Consell de Ministres
El Govern aprova la pujada del salari mínim i la pròrroga dels ertos fins al 31 de març
El sou mínim passa de 965 a 1.000 euros bruts al mes (en 14 pagues), amb efecte retroactiu a 1 de gener
Les empreses en erto covid poden allargar les ajudes un mes més, tot i que amb rebaixes

El Govern ha aprovat aquest dimarts al seu Consell de Ministres la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 1.000 euros bruts al mes (en 14 pagues), així com l’extensió dels ertos covid fins al 31 de març. L’Executiu dona el vistiplau a dues mesures de caire econòmic que beneficiaran prop de dos milions de treballadors –en el cas de l’SMI– i 104.000 treballadors –en el cas dels ertos–.
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicarà aquest dimecres el pacte arribat amb els sindicats fa dues setmanes –i del qual es va apartar la patronal– i el sou mínim passa de 965 a 1.000 euros bruts al mes (en 14 pagues), amb efecte retroactiu a 1 de gener. Aquesta mesura beneficiarà uns dos milions de treballadors, segons ha quantificat el mateix Ministeri de Treball. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha insistit que aquest increment no tindrà un efecte negatiu sobre la creació d’ocupació i ha rebutjat les estimacions de les organitzacions empresarials contràries a aquesta pujada. «Els discursos dogmàtics sobre els efectes negatius de l’SMI m’atreveixo a dir que no són reals», ha afirmat.
El ministre d’Inclusió, José Luís Escrivá, ha donat compte de l’extensió un mes més dels ertos covid. «El balanç no pot ser més aclaparadorament positiu», ha opinat després de dos anys d’escut laboral. L’Executiu ha escoltat les demandes dels agents socials, malgrat les seves primeres reticències, i habilita un mecanisme ‘pont’ de quatre setmanes per donar cobertura a les companyies mentre planifiquen i negocien amb els treballadors un nou erto, després del final de dos anys de pròrrogues.
Les ajudes als ertos covid segueixen, tot i que es veuen rebaixades durant aquest mes d’extensió: Les exoneracions de quotes per a les empreses baixen del 80% al 60%, sempre que hi hagi plans de formació. Si no hi ha plans, el percentatge baixa el 20% en empreses de 10 o més treballadors i el 30% en el cas de tenir menys plantilla, cosa que en els dos casos suposa una reducció del 20%.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius