Impacte de la guerra
La guerra d’Ucraïna dispara la demanda i el preu de l’or
El preu actual del gram s’ha situat entorn dels 57 euros, un 20% més que fa un mes
Gold bars are pictured at the Austrian Gold and Silver Separating Plant Oegussa in Vienna April 16 2013 Gold rebounded more than 1 5 percent after falling to two-year lows and oil cut losses following another sell-off on Tuesday although shares dropped for a third day as worries over the health of the global economy prevailed REUTERS Heinz-Peter Bader AUSTRIA - Tags BUSINESS COMMODITIES ORO LINGOTE GENERICO /
La guerra d’Ucraïna ha obligat a replantejar estratègies inversores. El moviment dels preus de l’or en les últimes setmanes reflecteix a la perfecció l’evolució de les circumstàncies, amb impacte una mica més limitat de l’esperat a les borses però fluxos paral·lels creixents de capitals buscant actius refugi. Raquel Herrero, analista d’operacions amb metalls preciosos a Coininvest, assegura que «en aquests moments tothom està comprant or, i també plata, des d’entitats financeres i bancs o individus privats, que converteixen el seu capital en una cosa tangible. Fa milers d’anys que l’or és exponent i guardià de riquesa, i com a tal és mundialment reconegut. La plata, també. No saber si un conflicte bèl·lic escalarà de nivell confereix en aquests moments un valor extra al metall físic que no s’evapora. Pot ser que el preu pugi o baixi, però no s’esfuma».
El moviment dels preus expressa aquesta evolució, amb una tendència alcista clara, amb un preu del gram de l’or actual de l’ordre dels 56-57 euros, un 20% més que fa un mes. El preu era de 28 euros el 2014 i de 43 euros a principis d’any. Entre preu de compra i de venda tendeix a haver-hi una diferència mínima del 5%, i els preus d’adquisició varien en funció del format adquirit per l’inversor. És possible actualment la compra d’un lingot d’or d’un quilogram per uns 5.700 euros, però el preu relatiu augmenta en formats més petits. Una peça d’un gram costa uns 65 euros, mentre que una moneda de 10 grams i 22 quirats pot tenir un preu de venda en un tractant o joieria de l’ordre dels 400 euros.
Per al que sí que hi ha un cert consens és que al marge de lògics alts i baixos els preus tendiran a mantenir-se o pujar en un context d’inestabilitat. «Els inversors es desfan dels actius més volàtils i col·loquen els seus fons en actius considerats més segurs, com és el cas dels metalls preciosos d’inversió: or i plata, fonamentalment, però també platí i pal·ladi. En moments d’incertesa en què les borses són molt inestables, la inflació està a l’alça, es parla de problemes de proveïment energètic i encariment de l’energia i d’algunes altres matèries primeres (no oblidem que Ucraïna està considerada com el graner d’Europa), el preu dels metalls preciosos d’inversió hauria de mantenir-se a l’alça», opina Herrero. El volum d’ordres de compra de metalls preciosos procedent dels països d’Europa de l’Est va començar a créixer de manera notable amb l’inici de l’any. L’última setmana de febrer aquesta tendència va augmentar, i amb l’entrada material de les tropes russes a Ucraïna la tendència va ser clara.
Criptomonedes
En moments d’incertesa, les criptomonedes també s’han mostrat com un actiu interessant, especialment quan es produeixen moviments migratoris. És una manera de fer una inversió sense portar diners en efectiu. Però les criptomonedes són volàtils, de preu inestable en percentatges difícilment acceptables per estalviadors conservadors no especulatius. Herrero opina que «els mercats fiduciaris tradicionals conserven gran part del poder, i si els països amb poder Swift (intercanvis de divises) veuen el bitcoin, ethereum o alguna altra moneda digital com una amenaça podrien prendre mesures per a fins i tot prohibir-les o restringir-les. És pràcticament impossible predir el que podrien fer els governs per restringir les criptodivises perquè estan descentralitzades, tot i que dificultar el seu retorn a diners en efectiu seria una opció possible».
La demanda industrial de plata, platí i pal·ladi (Rússia extreu el 40% de pal·ladi del món) està probablement darrere de les grans pujades de preus d’aquests metalls. Gran demanda i escassetat de producció fan pensar en pujada de preus si la situació actual es manté. L’inversor en metalls preciosos disposa de fons que no tocarà durant anys, majoritàriament persones de mitjana edat que volen protegir el seu capital de la inflació i dipositen part dels estalvis en un actiu segur que en qualsevol moment poden reconvertir en diners fiduciaris simplement venent-ne una peça.
Notícies relacionadesA partir del 2020 i arran de la situació d’inestabilitat de la pandèmia, va créixer el nombre de les firmes de compravenda i inversió en or. Amb l’inici efectiu del conflicte entre Rússia i Ucraïna el tipus de client ha passat a ser més variat, des de qui fa una compra en or i plata per un capital molt important –probablement obtingut de la venda d’altres actius més volàtils–, fins a qui compra les seves primeres dues unces de plata per veure com funciona el mercat.
Herrero recorda que «les joies no són articles d’inversió, i tampoc ho són totes les monedes ni tots els lingots, tot i que siguin d’or, plata, o qualsevol altre metall preciós». Si es compra, una moneda és més cara que l’or que la compon, per això s’obtindrà un preu menor i referenciat només al metall en la seva venda. Perquè una moneda sigui considerada inversió ha de complir una sèrie de característiques: tenir una puresa superior a 900 mil·lèsimes, haver sigut encunyada després del 1800, ser moneda de curs legal al país d’origen i ser comercialitzada per un preu no superior al 80% del valor de mercat de l’or que contingui.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín