Política

El Govern central salva la llei de vivenda al comprometre’s amb ERC a respectar les competències autonòmiques

  • Els republicans catalans obtenen la promesa verbal i escrita de l’Executiu

El Govern central salva la llei de vivenda al comprometre’s amb ERC a respectar les competències autonòmiques
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de coalició ha salvat la llei de vivenda in extremis. Fins a l’últim moment, ministres del PSOE i Unides Podem han estat embrancats en una negociació amb ERC per aconseguir assegurar els suports necessaris. Els republicans catalans van avisar aquest dimecres del seu possible rebuig de la norma perquè envaïa competències autonòmiques. No obstant, les converses van acabar donant fruit i, aquest dijous, la ministra de Transport i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, mostrava des de la tribuna del Congrés el compromís de l’Executiu a respectar totes les competències i a acordar la llei amb les forces progressistes. Davant aquesta promesa, ERC facilitarà la tramitació de la norma, asseguren fonts del partit.

Per ERC, la llei, tal com havia sortit del Govern, suposava un pas de rosca més a les dificultats que té per explicar, en determinats sectors independentistes, el perquè del seu suport a moltes (però no totes, vegeu reforma laboral) iniciatives legislatives de l’Executiu. El text no només envaïa competències, sinó que xocava amb una altra llei, aprovada pel Parlament, i impulsada, arran d’una ILP, per la mateixa ERC. La iniciativa catalana està a l’espera de la resolució del Tribunal Constitucional, després del recurs presentat per l’Executiu, que, això sí, no va demanar la suspensió de la llei mentre es dirimia el cas.

Davant el projecte del Govern de coalició han presentat esmenes de devolució el PP (88 vots), Ciutadans (9), el PNB (6), el PDECat (4) i Junts (4), i és previsible que s’hi sumin Vox (52), Fòrum Astúries (1), els dos exdiputats d’UPN i l’exdiputat de Cs Pablo Cambronero. Amb aquestes xifres, els 13 diputats d’ERC resultaven imprescindibles per permetre que la llei comencés la seva tramitació al Congrés dels Diputats.

«Tenen el nostre compromís que el text resultant serà respectuós amb els títols i competències delimitats a la Constitució espanyola, amb la competència exclusiva que en matèria de vivenda tenen les comunitats autònomes, i amb les competències contingudes als estatuts d’autonomia i, per tant, també les de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya», ha promès a ERC la ministra de Transport per atraure els republicans catalans. Minuts abans, als passadissos del Congrés, el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, ja avisava els periodistes que estiguessin atents al discurs de la ministra.

La tramitació

Fonts d’ERC asseguren que tenen el compromís «verbal i escrit» del Govern de coalició que es respectaran les competències. Aquesta promesa ha sorgit d’unes intentes converses desenvolupades entre dirigents d’ERC; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la responsable de Vivenda, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. Així doncs, l’Executiu aconseguirà un resultat bastant ajustat, però que permetrà que la llei es tramiti al Congrés. En aquest sentit, Sánchez ha llançat una altra picada d’ullet a ERC a l’assegurar que el text «podrà veure’s enriquit amb les esmenes» que presentin els grups.

A més, sobre l’esmena de text alternatiu que ha presentat ERC, la dirigent socialista ha assenyalat que demostra que són més coses les que els uneixen que les que els separen. «La llei de vivenda serà acordada amb les forces progressistes, entre les quals hi ha ERC», ha sentenciat, allargant també la mà a formacions com EH Bildu, que aquesta mateixa setmana reconeixia la seva intenció de «corregir qualsevol element d’invasió competencial», però descartava fer caure la iniciativa, o el PNB, que hi ha votat en contra.

Les crítiques del PP

En la seva esmena a la totalitat, el PP recorda l’informe emès pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que afirma que la regulació afecta una «matèria de titularitat autonòmica» i assegura que es tracta d’«una proposta clarament lesiva per als drets i interessos dels ciutadans».

En la seva esmena de totalitat, a què ha tingut accés EP, els populars lamenten la «naturalesa marcadament intervencionista» de la llei, que «ataca el dret a la propietat privada i la llibertat d’empresa» i que afecta «molt negativament el sector immobiliari» i perjudica «tant els inquilins com els propietaris».

Canvis «incoherents»

Per la seva banda, Cs carrega en la seva esmena contra la reforma del Govern assegurant que «els principis i l’esperit» del text «són incoherents, cosmètics i no idonis per guiar les polítiques públiques de vivenda i garantir-ne l’accés per a tots els ciutadans».

Les dues formacions critiquen la regulació dels preus del lloguer, però també l’habilitació per fixar recàrrecs en l’IBI en vivendes buides, i el PP arriba a acusar el Govern de fomentar l’okupació de vivendes amb la seva proposta, ja que considera la prohibició de desnonaments un «emblanquiment perniciós» d’això.

Cs aclareix que, malgrat incloure’s com una fita que s’ha de complir del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la devolució de la iniciativa «no suposaria obstacle per al seu compliment», ja que el Govern té «temps més que suficient» per presentar una alternativa i poder aprovar-la abans del 30 de setembre de 2022.

PNB, PDECat i Junts

El PNB, per la seva banda, rebutja la proposta al considerar que «incorre en evidents excessos», ja que la vivenda «és una matèria de titularitat autonòmica», tal com reconeix la Constitució i la jurisprudència establerta pel Tribunal Constitucional, que identifica com a funció autonòmica regular per atendre interessos relacionats amb una vivenda digna.

Notícies relacionades

També justifica el seu rebuig el PDECat en una «invasió competencial», a més de considerar com a «negatiu» l’impacte que pot tenir la legislació proposada pel Govern per a l’oferta de vivenda de lloguer.

D’altra banda, Junts buscarà tombar la llei de vivenda perquè considera el projecte «una absorció competencial, total, forçada i artificial», ja que suposa al seu judici un «desmantellament» de les regulacions aplicades a Catalunya.