Noves activitats
Barcelona es consolida com a pol de centres d’R+D de les multinacionals
Una quinzena de companyies han triat la ciutat per instal·lar espais d’innovació o reforçar els seus equips tecnològics aquest any
Aquest tipus de decisions redunden en el desenvolupament industrial de Catalunya i generen llocs de treball altament qualificats
«Fa just un any, en una taula com aquesta, hi havia una mena de lament generalitzat que ens esllanguíem, que no hi havia pols, projectes, ni ambició: un any després estem en una taula amb persones i projectes concrets que transformaran aquesta ciutat». El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, es despatxa a gust sobre l’escenari de l’última Reunió Anual del Cercle d’Economia. El polític socialista fa referència sobretot a la possibilitat que la comunitat aculli els Jocs Olímpics d’hivern o a la celebració de la Copa Amèrica de vela el 2024, però, en realitat, no només les fites esportives li donen la raó: des que va començar l’any, una quinzena de companyies internacionals han manifestat la seva intenció d’instal·lar a la ciutat centres d’innovació o d’R+D que funcionin com a referència mundial del seu sector dins les seves empreses.
L’última ha sigut Universal Robots, una companyia amb seu a Dinamarca que la setmana passada va anunciar que convertia les seves oficines a Barcelona en l’espai on es concentraria la investigació, el desenvolupament i la innovació al voltant de la robòtica col·laborativa per a la preparació i empaquetament de comandes. Aquesta companyia, que l’any passat va ingressar al voltant de 300 milions d’euros, té la intenció de fer només dos centres més d’aquest estil al món i cap que es dediqui al ‘packaging’.
Menys de deu dies abans, la companyia suïssa de tecnologia mèdica Ypsomed inaugurava també a la capital catalana el primer centre d’R+D fora de les fronteres del seu país d’origen i, ni 24 hores després, el president del negoci internacional del grup nord-americà de telemedicina Teladoc Health, Carlos Nueno, explicava que l’empresa obriria un centre d’innovació a la ciutat. La primera ha contractat 30 persones i preveu incorporar-ne 30 més durant l’any; la segona ja ha fitxat 50 enginyers i també calcula que duplicarà la xifra en els pròxims mesos.
No són els 500 llocs de treball directes que generarà la fàbrica de components per a bateries que l’empresa sud-coreana Iljin ha anunciat que aixecarà a Mont-roig del Camp (Tarragona), però sí que redunden en què hi hagi més indústria i es multipliquin els llocs de treball qualificats.
«Un centre d’R+D té un efecte multiplicador i pot impactar directament en la nostra indústria», analitza la directora de la unitat de captació d’inversions estrangeres d’Acció, Trini Bofarull. Aquesta experta fa referència a què una gran empresa industrial buscarà amb tota probabilitat desenvolupar col·laboracions amb aquestes empreses tecnològiques, que no només poden crear-li producte, sinó desenvolupar solucions a mida. «Cada peça d’aquest ecosistema el nodreix i el fa més competitiu», afegeix aquesta responsable, que de fet confessa que si bé les companyies industrials continuen sent la prioritat quan busquen potencials operacions, la segona àrea més important ja és des de fa anys la tecnologia. «És la base de qualsevol producte de qualsevol indústria i ajuda a millorar la seva competitivitat», argumenta.
A més, «tots aquests centres fan que cada vegada tingui més valor tenir personal qualificat i que, per tant, les empreses el valorin més», explica Bofarull, que apunta cap aquest impacte en el mercat laboral com una de les conseqüències més favorable que Barcelona s’hagi convertit en referència per captar centres d’aquest estil.
Efecte crida
De fet, no és nou que les multinacionals mirin cap a la ciutat per instal·lar-s’hi, però sí que ho facin per focalitzar bona part del seu desenvolupament d’innovació. Perquè, tal com recorda la directiva d’Acció, al principi el que més captava Barcelona eren centres d’atenció al client, després van ser xarxes de serveis compartits, en els últims anys han sigut ‘hubs’ digitals i ara va llançada cap al ‘deeptech’ (la tecnologia profunda) i l’R+D. «Ens hem fet un nom, i hi ha un efecte crida», assegura Bofarull, que ho valora com una molt bona notícia tenint en compte que això, al final, dona feina a «professionals altament qualificats».
Ho demostra que Amazon i eDreams també hagin reforçat aquest any la seva aposta per Barcelona com epicentre tecnològic obrint 100 llocs tècnics al seu ‘hub’ tecnològic la primera, i anunciat la contractació de 500 persones la segona; que AstraZeneca, a través de la seva biofarmacèutica nord-americana Alexion, hagi manifestat la intenció de posar en marxa un centre d’R+D, en aquest cas d’investigació farmacològica; que Bayer hagi de situar aquí un ‘LifeHub’ que funcionarà com espai d’innovació oberta per transformar salut i agricultura; o que Intel obri un laboratori de computació avançada al costat del Barcelona Supercomputing Center.
«Cada vegada estem més al mapa, és un cercle virtuós», explica la portaveu d’Acció. «Primer pel talent local: els enginyers que surten de les nostres universitats són reconeguts internacionalment –continua Bofarull–; però també perquè el talent internacional té molt interès a venir a treballar a Catalunya, que s’ha creat aquest nom de ‘hub’ tecnològic europeu».
Notícies relacionadesI això passa tant entre les companyies tecnològiques com a tals (Amazon, Intel, Microsoft l’any passat...), com a gairebé qualsevol dels sectors clau per a l’economia catalana: alimentació (PepsiCo també l’any passat), automoció (Porsche Digital) i, últimament sobretot, salut.
«Barcelona té el talent i l’oportunitat per liderar el sector de la tecnologia sanitària a Europa», opinen, efectivament, des de Teladoc Health. «Combina la presència de talent qualificat amb un ecosistema molt potent en l’àmbit de la salut i les ciències de la vida: és el lloc idoni per desenvolupar aquestes solucions digitals», argumenten des d’Ypsomed. «S’està convertint ràpidament en una de les ciutats més vibrants en el sector salut, motiu pel qual és una ubicació ideal per explorar i desenvolupar noves opcions terapèutiques que canviïn la vida dels pacients», remata la biotecnològica propietat d’AstraZeneca.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia