Una revolució

Què és el 'blockchain' i per què generarà tanta ocupació en el futur?

Aquesta tecnologia disruptiva canviarà la manera d'entendre l'economia i les finances, a més de revolucionar altres aspectes de la societat

ENTI, amb la col·laboració de KPMG, ha llançat el Màster Virtual Assets & Blockchain, una formació integral per a comprendre tots els secrets del sector

El ’blockchain’ generarà un canvi econòmic i social en les pròximes dècades

El ’blockchain’ generarà un canvi econòmic i social en les pròximes dècades / Shutterstock

5
Es llegeix en minuts
Pep Canals

El ‘blockchain’ ha arribat per a quedar-se i, en les pròximes dècades, marcarà l'evolució de l'economia i la societat. En l'actualitat, de fet, ja ho està fent. Les criptomonedes com el Bitcoin, que ja mouen prop de 60.000 milions d'euros a Espanya, funcionen a través d'aquesta tecnologia. El metavers i el seu model econòmic basat en els ‘tokens’, també.

Però, què és el ‘blockchain’? Aquesta tecnologia disruptiva consisteix en un sistema descentralitzat de blocs de codi que permeten realitzar transaccions digitals de manera segura, a través d'un registre distribuït de nodes que verifiquen les operacions i que no permeten la seva alteració una vegada han estat verificades. De manera simple: el ‘blockchain’ permet realitzar operacions segures en la xarxa, sense que hagin d'intervenir actors habituals en les transaccions com els bancs, els notaris o els advocats.

“El ‘blockchain’ ha estat una de les tecnologies més disruptives en els últims temps, establint les bases d'una economia digital més segura i transparent. Gràcies a ell, s'obre un nou món de possibilitats per a transformar els negocis actuals i desenvolupar nous productes i serveis”, assegura Angel Quesada, CEO i Fundador de Onyze, una ‘fintech’ espanyola que ofereix una solució de custòdia per a actius digitals.

Quesada, que també formarà part del professorat del Màster en Virtual Assets & Blockchain d'ENTI, destaca també el paper de les finances descentralitzades (DeFi) que permeten traslladar serveis financers cap a protocols construïts sobre xarxes ‘blockchain’ o, el Web3 a través del metavers, que funcionarà amb la seva pròpia economia virtual i permetrà a l'usuari crear negocis, llogar terrenys o fins i tot oferir serveis.

Com transformarà el ‘blockchain’ l'economia

El ‘blockchain’ suposa una transformació a gran escala del model econòmic i financer actual que, a més, establirà una major confiança en aquests. En el futur canviarà models de negoci, permetrà als usuaris prestar-se diners amb la màxima seguretat, realitzar pagaments, assegurar els seus actius i moltes altres millores respecte als sistemes més tradicionals.

“Canviarà el paper dels bancs i institucions, que es convertiran en el nexe d'unió entre el món tradicional i l'economia digital. Gràcies al ‘blockchain’ han sorgit nous models de negocis en els quals usuaris tenen un major control sobre els seus actius i, al mateix temps, poden interactuar amb altres usuaris amb uns costos i temps molt més baixos als del sistema financer tradicional”, defensa Álvaro Casado, Digital Assets de la signatura KPMG i també professor del màster d'ENTI.

Un dels reptes d'aquesta transformació serà la regulació del ‘blockchain’. Actualment no existeix una normativa concreta, encara que en el cas de les criptomonedes es va abordar una primera reglamentació bàsica l'any 2021 per a Espanya que, com a novetat, enguany obligarà els contribuents a presentar els rendiments en la renda. La previsió és que l'any 2024 s'aprovi un reglament europeu aplicable a tots els estats membres.

El metavers i el seu model econòmic basat en els 'tokens' també utilitzen tecnologia 'blockchain'



/ Shutterstock

“L'objectiu de la regulació haurà d'accelerar l'adopció de la tecnologia ‘blockchain’, incrementant la seguretat i establint uns drets i obligacions als seus usuaris, institucions i inversors”, explica Julio Ferrón, Digital Assets de KPMG i professor del màster de ENTI. L'expert destaca que el repte és aconseguir una normativa “flexible” i que sigui adaptable a la ràpida evolució tecnològica, “sense convertir-se en una trava per a la innovació i sense perdre de vista la protecció d'estats, empreses i ciutadans”.

Quins perfils professionals necessita el ‘blockchain’?

Segons Linkedin, una de les habilitats més demandades durant l'any 2020 va ser el coneixement en ‘blockchain’. Aquesta tecnologia ja està funcionant en diferents sectors com el financer, la logística o els videojocs, entre altres. Només una dada: per a enguany, la despesa en inversió per al desenvolupament ‘blockchain’ pot aconseguir els 12.400 milions de dòlars.

“La cerca de treballadors ‘freelance’ que desenvolupin en algun llenguatge compatible amb una estructura ‘blockchain’ va créixer un 6.000 per cent en 2021. La seva adopció no ha parat de créixer a nivell internacional. A Espanya actualment més del 12% de la població posseeix criptoactivos, per la qual cosa el ‘blockchain’ és i continuarà sent una tecnologia que requerirà de professionals qualificats”, apunta Carlos Matilla, Chief Business Officer ioBuilders i professor del màster de ENTI.

Segons aquest centre adscrit a la Universitat de Barcelona, que enguany oferirà la primera edició del Màster en Virtual Assets & Blockchain, amb la col·laboració de KPMG, els perfils més demandats són:

  • Blockchain Analyst

  • Blockchain Project Manager

  • Blockchain Product Owner

  • Consultor Blockchain

  • Consultor d'Innovació

  • Responsable d'Innovació en Empresa

  • Expert en Nous Mercats de Valors

  • Fundador de startups / projectes Blockchain

  • Advisor d'empreses / projectes Blockchain

  • Especialització en tecnologia Blockchain i smart contracts per a assessor legal

Per què formar-se en ‘blockchain’ en ENTI?

El ‘blockchain’ és un concepte complex i, com en qualsevol camp, la formació especialitzada és essencial per a poder-se dedicar a això. En el camp dels Virtual Assets és necessari conèixer aspectes com la regulació, la seguretat i el control necessari per a gestionar les claus que custodien els criptoactivos, la tecnologia subjacent de cada ‘blockchain’ i la seva escalabilitat, els tipus existents d'actius virtuals i els avantatges d'aquest model.

En aquest sentit, i tenint en compte la demanda i possibilitats del sector, l'Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), en col·laboració amb KPMG, llançarà el pròxim curs el màster Virtual Assets & Blockchain. Aquesta formació, amb un enfocament integral, tindrà en compte tot el relacionat amb el ‘blockchain’ i els criptoactius de la mà d'experts i professionals que treballen diàriament amb aquesta tecnologia, a través d'una formació pràctica i teòrica.

Els perfils especialitzats en 'blockchain' tenen una alta demanda en el mercat laboral



/ Shutterstock

Els alumnes entendran el funcionament de Bitcoin, Ethereum i per què han suposat una disrupció. Podrà entendre el funcionament de les xarxes ‘blockchain’, així com els diferents algorismes de consens. També aprendran com s'organitzen, les funcionalitats de les organitzacions descentralitzades, entenent el sistema de governança de les ‘DAO’ (Decentralized Autonomous Organization) i el paper dels ‘tokens’ en aquesta mena d'organització. Conèixer les novetats reguladores en el sector cripto i entendre la importància de l'evolució en la regulació a l'hora d'incloure criptoactivos en l'estratègia empresarial.

Vols treballar en un camp en plena expansió i que marcarà el futur? Pots trobar més informació en la web de ENTI.