La indústria del ‘packaging’ va facturar 29.750 milions el 2020
El sector de l’envàs i embalatge espanyol suposa el 2,65% del PIB, segons un informe d’Hispack
La indústria espanyola del ‘packaging’ va facturar 29.750 milions d’euros l’any 2020, amb una representació del 4,37% de la xifra de negoci (PIB) del total de la indústria. Així ho indica un informe realitzat pel saló Hispack de Fira de Barcelona amb motiu de la seva pròxima edició, que se celebrarà del 24 al 27 de maig.
En la presentació de l’estudi, realitzada aquesta setmana a la seu del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a Madrid, el secretari general d’Indústria i Pime, Raül Blanco, va destacar la importància de donar visibilitat al sector: «L’envàs i embalatge té un gran impacte pels equips industrials que mou, i és líder en automatització i digitalització». El secretari general també considera que es tracta d’un sector «intensiu en inversió en innovació», amb una presència territorial molt àmplia, i molt vinculat a les indústries usuàries.
Segons l’estudi d’Hispack, denominat «El ‘packaging’, motor d’innovació de les indústries», l’envàs i embalatge s’enfronta als reptes de subministrament i alça de preu de les matèries primeres, i també a l’augment de costos de producció. Alhora –afegeix– està experimentant una «important transformació» per l’auge de la demanda de ‘packaging’ sostenible en un escenari de canvi del marc regulatori.
A Espanya, el sector compta amb 3.180 empreses –majoritàriament pimes–, que ocupen 113.000 persones, cosa que suposa un 5,16% de l’ocupació del sector industrial.
Per subsector d’activitat, el major nombre de firmes correspon a fabricants d’envasos i materials d’envàs de plàstic, amb 737; seguit de paper i cartró, amb 660; maquinària d’envàs i embalatge, amb 634; d’envasos de fusta; amb 631; fabricants d’equips d’etiquetatge i codificació i marcatge, amb 317. Completen la llista els fabricants d’envasos metàl·lics, de vidre, de taps de suro i altres materials d’envàs.
Quant a la distribució geogràfica, Catalunya concentra gairebé el 30% de les empreses del sector. A prop del 40% de les empreses es reparteixen entre el País Valencià (18%), Comunitat de Madrid (10,31%), Múrcia (6,4%) i Andalusia (5,16%), segons l’estudi.
La xifra de negoci més gran correspon a les empreses de materials d’envasos i embalatges –especialment paper i cartró, amb 9.043 milions d’euros– i de plàstic –amb 7.502 milions– seguit de la maquinària de ‘packaging’, amb 3.942 milions. Les comunitats autònomes amb més volum de negoci al sector del ‘packaging’ són Catalunya, la Comunitat de Madrid, el País Valencià, Aragó i el País Basc.
Notícies relacionadesL’estudi d’Hispack, a més, analitza la distribució de la xifra de negoci del sector per empreses. Un 72% factura menys de cinc milions d’euros, un 20% entre cinc i 25 milions i el 8% supera els 25 milions. La rendibilitat mitjana de les companyies d’envàs i embalatge es va situar entorn d’1,07 milions d’euros d’ebitda el 2020.
També assenyala que la innovació en envasos i embalatges s’ha accelerat a causa de tres grans factors: la competitivitat i eficiència dels processos de fabricació industrial, el progressiu desplegament d’un marc legislatiu i la transformació del consumidor en un actor conscient.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín