Cita global
El congrés mundial de l’audiovisual més gran, ISE, consolida Barcelona com a plaça firal i tecnològica
El saló, que se celebra des d’aquest dimarts fins divendres, preveu atraure gairebé el mateix públic que l’últim Mobile World Congress
S’exhibiran a l’esdeveniment companyies com Google, Microsoft, Panasonic, Samsung o Sony, que mostraran els últims avenços en tecnologia audiovisual
Després de mesos i mesos de reunions, negociacions i obstacles, sobretot en forma de pandèmia, l’ISE està llest per al seu «autèntic debut». El saló, considerat el congrés més important del món per al sector de l’audiovisual i dels sistemes integrats, obre aquest dimarts 10 de maig les portes a Barcelona i espera uns 50.000 visitants (a prop dels 60.000 que ha collit l’últim Mobile World Congress) i aspirant a consolidar la idea tant que el sector firal està plenament reactivat després de l’aturada de la covid, com que mudar-se a la capital catalana ha sigut una idea encertada. I la ciutat, que per fi podrà fer gala de l’assoliment que va suposar guanyar una altra cita tecnològica de caràcter mundial, no pot estar-hi més d’acord.
Perquè fins a l’any passat, l’Integrated Systems Europe (ISE) feia 16 edicions que se celebrava a Amsterdam (Països Baixos). Va ser el 2018 que la Fira de Barcelona va convèncer els seus organitzadors de traslladar l’esdeveniment a la ciutat. «La demanda d’expositors i els continus increments en les xifres de visitants ens han demostrat que amb la limitació en l’espai expositiu corríem el risc de posar fre al desenvolupament del saló», justificava llavors el director executiu de la fira, Mike Blackman, en un comunicat en el qual també s’avançava que la mudança es consumaria el 2021.
L’ISE va aconseguir acomiadar-se d’Amsterdam amb una última edició en la qual, malgrat que la covid ja generava estralls (firmes com LG i Ericsson ja havien anunciat que no participarien en el Mobile), van assistir unes 50.000 persones. Això sí, la xifra era més d’un terç inferior a la de l’edició prèvia, primera complicació que va portar la pandèmia a l’esdeveniment. Després va venir haver d’ajornar l’estrena a Barcelona a cinc mesos de la data pactada, i, després, que el saló s’acabés celebrant virtualment i trossejada en diverses edicions presencials simultànies en diferents ciutats. A Barcelona van ser uns 5.000 visitants i entorn de 80 expositors.
Lluny, en definitiva, dels 50.000 assistents i els 800 participants amb què compten els organitzadors en l’edició que arrenca ara després d’haver-se ajornat de nou al gener. De fet, la xifra d’expositors s’acostaria als 1.000 si no s’hagués vetat al participació a les empreses russes i si les companyies xineses poguessin viatjar amb normalitat. El congrés es desplegarà, d’aquesta manera, sobre cinc dels vuit pavellons del recinte Gran Via de la Fira de Barcelona, a Hospitalet de Llobregat, fins al divendres 13 de maig. És a dir que ocuparà uns 42.000 metres quadrats.
Torna la presencialitat
«Les fires comercials presencials constitueixen una veritable pedra angular per a la nostra indústria i se les ha trobat molt a faltar en els últims dos anys; no obstant, alhora, persones de tot el món han descobert que les seves llars, a través d’una tecnologia ben integrada, poden constituir un eix central per a tots els aspectes de les seves vides, per la qual cosa el moment de tornada d’ISE no podria ser millor», apuntava en la presentació oficial de l’esdeveniment el president i conseller delegat de Cedia, una de les companyies organitzadores de l’esdeveniment, Daryl Friedman. «El que hem preparat per a la nostra conferència complirà les expectatives de la formació presencial que tots anhelem des de principis del 2020», va rematar.
D’acord amb el que va avançar llavors, el propòsit bàsic de la fira és exhibir les últimes tecnologies audiovisuals i els usos que poden donar-li sectors com el de l’educació, el comerç, els esdeveniments en viu, el món de l’espectacle, el de les conferències o fins i tot el de la seguretat o la salut. I ho faran, entre d’altres, companyies de la talla de Google, Microsoft, Panasonic, Samsung, Sony, Epson o Zoom. Independentment d’això, el saló també mostrarà novetats tecnològiques per al mercat residencial com nous models de televisors, altaveus o projectors.
A tall d’exemple, el Clúster Audiovisual de Catalunya tindrà una instal·lació audiovisual immersiva que, muntat en col·laboració amb professionals de Gestmusic, Filmax, Mediapro o Eurecat presentarà el teixit empresarial català i les novetats del sector. L’entitat s’encarrega a més de diferents taules rodones que reflecteixen el que està ocorrent en aquesta indústria: metavers, espectacles immersius, pantalles led o les possibilitats que els obre el turisme de negocis.
Pla de futur
No obstant, i tot i que l’entusiasme sigui comú en totes les parts implicades, Blackman ha rebaixat una mica el furor aquest cap de setmana reconeixent, en una entrevista amb Europa Press, que l’esdeveniment no celebrarà «una edició normal» fins l’any que ve. Així, si bé aquest directiu compta que la fira suposi aquest any un impacte de 215 milions d’euros per a la ciutat, el 2023 la seva estimació és que aquesta xifra oscil·li entre els 250 i els 300 milions.
Més enllà d’això, de cara al 2026, el director executiu del congrés preveu un esdeveniment de més de 1.700 expositors, que ocupi 77.000 metres quadrats i que generi més de 500 milions d’euros per a la ciutat, on a més podrien instal·lar-se moltes empreses del sector de manera permanent, tal com Blackman assegura que ha ocorregut a Amsterdam.
De moment, l’ISE només té acord per celebrar-se a Barcelona fins al 2024, un temps que els organitzadors dedicaran a estudiar, segons aquesta mateixa entrevista, si efectivament la ciutat és el lloc correcte. Aquest debut serà, en definitiva, la primera gran prova de foc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia