Millor dada en 15 anys

L’alça de la compravenda de vivendes del 25,6% al març tensa els preus

En el sector immobiliari reconeixen que els preus pujaran si es manté una demanda tan forta i l’oferta segueix sota mínims

L’alça de la compravenda de vivendes del 25,6% al març tensa els preus
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La compravenda de vivendes es va disparar un 25,6% el març passat en relació amb el mateix mes de 2021, fins a sumar 59.272 operacions, la xifra més elevada des de gener de 2008 i la millor en un març des de 2007, quan es van superar les 74.000 compravendes, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’estadística confirma les sensacions d’un sector immobiliari a Espanya que viu moments dolços malgrat un context ple d’incerteses, especialment sobre els tipus d’interès, els canvis normatius i l’efecte de l’alça de preus.

Amb l’avenç interanual de març, que s’ha ampliat en més d’un punt respecte al creixement experimentat al febrer, la compravenda de vivendes encadena 13 mesos consecutius de taxes positives. L’augment de demanda fa preveure que els preus s’escalfaran més, ja que fins ara les alces eren relativament moderades. Segons dades de l’Escola de Registradors, el preu mitjà de la vivenda continua mostrant increments significatius tant en els resultats trimestrals com en els interanuals. Els 1.911 euros per metre quadrat del primer trimestre suposen un increment del 3,1% respecte al trimestre precedent, originat sobretot pel creixement en vivenda utilitzada (3,5%), mentre que la vivenda nova també creix lleugerament un 1,6%. 

El repunt interanual de la compravenda de vivendes al març va ser conseqüència tant de l’increment de les operacions sobre vivendes noves, que van créixer un 15,7% fins a les 11.510 operacions, com de l’augment de la compravenda de pisos utilitzats en un 28,3%, fins a sumar 47.762 transaccions. Són els pisos utilitzats el veritable termòmetre del sector immobiliari, ja que concentren la majoria de les transaccions. A Espanya, de cada 10 vivendes venudes, només dues són de nova construcció. El 92,1% de les vivendes transmeses per compravenda el tercer mes de l’any van ser vivendes lliures i el 7,9%, protegides.

La compravenda de vivendes lliures va pujar un 26,5% interanual al març fins a les 54.614 operacions, mentre que la de protegides va avançar un 15,6%, sumant en total 4.658 operacions. En termes mensuals (març sobre febrer), la compravenda de vivendes es va incrementar un 10,5%, l’alça més accentuada en un mes de març en els últims cinc anys. En els tres primers mesos de l’any, la compravenda de vivendes va augmentar un 26,7%, amb avenços del 30,3% en el cas dels habitatges de segona mà i del 13,9% en el de vivendes noves.

Accelerar la recerca de vivenda

«Podem constatar que l’inici de la guerra no ha impactat directament en la recerca de vivenda i en l’interès per comprar, almenys dels particulars nacionals, perquè encara no s’ha frenat. Probablement l’impacte serà indirecte a través de la inflació i aquestes xifres tan dinàmiques es poden correspondre a una acceleració en la recerca de vivenda, per intentar esquivar la imminent pujada de tipus anunciada pel BCE», ha explicat la directora d’Estudis de Fotocasa, María Matos. Encara hi ha múltiples incerteses, tot i que el sector immobiliari sembla un refugi inversor adequat en aquests moments. L’evolució dels preus és encara relativament continguda, ja que les operacions en vivenda nova que s’inscriuen ho fan amb preus fixats fa temps.

Notícies relacionades

Segons Fotocasa, la demanda per comprar un immoble s’ha incrementat quatre punts percentuals en tan sols sis mesos i el 19% de la població espanyola major de 18 anys ha realitzat alguna acció –d’oferta, de demanda o de les dues– en el mercat de la vivenda en propietat l’últim any. Segons aquest operador, el 2020, el 39% de la demanda de vivenda volia comprar i el 2021 ha augmentat fins al 44%. «Una transformació del mercat que ha fet que la interacció en mercat de lloguer i compra s’equilibri. No vèiem aquesta tendència des de feia molt temps», remarca María Matos.

Segons l’opinió de Matos, en el futur «ens podem trobar amb una greu problemàtica de pujada de preus si la demanda continua tan latent. No només per la inflació desbocada, que afecta el cost dels materials, la producció i logística, que ha ocasionat l’alentiment i la paralització d’algunes promocions, sinó per la forta i solvent demanda de compra en comparació amb els nivells productius tan escassos de la vivenda a estrenar». Com a conseqüència d’una situació marcada per les incerteses, s’està produint també un transvasament de vivendes abans de lloguer cap a la venda.