Seguretat Social
Així és el nou sistema de quotes per a autònoms que planteja Escrivá | Taula
La Seguretat Social trasllada una nova proposta perquè els treballadors per compte propi paguin en funció dels seus ingressos, amb un període de transició fins al 2031
El Ministeri de Seguretat Social ha presentat a patronal i sindicats una nova proposta perquè els autònoms transitin cap a un model de cotització en funció dels seus ingressos. L’equip de José Luís Escrivá ha dissenyat un esquema de 12 trams, on aquells que més rendiments nets tinguin hauran de pagar més i aquells amb menors rendiments hauran de pagar menys. El nou sistema, presentat en la primera reunió del diàleg social del 2022, està en fase de debat, pot tenir canvis de pes i contempla un període de transició de diversos anys perquè els treballadors per compte propi compassin gradualment les seves quotes a la nova legislació. Aquestes són les claus de la proposta.
Quotes d’entre 204 i 1.123 euros al mes
La proposta de la Seguretat Social contempla un esquema de 12 trams d’ingressos, segons els quals cada treballador autònom pagarà una quota mensual segons el que ingressi. La idea és que com més ingressos, més quota. Una cosa que no passa actualment, ja que és cada treballador per compte propi que tria, indiferentment del que guanya, quina quota vol pagar. L’esquema plantejat per Escrivá és progressiu i al principi arrenca amb una bretxa petita entre la quota més elevada i la més baixa. Per després anar creixent a mesura que entra plenament en vigor la nova legislació. Al principi la quota més baixa serà d’entre 281,52 euros (si guanyen menys de 600 euros al mes) i 351,9 euros (si guanyen més de 4.050 euros); per a progressivament passar a una forquilla d’entre 204 i 1.123 euros al mes.
¿Com es calcularan els ingressos?
¿Com es calcularan els ingressos?El sistema de càlcul d’ingressos dissenyat per la Seguretat Social entén el concepte d’‘ingressos’ com a ‘rendiments nets’. És a dir, els ingressos que declari l’autònom a Hisenda menys les despeses derivades de l’activitat i amb categoria de deduïbles. Com els salaris de treballadors a càrrec, aprovisionaments, assegurances socials, subministraments o serveis professionals, entre d’altres. Aquest apartat encara està per definir i és una de les claus del nou sistema. Una de les crítiques que ha llançat l’ATA és que els autònoms que més puguin deduir-se pagaran menys que els autònoms amb els mateixos ingressos, però que no puguin deduir-se res. Perquè als primers se’ls estimarà uns rendiments superiors als segons.
Què és deduïble i què és despesa de treball són conceptes que encara no estan definits completament i aquest és un dels cavalls de batalla en la negociació. En l’última reunió es va pactar eliminar les amortitzacions i les previsions que es contemplaven inicialment com a factors dins del sistema de còmput. Una altra variable que s’està estudiant és restar al resultat final de rendiments nets un 7% en concepte de despeses corrents per als autònoms persones físiques i un 3% en cas d’autònoms societaris. En el cas d’aquests últims, hauran de pagar una quota mínima de 290 euros, independentment de si tenen rendiment corresponents a trams inferiors.
¿Què passa si ingresso més o menys del previst?
La Seguretat Social ha ideat un esquema flexible, en el qual l’autònom podrà canviar fins a sis vegades a l’any de quota, en funció de com vagi el negoci. El funcionament, d’inici, serà el següent: l’autònom farà una estimació i escollirà quina quota s’adapta més a les seves previsions de rendiments. Pagarà aquesta quota, però si veu que ingressa més o menys del previst, podrà tramitar el canvi i passar a pagar més o menys. I a final d’any Hisenda realitzarà un encreuament entre les seves cotitzacions i els seus ingressos i si ha pagat de més li tornarà i si ha pagat de menys li exigirà la diferència.
¿Quan entrarà en vigor el nou sistema?
Notícies relacionadesLa intenció del Govern és que el nou sistema de cotització dels autònoms estigui aprovat abans del 30 de juny del 2022, comenci a tenir efectes econòmics el 2023 i sigui plenament operatiu el 2031. Hi haurà, per tant, nou anys de transició en què la quantia dels trams anirà modulant-se. No obstant, les negociacions amb patronal i sindicats continuen obertes i hi pot haver canvis en aquest sentit.
¿Continuarà existint una tarifa plana?
Sí, la Seguretat Social pretén habilitar una tarifa plana de 70 euros durant els dos primers anys, pensada per a aquells amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"