Només dues de cada 10 ‘start-ups’ catalanes té dones al capdavant
La comunitat registra, no obstant, la segona millor taxa de directives de la UE en aquest entorn
Les emprenedores europees van captar un 1% dels diners que van invertir el capital risc el 2021
Bany de realitat sobre una festa que semblava no tenir fissures. Només un 19,6% de les ‘start-ups’ amb seu a Catalunya estan fundades per una dona o tenen mínim una directiva dalt de la seva cadena de comandament. Només un 12% d’aquestes empreses tenen al capdavant un equip exclusivament femení. Són dades d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, que reflecteixen al mateix temps que la comunitat figura entre els ecosistemes de la Unió Europea (UE) amb millor proporció en aquest sentit. De fet, únicament Berlín té més paritat que Barcelona (20,2%), ciutat que queda per sobre d’Estocolm, Amsterdam i Dublín, entre altres regions icòniques per a l’emprenedoria.
En concret, les dades de la plataforma estadística DealRoom apunten que en el conjunt de la UE, només una de cada 10 companyies que formen part d’aquest teixit han sigut fundades per dones. Aquesta proporció és una mica millor en el cas d’Espanya, però evidencia igualment que ni tan sols dues de cada 10 empreses emergents de base tecnològica tenen a darrere una dona (18%).
DECLES ACCIÓ
Les raons són diverses, però una enquesta que va realitzar fa mesos la mateixa Generalitat –en aquest cas a través del departament de Polítiques Digitals– va posar de manifest que els principals obstacles que detecten les dones que estan valorant posar en marxa el seu propi projecte tecnològic són l’accés a recolzament empresarial i financer, la falta de polítiques d’emprenedoria femenina i la conciliació entre la vida personal i professional. Aquesta última és, al seu torn, la trava més assenyalada per les emprenedores en actiu.
Ara bé, els dos perfils coincideixen que el recurs del qual van més mancades és l’econòmic: un 66% de les emprenedores consultades per elaborar l’esmentada radiografia asseguraven que és el factor més necessari per al seu desenvolupament, i hi van coincidir gairebé el 77% de les dones que sospesen convertir-se en empresàries.
Les dades els donen la raó. L’informe anual del fons Atomico, que analitza l’estat del sector tecnològic europeu, reflecteix que només un de cada 100 euros que inverteix el capital risc acaba en empreses fundades per una dona. En aquesta línia, els equips mixtos es van emportar una mica menys del 9% dels diners invertits en ‘start-ups’ l’any passat, amb la qual el 90% va acabar en companyies amb equips de fundadors exclusivament masculins.
Mida de les rondes
La tendència es replica en el nombre de rondes tancades (poc més del 5% són acords amb equips exclusivament formats per dones) i en la mida d’aquestes: si de mitjana les ‘start-ups’ fundades per homes capten en les seves fases inicials 1,5 milions de dòlars (1,3 milions d’euros), aquesta xifra baixa al milió quan es tracta d’equips de dones. I el mateix passa amb les següents rondes ja una mica més elevades (Sèrie A), etapes en què ells acorden injeccions de capital de 9,5 milions de dòlars de mitjana (8,7 milions d’euros), i elles, de 7 milions de dòlars.
«La gran bretxa de gènere en la inversió continua sent una dura realitat per a l’ecosistema tecnològic europeu», manifesten els autors de l’informe. «La distribució de capital a equips fundadors compostos per dones o que inclouen alguna dona tot just evoluciona durant els últims cinc anys, tant en termes de la proporció del capital total invertit, com en el nombre de transaccions», afegeixen.
De fet, el volum de capital captat el 2021 per les emprenedores és el més petit des del 2017, si bé la variació és efectivament qüestió de dècimes.
«El capital risc té feina per davant quant a assegurar la mateixa experiència per a tots els emprenedors», conclou aquest informe, que s’escuda finalment en una enquesta anònima a inversors per demostrar que, per norma, puntuen pitjor les empreses fundades per dones que aquelles constituïdes per homes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034