Acomiadaments

Acusen la plataforma Domestika d’executar un ero no declarat

La firma de formació ‘online’ va rebre una inversió de 105 milions d’euros i a continuació va acomiadar unes 150 persones, segons els afectats

Acusen la plataforma Domestika d’executar un ero no declarat
5
Es llegeix en minuts

Domestika, una plataforma de formació ‘online’ amb origen espanyol, s’enfronta a una demanda per acomiadament col·lectiu encobert després de fer fora desenes de treballadors. Els afectats xifren el nombre d’acomiadaments en 150 arreu del món, dels quals, almenys, 70 van ser a Espanya. A la pregunta d’aquest mitjà, el CEO de la companyia, Julio Cotorruelo, ho nega i diu que «ni de bon tros» han acomiadat aquesta quantitat de gent i que, de fet, tenen 40 llocs oberts.

La majoria de persones acomiadades treballaven en remot i no es coneixien personalment, cosa que els en dificulta el càlcul, si bé asseguren que les seves xifres surten del grup de xat d’acomiadats que van crear a aquest efecte. «Ens van acomiadar per telèfon. Mentre estava en la trucada vaig poder veure com s’anaven tancant els meus comptes: Adobe, Gmail, tot», diu un d’ells. «Els acomiadats demanaven als que encara estaven dins que recopilessin tots els telèfons que poguessin».

Segons el CEO, Domestika té prop de 800 empleats «en l’àmbit global». La matriu, Domestika INC, està als Estats Units des del 2010 i té «aproximadament» 14 filials, de les quals dos són a Espanya: DMSTK, constituïda el 2014, i Estudios de Grabación Digital, constituïda el 2019.

El germen de l’empresa és en un fòrum de dissenyadors espanyols sense ànim de lucre, sorgit el 2004, que va créixer i va crear una gran comunitat fins a ser absorbit el 2008 per Webactiva, l’empresa de fer pàgines web que llavors dirigia Cotorruelo. L’empresari va comprar el domini, va contractar les persones que portaven les regnes del projecte i el va impulsar de manera independent. El 2013 va vendre Webactiva i es va quedar sol amb Domestika, i va explorar, entre altres vies, el negoci educatiu.

DMSTK i Estudios de Grabación Digital van sumar un total de 192 empleats el 2020, d’acord als comptes dipositats en el Registre Mercantil. En aquests comptes s’observa l’extraordinari creixement experimentat durant la pandèmia, quan la demanda de cursos per internet es va disparar. Juntes van superar els nou milions d’euros de facturació en l’exercici esmentat.

Fruit d’aquest èxit pandèmic, l’empresa va anunciar, el mes de gener passat, una ronda d’inversió de 110 milions de dòlars (105 milions d’euros) a una valoració de 1.200 milions, cosa que va elevar el seu estatus a ‘unicorn’, el terme amb què es coneix les empreses valorades en més de mil milions.

A Espanya, formen part del club dels unicorns Glovo, Jobandtalent, eDreams, Wallbox, Cabify, Idealista, Devo, Travelperk i Flywire.

«És un ero encobert»

De tots els acomiadats, 33 s’han unit en un únic cas per demanar la seva nul·litat. Tots han presentat papereta de conciliació i demanda, segons informa l’advocada defensora de la causa, Esther Coma de Colectivo Ronda Madrid.

Coma explica que és possible que la demanda encara no hagi arribat a l’empresa (al demanar-li la seva versió per a aquest article, Cotorruelo va assegurar que Domestika no estava demandada per ningú).

Coma va esperar a formar un grup superior a 30 persones per entrar dins dels llindars definits per llei.

La legislació espanyola exigeix a les empreses que tramitin un ero (expedient de regulació d’ocupació) quan acomiadin un determinat percentatge d’empleats en un termini de tres mesos —més de 30 treballadors si l’empresa en té més de 300 o més del 10% de la plantilla si en té entre 100 i 300—, cosa que Domestika no ha fet. «A l’afectar més de 30 treballadors, és un ero encobert sí o sí», afirma Coma.

Tramitar un acomiadament col·lectiu implica asseure’s a negociar les condicions amb els treballadors. És menys àgil que acomiadar-los un a un. Cotorruelo argumenta que cap de les dues filials espanyoles ha acomiadat més de 30 persones i que són empreses completament independents: una es dedica a la producció audiovisual de cursos, i l’altra, al desenvolupament de ‘software’ i màrqueting.

Els acomiadats, alguns de contractats per DMSTK, i d’altres, per Estudios de Grabación Digital, es consideraven part del mateix grup. «Tots els correus eren @domestika.org i tots parlàvem entre nosaltres», diuen. Quan es van produir els acomiadaments, el nombre de membres de l’Slack, una eina de xat corporatiu, va baixar substancialment.

«El que addueixen aquests empleats és que, de facto, les dues companyies formen un grup empresarial i que, sumant les xifres en les dues empreses, el nombre sí que supera els 30. Aquesta és una posició totalment legítima, però igual de legítima és la de Domestika de dir i demostrar que això no és així», afegeix Cotorruelo.

Acomiadament per «absència laboral»

Els acomiadaments es van produir al març i van ser individuals. «A tots ens van acomiadar pel mateix motiu: absència laboral durant quatre dies. Vaig preguntar per què posaven això, si era mentida, i em van reconèixer que no podien posar cap altra cosa. Que havien crescut molt durant la pandèmia, però que ja no tenien tanta demanda de cursos i havien de reduir», afegeix l’afectat.

Segons el que relaten els afectats, que van escriure un comunicat conjunt, l’empresa convidava a firmar aquest acomiadament i a anar a l’acte de conciliació, prometent reconèixer indemnitzacions de 33 dies per any treballat.

«Desgraciadament, això és molt habitual. Les empreses diuen a la gent que no es preocupi, que els donaran 33 dies i la majoria de la gent firma, per la qual cosa l’assumpte no transcendeix», diu Coma. «Però el cert és que és un acomiadament nul».

Notícies relacionades

«Imagina que no has faltat a la feina i l’empresa et posa en una carta d’acomiadament que has faltat quatre dies», continua l’advocada. «Si posen la veritat, que en pandèmia va augmentar molt la demanda de cursos i que ja no en tenen tanta, és encara més evident. Han intentat dissimular. Tot això està fet a consciència. Ells saben que, si argumenten una causa econòmica o productiva de l’empresa, és necessàriament un acomiadament per causes objectives, i que, si superen cert llindar, han de fer un acomiadament col·lectiu. Han sigut bastant bastos en l’execució, però més bast hauria sigut posar que és una causa objectiva».

Coma informa que l’acte de conciliació serà el 9 de maig. «Si no s’arriba a un acord aquell dia, que no ho crec perquè és un cas complex, s’anirà a judici», conclou. «Nosaltres creiem que els acomiadaments són nuls i se’ls ha de readmetre».