Crisi energètica
L’escalada històrica de preus porta a la fallida desenes d’empreses de llum i gas
L’any passat 44 comercialitzadores d’electricitat i de gas van cessar l’activitat a Espanya i 15 més han desaparegut durant aquest 2022, segons els registres de la CNMC
L’escalada històrica de l’electricitat i del gas ha posat en situació límit moltes companyies del sector. L’ascens desorbitat dels preus fins a nivells rècord en els últims mesos ha posat en tensió els comptes de moltes energètiques independents que no tenen el suport ni el múscul financer d’un gran grup per aguantar el cop. Gairebé 60 comercialitzadores de llum i de gas natural han desaparegut en plena crisi energètica.
Durant l’any passat, van ser 44 les comercialitzadores d’electricitat i de gas que van cessar l’activitat, segons recull la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) en un informe en què s’avancen alguns impactes de la crisi energètica en el sector de la la venda minorista. Nou d’aquestes comercialitzadores van ser inhabilitades a proposta de la CNMC perquè incomplien les seves obligacions de pagament. En el cas de les altres 35 es va tractar de cessaments voluntaris.
Durant aquest 2022 la sagnia ha continuat i 15 comercialitzadores més han desaparegut, segons els registres amb totes les companyies de llum i gas que operen al mercat espanyol, que elabora i actualitza de manera permanent la CNMC. Es tracta de vuit comercialitzadores del mercat elèctric i set del sector gasista.
La desaparició d’aquestes companyies té impacte directe en els comptes dels sistemes elèctric i gasista en el seu conjunt i també per a les desenes de milers de clients que es queden sense companyia. El cessament d’activitat d’aquestes comercialitzadores ha provocat l’existència d’un deute milionari –que Competència no revela– que acaba suportant la resta de companyies com a despeses del sistema. A Espanya operen prop de 300 de comercialitzadores de llum i unes 90 de gas.
A més, l’aturada del negoci d’aquestes companyies va provocar només l’any passat que uns 34.000 clients s’haguessin de traslladar a un subministrador d’últim recurs, la solució d’urgència i de transició que per llei es dona com a mesura de protecció als consumidors que es queden sense companyia per causes sobrevingudes.
Cop múltiple en plena crisi
Tot i que no tots els cessaments d’activitat són conseqüència de la fallida de les companyies, el cert és que bona part de les comercialitzadores de llum i de gas s’estan trobant amb una combinació de factors que suposen un cop directe a la salut financera.
Els preus rècord disparen el cost que han d’assumir per comprar l’electricitat i el gas; en alguns casos s’estan trobant amb impagaments o retards en els abonaments dels clients; la pujada de preus eleva també el cost de les garanties que han de presentar per operar als mercats energètics; el retard de mesos en les lectures del consum per part dels distribuïdores han fet que les comercialitzadores no puguin cobrar als seus clients...
La intensitat del cop de la pujada de l’electricitat i del gas en els comptes de les comercialitzadores depèn de l’estratègia comercial (si poden traslladar al client part de la pujada o no) i de l’estratègia de compra d’energia de cada companyia (si compten amb cobertura i han comprat l’electricitat a un preu inferior al del mercat actual). Però les comercialitzadores no integrades a grans grups energètics reconeixen que la tresoreria de moltes empreses s’està tensant a causa de l’espiral de preus.
El Govern i la CNMC sí que han pres mesures per relaxar algunes exigències a les companyies per evitar més fallides, alleujant les càrregues financeres que han d’afrontar en forma de garanties quan fan les seves operacions de compra i venda d’electricitat al mercat elèctric, facilitant la detecció primerenca d’impagaments i garantint la cobertura dels costos derivats de possibles reduccions de compres en mercat diari.
En paral·lel, des de l’Associació de Comercialitzadors Independents d’Energia (ACIE) ja alerten també de l’impacte d’algunes reformes adoptades pel Govern. Les comercialitzadores han estat cobrant als seus clients l’IVA al 10% per la rebaixa aplicada per l’Executiu, però pagant les distribuïdores al 21%, cosa que ha provocat un trencat que les companyies no cobriran fins que Hisenda torni aquest excés d’IVA el maig o el juny d’aquest any.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"