Després del «tracte especial» de la UE
Espanya posarà un límit al gas pròxim als 50 euros i vendrà electricitat a França al preu ordinari
Els governs espanyol i portuguès tenen més que elaborat el plantejament que enviaran aquesta setmana a la Comissió Europea
Fa mesos que el Govern espanyol demana a la Comissió Europea que desvinculi el gas del mercat elèctric per evitar que el preu de l’electricitat baixi dels 200 euros per megawatt hora (MWh) en els quals està instal·lat des que va començar la guerra a Ucraïna. Malgrat les reticències d’Alemanya, el president del Govern, Pedro Sánchez, va sortir victoriós del Consell Europeu de divendres i va aconseguir que Brussel·les faci una excepció temporal amb la península Ibèrica atesa la seva baixa interconnexió elèctrica amb França.
Espanya i Portugal enviaran aquesta setmana la seva proposta conjunta a la Comissió Europea, tot i que el Govern té més que elaborada la idea: limitar el preu de les ofertes dels cicles combinats que cremen gas en el mercat elèctric a l’entorn dels 50 euros, que sigui el sistema elèctric el que compensi la diferència entre aquest màxim i el cost real i establir una doble cassació perquè la venda d’electricitat a França que no es vegi afectada per la reducció de preus, segons confirmen fonts de l’Executiu a EL PERIÓDICO.
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va assegurar ahir dissabte en declaracions al Canal 24 horas de Televisió Espanyola que aquesta mesura es posaria en marxa en «tres o quatre setmanes». Això es produeix no pel retard d’Espanya, que ja té elaborat un plantejament que ha sigut «treballat» amb l’Executiu comunitari que dirigeix Ursula von der Leyen, sinó per pura burocràcia: la Comissió Europea necessita aquell temps per passar la proposta a procediment escrit pel Comitè de Representants Permanents dels Governs dels Estats membres de la Unió Europea (COREPER).
Preu: pròxim als 50 euros
El preu que es fixarà com a referència màxima per a les ofertes de les centrals de cicle combinat que cremen gas natural és un dels elements «més sensibles» en els quals treballa el Govern amb la Comissió Europea. El preu mitjà des que existeix el mercat ibèric és d’aproximadament 20 euros per megawatt hora, mentre que el 2021 es va situar en els 50 i, en el que va de 2022, en 100. L’Executiu, per tant, creu que seria «lògic» establir una xifra que se situï entre els 50 i els 100 euros, tot i que afegeixen que estarà «més prop de 50 euros».
Compensació: via sistema elèctric
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha revelat aquesta setmana en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l’aposta d’Espanya era establir una referència de preu màxim al qual les centrals de cicle combinat puguin fer ofertes d’electricitat i que, a posteriori, es produeixi un ajust ‘ex post’. Aquest ajust no serà ni a través d’una subvenció, com va descartar el president del Govern, Pedro Sánchez, després del Consell Europeu, ni tampoc a través dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) o del dèficit de tarifa, com s’havia estudiat fins ara.
La compensació la realitzarà el sistema elèctric. L’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) realitza una subhasta cada hora segons la demanda elèctrica que es necessita per a aquell període i l’oferta que existeix a aquella hora. El tram horari que es cobreixi amb gas (cicles combinats) es reconeixerà a un preu màxim (pròxim als 50 euros) i si el cost real és superior, la diferència es «reassignarà proporcionalment a cada una de les tecnologies que guanyin la subhasta a aquella hora». És a dir, seran la resta de tecnologies les que pagaran aquesta divergència en funció de la seva participació.
Interconnexió: doble cassació
Un altre dels dubtes era què passaria amb la interconnexió amb França, que, tot i que és baixa –2,8%, quan se suposa que l’objectiu europeu per a 2020 era arribar a una interconnexió del 10%–, podria provocar una major venda d’electricitat cap al país veí, aprofitant que a la península Ibèrica tindria un preu més barat que el país gal. La solució és un model «bombolla» per al mercat ibèric que es realitza a través d’una doble cassació (encreuament entre oferta i demanda).
Així, cada hora es farà primer una cassació de l’oferta amb la demanda de França, que es factura a preu ordinari (com si no hi hagués màxim) i després se’n fa una altra per al consum a Espanya i Portugal amb aquest preu límit d’uns 50 euros. D’aquesta manera s’evita qualsevol distorsió que es pogués produir en el mercat.
Durada: limitada a 2022 o fins que se n’abaixi el preu
L’entrada en vigor de la mesura serà immediata quan s’obtingui formalment l’autorització de Brussel·les (en tres o quatre setmanes) i la seva durada serà temporal, limitada a aquest any 2022 «si abans no es produeix una caiguda del gas, que no sembla probable» enmig de la guerra a Ucraïna, que ha duplicat la cotització del gas natural al mercat de referència (TTF holandès) –ha passat dels 50 euros al principi de desembre als 100 euros que marca actualment, arribant a superar els 200 euros a principis de març–. La compra conjunta de gas, acordada amb la resta d’estats membres al Consell, farà que abaixin els preus, però «tardarà mesos» a posar-se en marxa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Guerra Rússia - Ucraïna Ministeri per a la Transició Ecològica Madrid Electricitat Energies renovables Consell de Ministres Portugal Energia Govern Pedro Sánchez Ucraïna La pujada de la llum Teresa Ribera Rodríguez Lisboa António Costa
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034