Renovables

La pujada del preu de la llum redobla l’interès empresarial per l’autoconsum

  • Les companyies instal·ladores constaten des d’un increment de les consultes fins a augments de facturació de l’ordre del 100%

  • En els últims mesos, Telefónica ha entrat en el mercat, Audax s’hi ha reforçat i Parlem ha creat una filial energètica

La pujada del preu de la llum redobla l’interès empresarial per l’autoconsum

Cedida

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El 2021 va acabar amb l’objectiu de triplicar la seva facturació durant l’any següent i tres mesos després està molt a prop d’arribar a la meta. Alterna Energia, una desenvolupadora d’instal·lacions d’autoconsum per a la indústria i la gran empresa, ja ha firmat contractes per ingressar el 80% dels 30 milions que es va proposar l’any passat. I si bé el creixement no és ja novetat en una companyia que treballa en un sector en ple auge, sí que ho són les presses: «Abans, si volies una instal·lació, el procés podia durar un any, però el que està passant ara és que estem tancant vendes per construir ja», reflexiona la directora de la companyia, Esther Morlanes

«Fins ara, moltes empreses volien apostar per l’autoconsum per reduir costos, però també per intentar treballar en favor de la sostenibilitat», continua aquesta directiva. «Però ara mateix [tot] és el preu de l’electricitat: pensa que d’un dia per l’altre podem fer que una part de la teva energia tingui cost zero», assegura.

Perquè al còctel d’elements que des de 2019 afavoreixen el transvasament a les renovables només faltava una inflació desmesurada del preu de l’energia. Prova d’això és que l’últim mes Telefónica hagi constituït una societat amb Repsol per entrar en el negoci de l’autoconsum fotovoltaic; que Audax hagi tancat un acord amb EiDF Solar per fer-se més forta en aquesta àrea o que el grup de telecomunicacions Parlem hagi creat una divisió d’energia renovable. Ho és també l’accelerada d’Alterna, que Svea Solar hagi duplicat la seva facturació en un trimestre i la dràstica reducció de la indecisió entre els clients que han detectatdes de Solarprofit.

«Hi ha tres factors clau que li han donat una empenta extra al mercat: les tarifes elèctriques que es van implantar al juny, la constant pujada del preu durant la tardor passada i la dependència del gas rus», indica el conseller delegat de Svea, Daniel Nilsson, una empresa que es dedica a l’autoconsum, sobretot en domicilis privats. «Estem acostant-nos al punt d’inflexió», assegura aquest executiu, en relació amb el moment que una tecnologia comença a ser de masses.

Des de SolarProfit, una companyia orientada al mercat empresarial, coincideixen en la lectura: una situació com aquesta fa augmentar la demanda i accelera la presa de decisions. «Empreses que no ho tenien clar, que pensaven que aquest any baixaria la llum o que esperaven subvencions, han vist que això va per llarg», reflexiona el conseller delegat de l’empresa, Oscar Gómez, que aprofita per matisar una mica l’eufòria.

La demanda és tan elevada des de fa mesos, explica, que és difícil relacionar el creixement amb una causa concreta. D’acord amb l’Institut Català d’Energia (ICAEN), les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a Catalunya es van duplicar el 2021 en comparació a l’any anterior (+118%) i ja s’havien estat triplicant els dos anys anteriors. A més, el creixement trimestre a trimestre va ser de doble dígit durant tot l’any passat i va avançar un 35% només en els últims tres mesos del 2021. A aquestes dades, el directiu de Solarprofit afegeix que l’autoconsum no resol el contratemps de l’encariment de la llum per a segons quines empreses. «Per a les companyies que són energèticament dependents o les electrointensives és una ajuda, però no els soluciona el problema», comenta Gómez.

Productors independents

Però tot apunta que aquestes empreses també han trobat la manera d’utilitzar les renovables per abaixar i equilibrar el preu de la seva llum. Enerside, una companyia que dissenya, construeix i manté grans parcs fotovoltaics i que acaba d’estrenar la seva etapa com a productor d’energia per a tercers, ha notat un augment «molt notable» (especialment l’últim mes) tant en el nombre de companyies interessades a firmar acords de compravenda d’energia directament amb ells com en la xifra d’inversors institucionals interessats a entrar en la companyia.

Notícies relacionades

«La dependència del gas rus accelera la necessitat de fer el canvi: en una etapa inicial et planteges mesures excepcionals [separar el preu del gas de la resta d’energia o considerar l’energia nuclear com a renovable], però al final acabes accelerant el mig termini, ara et planteges fer el que hauries fet d’aquí deu anys», contextualitza el conseller delegat de la companyia, Joatham Grange. «Avui dia, la fórmula més ràpida i barata de construir nova capacitat elèctrica és la fotovoltaica; la guerra només ha sigut un catalitzador de tot aquest interès», afegeix l’empresari.

«El que segur queens ha demostrat aquest últim mes és que el model no aguanta un conflicte geopolític», conclou Grange. I que tot apunta que aquesta situació, igual que la pandèmia amb la digitalització, impulsarà almenys la transformació verda.