Conseqüències de la invasió

La guerra d’Ucraïna empeny el preu mundial dels aliments a un nou rècord

L’ONU registra a l’abril un increment del 12,6% respecte als nivells del febrer, que ja estaven en màxims històrics

La guerra d’Ucraïna empeny el preu mundial dels aliments a un nou rècord
2
Es llegeix en minuts

La prolongació de la guerra entre dos dels països considerats graners del món està disparant els preus dels aliments en els mercats internacionals, i materialitza el temor d’un repunt de la desnutrició a les zones més vulnerables del planeta. L’índex de preus dels aliments de la FAO, l’organització de l’ONU per a l’alimentació i l’agricultura, ha assolit al març el nivell rècord de 159.3 punts, un 12,6% més que al febrer, que fins ara havia sigut el més alt de la sèrie històrica.

La FAO no dubta a atribuir l’increment a la guerra «a la regió del mar Negre, els efectes de la qual s’expandeixen als mercats de cereals i olis vegetals». Així, els preus del blat van repuntar un 19,7% al març (entre Rússia i Ucraïna sumen el 30% de les exportacions d’aquest cereal), i els del blat de moro, un 19,1% (els dos països en conflicte suposen el 20% de les vendes a tot el planeta). Aquests increments han arrossegat la resta de cereals: la melca i l’ordi han marcat també rècords històrics des que la FAO va començar a seguir els seus preus amb una metodologia uniforme, el 1990.

Els olis vegetals van incrementar el seu preu encara més: un 23,2% respecte al febrer. La reducció de les exportacions d’oli de gira-sol, un 80% del qual es produeix a Rússia i Ucraïna, ha impulsat a l’alça la resta de productes d’aquesta categoria: els procedents de la soja, la colza i la palma, que a més ja vivien pressions a l’alça dels seus preus per diferents problemes als principals països productors i per l’alça dels preus del petroli.

Reducció del comerç

Notícies relacionades

La guerra també és darrere de la revisió a la baixa per part de la FAO de les seves estimacions de producció i comerç de cereals per a la resta de la temporada 2021-2022, que acaba el 30 de juny. La producció de blat a Ucraïna caurà, segons estima l’organització, perquè «almenys un 20% de l’àrea plantada a l’hivern podria no ser recollida, com a resultat de la destrucció directa, l’accés limitat o la falta de recursos per fer-ne la collita». En el cas de Rússia, malgrat que el temps que ha fet en els últims mesos ha sigut bo per a la collita, la FAO alerta d’incerteses «respecte a la importació de materials agrícoles» necessaris per a la recollida.

Quant al comerç de cereals, la FAO revisa a la baixa les seves previsions i preveu ara una reducció del 2% respecte a la temporada 2020-2021, de nou per la guerra i la interrupció del flux d’exportacions d’Ucraïna i Rússia, que només es veurà parcialment compensat per l’augment de les vendes de la Unió Europea i l’Índia —en el cas del blat— i de l’Argentina, l’Índia i els Estats Units —per al blat de moro—, segons les estimacions de l’organització internacional.