Mercat laboral
Les empreses turístiques preparen una Setmana Santa sense restriccions però a mig gas en contractes
Les previsions d’ocupació de les empreses de treball temporal anticipen una campanya amb la meitat de nous ocupats que el 2019
La primera Setmana Santa amb la covid pel mig –a només dues setmanes de declarar-se l’estat d’alarma– la majoria la va passar confinat. En la segona arrasava la quarta onada i en territoris com Catalunya les restriccions obligaven la restauració a tancar a primera hora de la tarda, i recloïa els escassos turistes a sopar a l’hotel. I no serà fins a la tercera, la que comença la setmana que ve, quan hotels, cases rurals, bars i restaurants tornaran a obrir els negocis sense restriccions i amb la perspectiva d’intentar tornar a fer caixa com abans del virus.
La previsió del Govern és atraure el 80% dels turistes estrangers que van venir abans de la covid. Malgrat la substancial millora respecte als dos anys anteriors, en la Setmana Santa del 2022 encara els negocis estaran a mig gas quant a contractacions, i l’activitat i l’estat dels comptes no donarà per reforçar-se com en anys anteriors.
La incertesa per la guerra d’Ucraïna, l’augment del preu dels bitllets d’avió el 12% i la pobra inèrcia que permet el turisme de congressos per pontejar d’estació en estació expliquen, segons les fonts consultades, les coixes previsions de contractació que tenen les empreses de treball temporal.
Segons Randstad, aquesta Setmana Santa generarà un total de 63.380 contractes a tot Espanya entre transport de viatgers, hostaleria i entreteniment, els sectors que habitualment tiren de l’ocupació per aquestes dates. Són el doble de contractes que l’any passat, però la meitat que el 2019.
Des d’Adecco no han fet estimacions aquest any, atesa l’alta volatilitat de l’escenari. «Fins pocs dies abans de la Setmana Santa les empreses no començaran a contractar. La incertesa és enorme. Altres anys et podria dir com aniria la campanya tres setmanes abans», afirma el director regional Víctor Tatay. «La logística es reforçarà, però ni la meitat que fa dos anys, i la indústria de l’alimentació està tirant amb força, però tampoc al mateix nivell que abans de la pandèmia. Moltes empreses encara estan estudiant quins contractes faran amb la nova reforma laboral», afegeix.
Noves regles
Les noves modalitats de contractació van entrar en vigor el 31 de març i des d’aleshores no es poden firmar més contractes per obra i servei, la modalitat fins ara més freqüent i mitjançant la qual moltes empreses firmaven un reforç en Setmana Santa i l’allargaven fins a passat l’estiu sense justificar gaire la causalitat de l’esmentat contracte temporal. Ara aquest recurs desapareix i el Govern insta les companyies a recórrer a la figura del fix discontinu, que té la consideració d’indefinit però permet a les empreses activar i desactivar el contracte segons els pics de feina que tinguin.
«Estem rebent consultes sobre això, especialment des de les pimes. Hi ha dubtes i algunes empreses no acaben d’entendre el canvi. Ens pregunten ‘Sé que el nom del contracte ha canviat, ¿però com puc continuar fent el mateix?’. El model ha de ser un altre i les empreses –de tots els sectors– han de planificar més», afirma la comissionada de promoció d’ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil. Per atendre aquestes i altres consultes, Barcelona Activa té un telèfon a disposició tant d’empreses com de treballadors (900 533 175).
Segueixen els ertos
Notícies relacionadesUn termòmetre que mostra que l’activitat turística encara no està a ple rendiment és el dels ertos. Fonts sindicals expliquen que en els últims dies els han entrat nombrosos requeriments per negociar nous ertos al sector hoteler. «Hi havia una expectativa que el Govern pogués habilitar el Mecanisme RED per a aquest sector i finalment no ha sigut així», afirma el secretari de la federació de serveis de CCOO de Catalunya, Ramón González. A Barcelona hotels com el Colón, el Hilton i Pierre Vacances els han notificat un nou expedient davant la finalització, el 31 de març, dels ertos covid, segons expliquen des de la central.
Per a qui sí que va habilitar el Govern ajudes especials a través del Mecanisme RED van ser les agències de viatges. Que, no obstant, no estan acudint massivament a aquest recurs, si bé un terç dels 37.973 treballadors del sector venen d’un expedient covid. Firmes com Avoris i Viatges El Corte Inglés, que donen feina a uns 6.000 i 4.000 empleats, respectivament, van preferir registrar un erto per causes productives (ETOP), que té menys ajudes públiques, però que no comporta l’obligació d’impartir formació i que és menys restrictiu amb la possibilitat posterior d’acomiadar. «Fins a l’1 d’abril el Govern no va publicar en el BOE l’activació del Mecanisme RED. Les empreses necessiten planificar i han optat pel que hi havia», critiquen des de la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista