Entrevista
Matías Carnero: «A partir del 2029 no es fabricaran més Seats a Martorell»
El president del comitè d’empresa de Seat, directiu de Volkswagen i president de l’UGT de Catalunya analitza el futur de la planta de Martorell i del cotxe elèctric
Matías Carnero (Barcelona, 1968) ha vist passar per la direcció de Seat set presidents durant les més de tres dècades que porta a l’empresa. De les quals més de vint anys com a president del comitè d’empresa, un càrrec especialment rellevant en l’esquema de cogestió alemany que impera a la firma automobilística. Preocupat pel futur paper de Seat dins dels equilibris del grup Volkswagen, el líder sindical s’enfronta a la difícil transició cap al cotxe elèctric, que amenaça amb un excedent de plantilla de gairebé 3.000 treballadors a Martorell.
¿Per què el grup Volkswagen construirà la seva fàbrica de bateries a Sagunt?
L’elecció de Sagunt respon al fet que, de les 100 mesures que el Consell de Vigilància del Grup Volkswagen havia de concretar i que se sol·licitava a les tres comunitats més visibles (Extremadura, l’Aragó i València), l’opció de València era la que disposava de més avantatges. Volkswagen i Ford tenen un acord (renovat l’any passat) per fabricar conjuntament vehicles comercials i furgonetes. També tenia a favor el tema de la formació i la capacitació universitària i la capacitació de l’entorn industrial de la zona. I finalment el tema del corredor mediterrani i de proximitat amb Martorell i Landaben. Si parlem de projecte de país, segurament la comunitat que s’havia d’haver escollit era Extremadura. Per allò de l’Espanya buidada. Tenia molts punts.
¿Catalunya per què no?
La Generalitat ha tardat molt a despertar. Parlar del projecte de Tarragona i de Lleida quan ja estava gairebé decidit per part del consell el fet d’estudiar les altres tres comunitats no tenia gaire sentit i era entrar sense opcions. Crec que ho van fer més pel tema mediàtic de la foto i dir que l’has proposat.
Si la fàbrica va a Sagunt, ¿com beneficiarà el Perte a Catalunya?
La inversió és nacional i serà d’unes quantitats importants. I les ajudes que a canvi es reparteixin no poden servir per pagar indemnitzacions o per a res més que no sigui fer xurros. Fabricar un cotxe elèctric a Catalunya beneficiarà tot el parc de proveïdors. El 80% han de ser locals.
¿El Govern ha gestionat bé el Perte de l’automoció?
El Perte és una màquina que inicialment es va crear per fer xurros, després amb aquesta mateixa màquina es van intentar fer magdalenes. I s’han acabat fent entrepans. El Perte s’ha anat desvirtuant en el temps i com a mínim fins a l’estiu no es podran començar a licitar terrenys. Ens hem de posar les piles perquè tot el tema de les llicències porta temps i això preocupa el grup [Volkswagen].
¿Quin tipus d’ocupació portarà el Perte?
Serà una ocupació diferent, s’haurà de veure quins perfils es necessiten i en quines condicions. I allà serà molt important la formació. A la planta de bateries de Sagunt es necessitaran enginyers. Un company em preguntava si podria, per un tema familiar, demanar-hi el trasllat, i jo li vaig contestar que, d’entrada, dubto que cobrés el mateix que a Seat. Han de negociar els seus propis convenis.
Wayne Griffiths va dir que a Martorell amb el cotxe elèctric sobrarien 2.800 llocs de treball...
Poden ser més. Primer hem de resoldre el tema del Prat. Buscar alternatives al motor elèctric que no ens han adjudicat. La qüestió del Prat no té nom. No té sentit que facis 800.000 cotxes elèctrics a partir del 2025 entre Pamplona i nosaltres, i que els motors d’aquests vehicles no es facin aquí al Prat i els facis a Hongria. Tot i que és cert que aquí hi ha un joc geopolític en tot el consorci de repartiment. Hi ha alternatives, quines peces de la resta de motors es poden fer aquí que equivalguin al que hauria suposat el motor elèctric. S’ha d’invertir al Prat. Perquè quan es tanca un centre ja no es torna a obrir.
El president d’Anfac va dir que la reforma laboral no ha millorat res a l’automoció, ¿hi està d’acord?
No pas. A Seat ens han vingut companys de les empreses de proveïdors que d’un dia per l’altre els han hagut d’apujar el sou 300 o 600 euros al mes. Perquè estaven en una multiserveis i ara passen al conveni sectorial. Una altra millora: En un mes i mig la temporalitat al sector ha baixat un 20% i han pujat els contractes indefinits perquè s’han limitat els contractes eventuals i les ETT. A fàbriques com Citroën això ho han notat molt més, però perquè allà l’eventualitat era del 60%.
¿Com els està afectant la guerra?
