Mercat de treball
Les 5 claus de les dades de l’atur de l’abril del 2022
Malgrat la guerra, malgrat l’alça de preus, malgrat la carestia de matèries primeres i malgrat dues setmanes d’aturades dels transportistes, el mercat de treball a Espanya va registrar al març bones dades d’ocupació. Va pujar l’afiliació a la Seguretat Social a nivells propis de l’etapa precovid, va augmentar la contractació indefinida a màxims històrics i es va registrar una reducció tènue dels ertos, segons les dades que van publicar aquest dilluns el Ministeri de Treball i el de Seguretat Social.
No obstant, aquest còctel d’amenaces que afecta les economies europees no ha tingut un efecte innocu sobre les estadístiques d’aquest mes de març. L’atur ha baixat, sí, però a un nivell pràcticament testimonial i molt lluny del que habitualment baixa en un mes de març. I col·lectius com el dels treballadors autònoms amb gairebé no van sumar membres, reticents a emprendre aventures empresarials amb les múltiples incerteses que planen sobre l’economia.
Contractes: 1 de cada 2 nous contractes són indefinits
El principal titular de les dades de l’ocupació de l’abril ha sigut l’augment sense precedents de la contractació indefinida, impulsada per l’entrada en vigor de les noves modalitats de la reforma laboral. 1 de cada 2 contractes firmats van ser fixos, quan el més habitual fins ara en el mercat laboral era que aquesta proporció fos d’1 de cada 10. Aquesta cobertura de la contractació arriba a tots els col·lectius i es manté aquest 1/2 en homes, dones i el col·lectiu de joves. I aquest augment de la contractació indefinida arriba sense una caiguda del nombre de contractes firmats; de fet, es van firmar el 6,9% més de contractes que l’abril de l’any passat.
No obstant, aquesta estadística té un cert ‘truc’ estadístic, ja que arriba alimentada de l’ús de figures com el fix discontinu, que estan qualificades estadísticament com a indefinides, però tenen traces altes de temporalitat. I és aquest contracte l’utilitzen empleats lligats a una empresa de manera estable però que treballen només unes setmanes o uns mesos a l’any, quan els truquen per pics d’activitat o feines estacionals. Com a mostra, dels gairebé 700.000 contractes indefinits firmats aquest abril, 284.732 van ser a temps complet, i 413.914, a temps parcial.
Ocupació: Espanya supera per primera vegada els 20 milions d’ocupats
Tal com ja va avançar el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, el mercat laboral va superar a l’abril per primera vegada en la seva història la cota dels 20 milions de treballadors en actiu. L’ocupació va créixer en 184.577 ocupats aquest abril respecte al març, impulsat per les contractacions de Setmana Santa. L’hostaleria va ser el sector que més va estirar l’ocupació i va aportar un saldo positiu d’afiliats a la Seguretat Social de 110.000 nous ocupats. El transport (+11.510) i el comerç (+9.115) també van aportar, tot i que no tant, fins a consolidar aquesta cota de 20,01 milions de treballadors en actiu.
Si les dades que va publicar la setmana passada l’Enquesta de Població Activa (EPA) reflectien que en l’economia espanyola ja es treballaven més hores de les que es treballaven, en conjunt, abans de la pandèmia, les dades d’afiliació a la Seguretat Social publicades aquest dimecres ho corroboren. El nombre de treballadors afectats per un erto es va estabilitzar en els 17.000, una xifra substancialment inferior als 100.000 afectats l’últim mes de vigència dels ertos covid i molt lluny del pic de 3,4 milions d’afectats al qual es va arribar durant els primers mesos de pandèmia.
Atur: el millor abril des del 2019
L’atur ha baixat aquest abril respecte al març en 86.260 persones, fins a un total de tres milions d’aturats. Si bé l’inici de la guerra d’Ucraïna va generar alarma, ja que va coincidir amb una certa desacceleració d’aquesta reducció de l’atur, aquest abril aclareix aquests dubtes al registrar la seva baixada més marcada des del 2019. Espanya continua tenint una de les taxes d’atur més elevades de tota la Unió Europea, encara que l’últim any hagi aconseguit reduir en gairebé un milió de persones aquesta cota d’aturats.
La reducció de l’atur no està sent igual entre homes i dones durant l’últim any i els primers surten més ràpid de l’atur que les segones. Interanualment, l’atur masculí s’ha reduït en el 25,1%, en comparació amb el 21% del femení.
Autònoms: a poc a poc continuen creixent
El col·lectiu dels treballadors autònoms, que des de l’inici de la pandèmia ha mostrat una gran resiliència –afavorida per les ajudes covid habilitades des del Govern–, va tornar a registrar un altre mes amb un creixement de ‘sense pressa, però sense pausa’. Les estadístiques de la Seguretat Social reflecteixen un augment de 9.100 nous treballadors per compte propi respecte al març, un ritme lleugerament inferior al de l’any passat. No obstant, aquest creixement resilient provoca que hi hagi 39.704 autònoms més a Espanya que fa un any, fins a un total consolidat de 3,3 milions d’autoempleats en actiu.
Les múltiples incerteses sobre el futur de l’economia no contribueixen a incentivar l’emprenedoria. Però, malgrat l’augment del cost dels subministraments i les matèries primeres que estan denunciant les organitzacions del col·lectiu, aquest continua creixent i no perd efectius.
Catalunya genera el triple d’ocupació que Madrid
Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma que més ocupació va generar en termes absoluts aquest mes d’abril respecte al conjunt d’Espanya, només per darrere de les Illes Balears i Andalusia. La campanya turística de Setmana Santa va marcar territorialment la distribució dels nous ocupats i comunitats com Madrid van registrar xifres bastant discretes per a la seva mida econòmica. Si Catalunya va guanyar 32.421 ocupats –el seu millor abril des del 2017–, la capital d’Espanya amb prou feines va sumar 8.896 nous afiliats a la Seguretat Social. El creixement de l’ocupació va ser unànime i totes les autonomies van registrar un saldo positiu d’ocupats.
Quant a l’atur, Catalunya va posar fi a l’apatia que l’havia caracteritzat en aquest indicador durant els dos mesos precedents i va registrar un descens de 6.788 persones respecte al març, i la xifra total d’aturats a les quatre províncies catalanes es va situar en 364.698 persones. És la més baixa des de l’abril del 2009. En l’àmbit territorial, Catalunya va ser la quarta autonomia on més va baixar l’atur en termes absoluts, superada per les Balears, Andalusia i Madrid.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"