Política monetària

El BCE manté els tipus i tancarà les seves compres de deute en el tercer trimestre

El Banc Central reconeix que la guerra d’Ucraïna està «deteriorant greument la confiança de les empreses i els consumidors»

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Sense sorpreses en la reunió del Banc Central Europeu d’aquest Dijous Sant. En un context en què l’agressió russa a Ucraïna i la «incertesa associada» estan «deteriorant greument la confiança de les empreses i els consumidors» i les «pressions inflacionistes s’han intensificat en molts sectors», l’autoritat monetària de la zona euro ha decidit mantenir sense canvis els tipus d’interès, en nivells mínims històrics –zero o negatius, segons el cas– des del 2016, i tancar les seves compres de deute en el tercer trimestre, després de «les noves dades disponibles», segons ha informat en un comunicat. En la reunió anterior, el Banc Central havia anunciat que es donaria fi a les esmentades adquisicions al llarg del tercer trimestre si es confirmaven les previsions d’inflació a mitjà termini. I així ha sigut.

Les compres netes mensuals del programa impulsat a mitjans de 2014 (APP) tindran un import de 40.000 milions d’euros a l’abril, 30.000 milions al maig i 20.000 milions al juny. Mentre que el calibratge de les adquisicions a partir de juliol «dependrà de les dades i reflectirà l’evolució de l’avaluació de les perspectives pel Consell de Govern», segons explica el BCE en el comunicat.

Notícies relacionades

Serà a partir de llavors, quan hagi «transcorregut un temps» des del final d’aquestes compres, quan el BCE es plantejarà ajustar els tipus d’interès –actualment les operacions principals de finançament i els tipus d’interès de la facilitat marginal de crèdit i la facilitat de dipòsit se situen en el 0,00%, el 0,25% i el -0,50%, respectivament– i ho farà de manera «gradual», segons el Banc Central. La intenció és que continuïn en aquests nivells «fins que observi que la inflació se situa en el 2% bastant abans del final del seu horitzó de projecció i de manera duradora i consideri que el progrés realitzat de la inflació subjacent està prou avançat per ser compatible amb una estabilització de la inflació en el 2% a mitjà termini».

«De cara al futur, la política monetària del BCE dependrà de les noves dades i de l’evolució de l’avaluació de les perspectives pel Consell de Govern. En les actuals condicions d’elevada incertesa, el Consell de Govern mantindrà les opcions obertes, la gradualitat i la flexibilitat en l’execució de la política monetària. El Consell de Govern adoptarà les mesures que siguin necessàries per complir el mandat d’estabilitat de preus encomanat al BCE i per contribuir a salvaguardar l’estabilitat financera», diu en un comunicat.