar diferents càrrecs de responsabilitat en diverses entitats financeres.

El 1982 es va incorporar a La Caixa com a subdirector general, amb diversos càrrecs de responsabilitat. L’abril de 1991 va ser nomenat director general adjunt executiu i el 1999, director general de l’entitat, la presidència de la qual va assumir el juny del 2007 fins al juny de 2014, data de la seva transformació en la Fundació Bancària Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, La Caixa, així com la presidència de la Fundació Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona fins que es va dissoldre.

Notícies relacionades

Va ser president de CaixaBank i membre del seu consell d’administració des del 2011, fins a la seva renúncia el 2016. També va ser president de Naturgy, des de setembre del 2016 fins al febrer del 2018, quan va ser nomenat president d’honor. Així mateix va ser conseller de Suez, des d’octubre del 2014 fins a l’octubre del 2020.

Actualment, ocupa la presidència de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), del World Savings Banks Institute (WSBI) i la vicepresidència de l’European Savings Banks Group (ESBG). És també president de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDE), del Capítol Espanyol del Club de Roma i fundador i president del Cercle Financer. Així mateix, és vicepresident de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (RACEF), patró del Museu del Prado, patró de la Fundació Carlos Slim i ha sigut reconegut amb el Premi Forbes a la Filantropia 2018.