Els comptes clars

Europa castiga un miler d’oligarques russos

Brussel·les immobilitza béns d’empreses i individus afins a Putin per més de 50.000 milions d’euros

Europa castiga un miler d’oligarques russos
3
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez
Gemma Martínez

Directora adjunta d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

ver +

El gas l’hi ha donat tot a Serhi Kurtxenko, empresari nascut fa 36 anys a Khàrkiv (Ucraïna), prorús i establert al país presidit per Vladímir Putin des del 2014. Kurtxenko comprava el gas natural a preus rebentats a proveïdors de la russa Gazprom, valent-se dels seus contactes amb l’expresident d’Ucraïna Víktor Ianukóvitx, i el revenia després al mercat a preus estratosfèrics.

Aquesta fortuna, unida al suport dels separatistes prorussos d’Ucraïna, li va permetre quedar-se plantes metal·lúrgiques, químiques i energètiques a les zones del Donbass. L’oligarca tornava el suport al país que el nodria de gas venent-li actius clau d’Ucraïna, com el carbó procedent de les mines del Donbass, que després Rússia venia a altres països per via portuària esquivant així les sancions de la Unió Europea. A més de gas, intermediava carbó i electricitat i venia combustible a Crimea, on també explotava dipòsits petrolífers. La seva empresa principal era Gaz-Alliance. Va arribar a ser amo d’un club de futbol, Metalist Khàrkiv, i tenir interessos en mitjans de comunicació –com la versió d’Ucraïna de la revista Forbes– o bancs.  

«D’aquesta manera va obtenir beneficis dels polítics russos responsables de l’annexió de Crimea i de la desestabilització de l’est d’Ucraïna, va efectuar operacions amb els grups separatistes de la regió ucraïnesa de Donbass i va recolzar activament accions i polítiques que menyscaben o amenacen la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna». Així ho dona per provat el Consell Europeu, que acaba d’incloure Kurtxenko a la llista de negra de persones que promouen el menyscapte o amenaça de la integritat territorial, la sobirania i la independència d’Ucraïna. Juntament amb ell s’hi ha incorporat Ievgeni Viktorovitx Prigozhin, «fundador i cap no oficial del grup de mercenaris Wagner estretament vinculat a Putin i al Ministeri de Defensa rus».  

Amb aquests dos últims empresaris, ja són 1.093 persones i 80 entitats les subjectes a mesures restrictives de la UE per haver perjudicat la integritat territorial d’Ucraïna. Al formar part d’aquesta llista negra són objecte d’una immobilització de béns, que inclou la prohibició de posar fons a la seva disposició. Les persones, al seu torn, tenen prohibida l’entrada o el trànsit pel territori de la UE.

Brussel·les i el conjunt d’estats membres han aconseguit immobilitzar actius d’oligarques i empreses per un valor superior a 50.000 milions d’euros. Aquesta xifra inclou barcos, helicòpters, immobles i obres d’art per valor de 6.700 milions. També s’han bloquejat transaccions per 196.000 milions. Espanya contribueix a aquestes partides i en aquesta direcció s’emmarca la decisió del Consell de Ministres d’abans-d’ahir de crear un mecanisme per agilitar el bloqueig de béns d’oligarques russos a nom de testaferros.

José Manuel Muñoz Puigcerver, professor de la Universitat de Nebrija, destaca que Kurtxenko «és un perfil típic» dels empresaris més pròxims a Putin, a qui deuen bona part del patrimoni que atresoren. «Amb les sancions a aquest col·lectiu i amb la minva del seu patrimoni, la Unió Europea va pensar que es posarien en contra del president rus i de la invasió d’Ucraïna. Però no ha sigut així i han triat mantenir-se al costat de Putin», explica l’acadèmic, que tot i així beneeix les sancions perquè aïllen Rússia de la comunitat internacional. 

Notícies relacionades

En aquesta línia cal entendre els cinc paquets de sancions econòmiques i individuals contra el país que ha imposat el Consell Europeu. L’últim, acordat el passat dia 8 d’abril, inclou la prohibició de comprar, importar o transferir carbó i altres combustibles fòssils sòlids a la UE si són originaris de Rússia o s’exporten des de Rússia, a partir de l’agost del 2022. També es prohibeix facilitar l’accés als ports de la UE als vaixells registrats sota pavelló rus, entre altres mesures. 

Brussel·les, que ha restringit l’activitat de 21 aerolínies russes, treballa ara en el sisè paquet de mesures, tot i que consensuar aquestes restriccions es fa cada vegada mes difícil, segons expliquen fonts diplomàtiques coneixedores de les negociacions. És així donat el calat de les àrees objecte de les pròximes restriccions: petroli i gas, segons les mateixes fonts. El sisè paquet s’esperava per a aquesta setmana, però, de moment, continua sense concretar-se. No és descartable que les dificultats per consensuar els paquets augmentin si s’allarga la guerra.