Reunió Vestager-Ribera

Cimera a Brussel·les per impulsar el pla d’Espanya i Portugal per abaixar la llum

La vicepresidenta Teresa Ribera es reunirà amb la comissària europea de Competència per desencallar la proposta de Madrid i Lisboa de posar un límit al preu del gas per rebaixar l’electricitat

Cimera a Brussel·les per impulsar el pla d’Espanya i Portugal per abaixar la llum
3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Espanya i Portugal negocien amb la Comissió Europea un pla especial, diferenciat del de la resta de països de la Unió Europea (UE), per poder abaixar el preu de la llum. Després que els Vint-i-set acceptessin que els dos països poguessin prendre mesures diferents per combatre l’escalada de preus, els governs ibèrics van presentar a Brussel·les una proposta amb un límit del preu del gas que s’utilitza per produir electricitat de 30 euros per megawatt hora (MWh) fins a final d’any per aconseguir abaixar el preu de la llum.

Les negociacions es troben en un moment clau en què la Comissió Europea ha de decidir ja si dona via lliure al pla ibèric, i amb Madrid i Lisboa mirant de vèncer els dubtes de Brussel·les sobre si el límit de 30 euros per MWh per al gas és massa baix per provocar una distorsió elevada en el mercat elèctric i si la intenció d’aplicar una doble cotització per vendre l’electricitat a França a un preu més alt s’ajusta a la normativa comunitària.

I en aquest context aquest dimarts es farà una reunió d’alt nivell per mirar d’impulsar el pla. La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el ministre portuguès de Medi Ambient i Acció pel Clima, José Duarte Corteiro, viatjaran a Brussel·les per trobar-se cara a cara amb la comissària europea de Competència i vicepresidenta de la Comissió Europea, segons es recull a l’agenda oficial de l’Executiu comunitari.

L’objectiu que s’havien marcat Madrid i Lisboa era tenir aprovat i funcionant aquest límit del preu del gas aquest mateix mes. Però el Govern espanyol reconeix que el nou objectiu és tenir-lo actiu ja al maig mentre acosta posicions i aclareix els dubtes de la Comissió Europea sobre com aplicar aquest preu màxim al gas per abaixar l’electricitat.

Així ho va reconèixer la setmana passada la vicepresidenta Ribera, que admetia que la nova aspiració és aconseguir l’OK de Brussel·les i poder aplicar el preu màxim en les pròximes setmanes, però no ja abans que acabi l’abril. Des del Govern espanyol es reconeix que hi ha «aspectes tècnics que encara no estan resolts» en les negociacions amb la Comissió Europea del pla hispanolusità i s’apunta també que els dies festius de Setmana Santa han fet que s’alenteixin les converses.

«La Comissió Europea vol estar segura que la proposta sigui la millor possible, com més robusta millor», va remarcar Ribera, que va reconèixer la possibilitat que la proposta d’Espanya i Portugal acabi tenint canvis. «Quan un va a un procés de negociació en aquestes condicions sap que és molt possible que hi hagi aspectes que siguin modulats, que siguin matisats (...) Les línies mestres són les que són i, sobre aquesta base, és sobre el que trobarem l’acord final».

Notícies relacionades

Espanya i Portugal van arrencar el mes passat dels socis de la UE un reconeixement a l’«excepció ibèrica» i el permís perquè els dos països, que compten amb un mercat elèctric que a la pràctica opera de manera conjunta, adoptin mesures especials per abaixar els preus de la llum. Un tracte especial per ser una «illa energètica», amb més renovables que la resta de la UE, però amb menys interconnexions internacionals amb el continent. El pla de Madrid i Lisboa passa per establir un límit màxim al preu del gas que s’utilitza per produir electricitat. L’objectiu és aconseguir el preu de gas més baix possible, però que sigui acceptable per la Comissió Europea per evitar una gran distorsió en relació amb la resta de països de la UE.

A més del límit de 30 euros per MWh al preu del gas en el mercat elèctric, Espanya i Portugal proposen un sistema de doble preu perquè l’electricitat que es vengui a França a través de la interconnexió internacional es faci al preu normal que marcaria el preu sense el límit al gas per evitar que es disparin les exportacions al país veí aprofitant la caiguda de la cotització a Espanya. Així mateix, el pla ibèric contempla que la diferència entre el cost real de producció de les centrals de gas i el preu ajustat que marqui el mercat gràcies al límit es carregui com una despesa més del sistema elèctric, i l’assumeixin la resta de tecnologies de generació.