Inversió milionària
¿Per què Seat i Volkswagen trien Sagunt per a la seva planta de bateries?
El consorci alemany valora molt les comunicacions marítimes i la implantació industrial de l’opció valenciana com a elements clau per a la seva fàbrica de cel·les elèctriques.
Era la millor proposta. Sagunt i el País Valencià s’han emportat el gat a l’aigua en la carrera per la fàbrica de bateries i el 2026 hauria de tenir en funcionament una gigafactoria de producció de cel·les de bateries amb una capacitat de 40 gigawatts/hora. La inversió històrica de 7.000 milions d’euros que el Grup Volkswagen i Seat en particular realitzaran a Sagunt permetrà que la companyia pugui proveir de bateries les seves plantes de Martorell (Barcelona) i Landaben (Navarra), tot i que el president de la companyia espanyola, Wayne Griffiths, no descarta l’entrada de nous socis.
L’elecció de Sagunt no és casual. De les propostes presentades per al projecte, la valenciana ha sigut la que millors aspectes ha traslladat al Grup Volkswagen i a Seat a l’hora d’incloure-la en el seu Future Fast Forward per entrar en la sol·licitud del PERTE del vehicle elèctric. Sagunt ha superat Aragó, Catalunya i Extremadura al ser l’aposta més solvent. Segons Thomas Schmall, membre del consell d’administració de Volkswagen, responsable de Tecnologia i president del consell d’administració de Seat, l’oferta de Sagunt presentava un excel·lent nus de comunicacions, a més d’una molt bona infraestructura portuària que permetrà l’arribada de materials i la sortida de cel·les de bateries de la nova planta. La proposta catalana (amb ubicacions a Tarragona i Lleida) va acabar arribant tard, així ho han reconegut des de la Generalitat.
Inversió d’entre 3.000 i 3.500 milions
El responsable tecnològic del consorci alemany, que va ser l’encarregat d’anunciar la inversió de 7.000 milions, també va destacar que la planta donarà feina a 3.000 persones. «L’anunci del PERTE a Espanya és una bona notícia i presentarem la sol·licitud per als fons durant les pròximes setmanes. És una gran oportunitat per al país i per a Europa», va afegir. D’aquests 7.000 milions, entre 3.000 i 3.500 estaran dedicats a la nova factoria valenciana.
La factoria de Sagunt serà la segona d’Europa que entrarà en servei dins del grup Volkswagen. La primera serà a Suècia al costat de Northvolt, que engegarà el 2023. «L’objectiu és oferir una potència energètica de 240 gigawatts/hora entre totes les plantes, suficient per atendre la demanda.» Schmall ha admès que l’elecció de Sagunt ha passat per «100 diferents paràmetres objectius abans de prendre la decisió, incloses les connexions logístiques, la reducció de costos i la localització. València encapçala la llista dels actius que requereix una fàbrica de cel·les de bateries, sobretot per la connexió portuària. La infraestructura laboral especialitzada és essencial perquè necessitem celeritat en la capacitat de producció».
La planta valenciana fabricarà «la pròxima generació de cel·les de bateries per a tot el grup, apostant per les innovacions futures en tecnologies de cel·les que també construirem a Espanya. Utilitzarem el concepte de cel·les unificat de Volkswagen. L’energia renovable amb un enfocament local també serà essencial», ha admès Thomas Schmall. «Aquesta planta de Sagunt representarà un efecte crida en el marc de l’ecosistema d’electrificació. Una de les raons per la qual ens hem decidit per València és que s’havia d’iniciar la producció el 2026», una meta factible atesa la capacitat d’especialització laboral localitzada a la zona.
L’inici de la construcció de la planta de Sagunt hauria d’arrencar a finals d’aquest any. «Malgrat que tot està supeditat a la sol·licitud que hem preseentat al PERTE per part del Govern espanyol», recalca Schmall. Paral·lelament, la Generalitat Valenciana està accelerant els tràmits i ha habilitat l’espai necessari després d’aprovar la declaració ambiental i territorial estratègica, segons va confirmar la Conselleria de Transició Ecològica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia