Discriminació de gènere
Treball sanciona amb 91.000 euros Mútua Universal per pagar menys a les dones
La Inspecció de Treball sanciona la companyia d’assegurances per una bretxa salarial de fins al 77,8%, mancar de registre retributiu i pla d’igualtat
La Inspecció de Treball dependent de la Generalitat ha interposat una proposta de sanció contra Mútua Universal per diverses discriminacions de gènere entre la seva plantilla. L’import total de les sancions ascendeix a 91.000 euros i censura la companyia d’assegurances per una bretxa salarial de fins al 77,8%, mancar de registre retributiu i pla d’igualtat. Coincidint amb el 8 de març, el Departament de Treball ha fet públic en un comunicat una actuació iniciada l’abril de l’any passat, en què la policia laboral ha aconseguit acreditar múltiples infraccions en matèria de paritat sobre aquesta empresa amb més de 1.800 treballadors contractats a tot Espanya.
Des de dilluns d’aquesta setmana totes les empreses de 50 o més empleats tenen l’obligació de tenir negociat, elaborat i registrat davant l’autoritat laboral un pla d’igualtat, per mesurar i mirar de reduir les discriminacions per raó de gènere entre les seves plantilles. Mútua Universal incompleix amb aquesta obligació, malgrat que segons la normativa actual hagués fa tres anys de tenir un pla d’igualtat vigent i formalment registrat. No és l’única, doncs l’incompliment és generalitzat i únicament el 15,6% de les firmes obligades compleix la legislació. I per això la Inspecció de Treball li ha interposat una sanció de 6.000 euros.
Dins del pla d’igualtat, una de les tres potes imprescindibles és l’auditoria salarial. Aquesta consisteix en una anàlisi detallada per categories de quant cobren les dones i quant cobren els homes, per a així mesurar la bretxa salarial existent. I la llei estableix que si la diferència retributiva excedeix el 25%, la companyia té l’obligació de justificar-ho degudament, ja que sinó està incorrent en una infracció. A la Mútua Universal, com que no tenien pla d’igualtat, també mancaven d’auditoria salarial i no tenien formalment quantificada la bretxa existent a les seves plantilles.
La ‘policia laboral’ sí que ha mesurat les diferències retributives en la seva actuació i ha descobert bretxes de pes, especialment entre els alts caps. Les dones directives en perceben de mitjana el 27,6% menys de sou que els seus homòlegs masculins (55.187 euros ells, davant 39.976 euros elles). I aquesta diferència s’agreuja en el cas dels perfils tècnics, entre els que ascendeix fins al 77,8% (44.405 euros ells, 9.899 euros elles). Aquest és l’incompliment més greu detectat pels inspectors i per això requereix a la companyia un pagament de 85.000 euros.
Multa exemplaritzant
Notícies relacionadesLa sanció proposada per la Inspecció de Treball catalana –sobre la qual l’empresa pot recórrer– és una de les més elevades entre les quals han transcendit per discriminació de gènere. Fins ara l’actuació de la policia laboral ha adoptat un perfil menys punitiu envers les companyies pel que fa a les noves normatives de plans d’igualtat, tendint a requerir-los abans que reparis els incompliments o irregularitats abans que sancionar-les.
Com mostra l’últim balanç inspector, referent a la memòria del 2020. Segons aquesta, els agents de la policia laboral van realitzar un total de 5.803 inspeccions a tot Espanya en empreses que ocupaven 24.298 treballadors. D’aquestes, el 31% va acabar en requeriment o multa. És a dir, gairebé un terç de les empreses no passen una inspecció per raó de gènere. No obstant, quan les actuacions van acabar en sanció, aquestes no van ser de les més elevades dins de l’ordenament i l’import total va ascendir a 790.427,5 euros, amb una multa mitjana de 4.909 euros per empresa.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín