Subministrament

Algèria amenaça d’apujar els preus del gas només a Espanya

Són les primeres declaracions de la petroliera després de la crisi diplomàtica entre els dos països pel canvi de posició d’Espanya sobre el Sàhara Occidental

Algèria amenaça d’apujar els preus del gas només a Espanya
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La petroliera estatal algeriana Sonatrach s’ha compromès aquest divendres a mantenir els preus actuals a tots els seus clients, a excepció d’Espanya. L’empresa ha amenaçat de revisar els preus amb el seu client espanyol, la companyia Naturgy, enmig de la crisi diplomàtica que s’ha obert entre els dos països després del canvi de posició espanyolaen elcontenciós del Sàhara Occidental.

«Des del començament de la crisi a Ucraïna, els preus del gas i del petroli s’han disparat. Algèria ha decidit mantenir per a tots els seus clients uns preus relativament correctes. No obstant, no es descarta realitzar un ‘recàlcul’ de preus amb el nostre client espanyol», ha declarat el director executiu de l’empresa pública, Toufik Hakkar, en declaracions a l’agència de notícies governamental APS.

En l’actualitat, el contracte entre Naturgy i Sonatrach està dins d’un procés de revisió ordinària que fa diversos mesos que està instal·lat, dins de la normalitat del contracte, ja que qualsevol acord de gas d’aquestes característiques inclou condicions de revisió de preus cada cert temps. Sí bé és veritat que la situació actual, amb una pujada extraordinària dels preus d’aquesta matèria primera, com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna i la pressió sobre l’aixeta del gas a Europa que exerceix Putin, pot portar la petroliera estatal algeriana a pressionar a l’alça en la negociació dels nous preus, com suggereix Toufik Hakkar.

La relació entre les empreses és bona, no en va, la petroliera algeriana forma part de l’accionariat de l’energètica espanyola amb un 3,8% del seu capital. Però en l’àmbit polític el tracte entre els dos països s’ha tensionat, després del reconeixement per part del Govern de Pedro Sánchez del pla d’autonomia del Marroc. El país magribí va cridar a consultes «amb efecte immediat» el seu ambaixador a Madrid, Said Moussi, després del «sobtat canvi» sobre el qual es va veure «molt sorprès». I les primeres declaracions de la petroliera estatal després d’aquest gir polític no són gaire encoratjadores.

A més, això s’ajunta amb el flirteig d’Algèria amb Itàlia, país amb una gran dependència de gas rus i que també compta amb un gasoducte des d’Algèria (Transmed), per la qual cosa s’ha convertit en un potencial client per a Sonatrach. De fet, tant delegacions del govern italià com del govern portuguès han visitat Algèria recentment per tractar, entre altres qüestions, el futur del subministrament energètic, dins de l’interès de la Unió Europea de reduir la dependència de Rússia.

Notícies relacionades

En les seves declaracions a l’agència APS, al ser preguntat si Algèria estava en condicions de proveir Europa en la seva recerca d’alternatives al gas rus, Hakkar ha reconegut que «en aquest moment» tenen «uns quants milers de milions que no poden reemplaçar el gas rus» a Europa (el continent importa uns 155.000 milions de metres cúbics de Rússia cada any). «Tot i que amb el ritme de les nostres exploracions, les nostres capacitats es duplicaran en quatre anys, cosa que suggereix perspectives prometedores amb els nostres clients», ha afegit.

El grup vol invertir uns 40.000 milions de dòlars (uns 36.200 milions d’euros) en els pròxims quatre anys per investigar i explotar jaciments, tant de petroli com de gas, i en el cas del gas duplicar la capacitat algeriana en aquest període.