Ara mateix estem estables. Aquesta vegada hi ha un dany col·lateral que no patirem, els proveïdors de proximitat de materials com els cablatges no venen d’Ucraïna, sinó de Tunísia. On podem tenir problemes és als motors, que no els fem nosaltres, sinó que venen del grup, algunes peces i components sí que hi venen. S’està intentant derivar parts a Mèxic o a d’altres parts del món.
¿Estan preocupats pels nous brots a la Xina?
Tot i que aquí anem a treure les mascaretes, com allà parin de nou les plantes de semiconductors l’hem feta bona de nou. Volkswagen a Navarra ha parat pels fars, nosaltres també pot ser que parem pel mateix per tenir cotxes incomplets, també pels fars. La globalització té aquestes dificultats quan hi ha problemes i el ‘just in time’ té els seus riscos.
¿L’estratègia de localitzar per plataformes és correcta?
No. Tenim estratègies de plataformes i en això estem en desavantatge. A mi no em mereix cap confiança el senyor [Herbert] Diess. No me’n fio, no és la primera vegada que ha transmès temes al comitè d’empresa de Seat i no ha complert. Ens va arribar a dir que l’Ibiza tindria substitut i no el tindrà. Ni estima Espanya ni estima Seat. Si Volkswagen pogués robar-nos Cupra ja ho hauria fet. Això que a Alemanya el cotxe més venut sigui Cupra els pica.
¿Fer la plataforma petita és la solució?
És una decisió del grup que ens dona tres cotxes petits a Martorell i dos una mica més grans a Landaben. Però són dues realitats diferents. Pamplona és una fàbrica de cotxes i nosaltres som una marca integral (disseny, enginyeria, comercialització, fabricació i venda). Els costos d’una fàbrica i de l’altra evidentment no són els mateixos. Compte amb les comparacions.
¿Però el cotxe elèctric és una bona notícia?
Diuen que farem 500.000 cotxes. Que no. Són un gran problema perquè ens deixaran poc marge de contribució, perquè és un model petit. Estem al 2,5% de rendibilitat i volen un 5% i amb aquest cotxe serà impossible. Aquests 500.000 cotxes elèctrics si calculem les hores de producció estem parlant com si féssim 350.000 d’un cotxe de combustió. Allà hi ha el diferencial d’excedent de mà d’obra.
Ja no vull que em portin una plataforma nova, sinó que em deixin la que tinc (que és més fàcil). Tenim fins a la segona generació de León i Formentor, l’any 2028. Fins al 2025 tenim aquest sobrant de gairebé 3.000 treballadors, però després se’n genera un altre fins el 2030 i podem acabar sent una fàbrica d’acoblament. Si ens mantenen aquesta plataforma ens donarà estabilitat de per vida. Hi haurà cotxe petit elèctric i una altra plataforma que ens donaria cadena de valor, coses que no estan garantides.
¿L’objectiu és continuar sent una fàbrica integral?
El projecte d’inversió de Seat de 1.000 milions d’euros anuals et fa pensar que no acabarem com una Nissan. No vull grans acords de prejubilacions, vull afegir valor a la fàbrica. Ser una fàbrica integral, no només fabricar cotxes, sinó fer tot el procés, del disseny a la venda.
¿Cupra és el futur?
Seat et dona ocupació i volum, Cupra et dona ocupació, no volum, però sí rendibilitat. Per tenir el marge que et dona un Cupra s’ha de vendre tres Ibizas. El moment del sorpasso arribarà... el 2029. La marca no pot desaparèixer, ¿que es queda al cartell de l’entrada de la fàbrica?, doncs d’acord, però no desapareixerà. Necessitem volum de Cupra... però a Martorell. Dels set models que van anunciar ¿quants aniran fora? Els dos de la Xina, el Tavascan (que ja n’hem demanat la segona generació per portar-la aquí) i un altre model.
Si a Martorell no es fan Seats elèctrics, ¿la fàbrica perd potencial?Martorell no pot sobreviure amb només tres cotxes elèctrics. Jo soc un ‘seatic’ reconsagrat, però la realitat és que Seat no pot competir amb els marges que té Cupra. Jo vull fer cotxes, Seat o Skoda, m’és igual. El més probable és que Martorell s’acabi convertint en una fàbrica multimarca, això et dona prestigi. L’ADN Seat sempre hi serà.
Notícies relacionades¿D’aquí 10 anys sortiran cotxes amb el logo de Seat de Martorell?
Fins el 2028 o el 2029 sí, després ja no. Crec que la transició de Seat a Cupra s’està fent massa ràpid. Fins i tot des del grup hi ha hagut pressions per acabar abans les produccions de Seat. No sabem com funcionarà el mercat d’elèctrics i no podem permetre’ns perdre volums de producció i vendes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034