Guerra Rússia-Ucraïna:

El Govern garanteix el subministrament de gas, però alerta d’una alça dels preus per la guerra

La vicepresidenta Teresa Ribera remarca la fortalesa d’Espanya per la seva xarxa de regasificadores i pel reduït pes de Rússia en les importacions de gas.

El Govern garanteix el subministrament de gas, però alerta d’una alça dels preus per la guerra
3
Es llegeix en minuts

L’atac de Rússia a Ucraïna ha provocat un sotrac als mercats energètics, amb els preus del gas i del petroli desbocats, i sembra encara més incerteses sobre la continuïtat de subministraments a part d’Europa, ja que alguns països tenen Rússia com a principal proveïdor de gas natural i de cru.

El Govern ja ha sortit al pas per llançar un missatge de tranquil·litat i ha confirmat que la seguretat de subministrament energètic a Espanya està garantida, tot i que dona per fet que venen preus encara més cars dels registrats en els últims mesos. «A Espanya la garantia de seguretat de subministrament està garantida per altres vies. Rússia no és dels nostres principals subministradors ni per tub ni per barco. La gran capacitat d’acollida de gas natural liquat a les nostres terminals de gasificació ens permet ser molt flexibles», ha remarcat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Espanya va activar ja fa mesos un pla de xoc per disparar el nombre de barcos que portaran gas al país, abans de la decisió d’Algèria de tancar, el novembre passat, un dels gasoductes que subministren el mercat espanyol. Espanya no ha deixat de reforçar aquest pla de xoc en les últimes setmanes per blindar el subministrament. Enagás, l’operador del sistema gasista, ha continuat celebrant subhastes extraordinàries de ‘slots’ per augmentar la capacitat de descàrrega en les plantes regasificadores del país, amb dues de noves en els últims mesos.

Enagás ja ha adjudicat ja 54 ‘slots’ addicionals a companyies gasistes per elevar el subministrament per barco després de les noves subhastes de les últimes setmanes. Per al període hivernal –entre novembre i març– la companyia ha adjudicat un total de 145 ‘slots’ de descàrrega en les sis plantes regasificadores del país, una xifra molt superior als 86 barcos que van arribar l’hivern passat. Des del gestor gasista encara es té marge per adoptar més mesures si fos necessari per elevar aquesta capacitat en coordinació amb el Govern i la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC).

Espanya compta amb una posició de fortalesa amb una xarxa de sis regasificadores operatives, que concentra un 30% d’emmagatzemament de gas natural liquat (GNL) d’Europa i un 25% de tota la capacitat de regasificació del continent. Una posició que permet a Espanya ser clau per donar cobertura a altres països europeus per garantir el seu subministrament.

«Una de les coses que és important és que s’està reforçant la coordinació a nivell europeu», ha apuntat Ribera. «Amb la resta de països que es poden veure afectats en gran manera per aquesta incidència de la procedència del gas des de Rússia, es fa imprescindible reforçar la coordinació sobre on han de descarregar els vaixells de càrrega procedents de tercers països».

Impacte en el preu

Notícies relacionades

El Govern sí que alerta que l’atac de Rússia tindrà un impacte evident en els preus energètics d’uns mercats ja tensats i que Espanya en patirà els seus efectes, com els altres països. «Espanya es podria veure afectada pels preus de l’energia, en tots els seus fronts», ha alertat Ribera. «Nosaltres no som aliens als mecanismes de configuració de preus en els mercats internacionals, i això incideix en els nostres preus energètics».

Des del sector gasista s’apunta, en línia amb la vicepresidenta, que l’impacte de la guerra no és tant per eventuals problemes de seguretat de subministrament com pel possible impacte que pot tenir en el preu del gas natural en els mercats internacionals. Rússia va concentrar el 8,9% de les importacions de gas espanyoles l’any passat, col·locant-se com a quart exportador darrere d’Algèria, els Estats Units i també Nigèria. Al gener, el pes del gas rus va caure al 5,8% del total de les importacions espanyoles. El sector gasista remarca que podria suplir el subministrament de gas rus fàcilment amb compres d’altres països proveïdors i que l’any passat va arribar gas des de 14 països exportadors.