Crisi energètica
Brussel·les s’ofereix a pagar part de les de connexions de llum i gas entre Espanya i França
Planteja utilitzar fons del pressupost comunitari per a les interconnexions si els dos països ho demanen quan ampliïn els seus Plans de Recuperació per adaptar-los a l’estratègia de la UE per desconnectar-se de Rússia
Europa s’ha llançat a reforçar la seva autonomia energètica i desenganxar-se del petroli i el gas procedents de Rússia. La Comissió Europea ha proposat una estratègia, denominada RePower EU, amb inversions per 210.000 milions amb aquest objectiu. I en aquest paquet d’iniciatives, Brussel·les ha col·locat la construcció de noves interconnexions energètiques entre estats membre com una de les mesures prioritàries per reduir l’enorme dependència que la Unió Europea té dels hidrocarburs de Rússia.
Espanya ha estat denunciant l’últim any els efectes que té per a la seva economia i el seu mercat elèctric la baixíssima interconnexió elèctrica que té amb Europa (equivalent a només el 2,8% de l’energia), cosa que ha facilitat que la Unió Europea permeti al Govern prendre mesures especials i diferenciades a la resta de països europeus com intervenir el mercat elèctric posant un preu màxim al gas.
I l’Executiu espanyol també ha reclamat reactivar el projecte de construir un nou gasoducte amb França pel Pirineu català (denominat MidCat), però condicionant-lo que la infraestructura no la paguin els consumidors espanyols, que pot reconvertir-se en el futur per transportar hidrogen verd i que França recolzi decididament la iniciativa per connectar la xarxa gasista espanyola amb la del centre d’Europa.
La Comissió Europea ha identificat l’establiment de noves connexions de llum i de gas entre Espanya i França com una iniciativa clau per impulsar l’estratègia RePower EU, i s’obre a finançar parcialment la construcció de les xarxes amb pressupost comunitari i al qual Madrid i París també utilitzin fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) per pagar els projectes.
«La construcció de noves xarxes elèctriques i de gas són una prioritat per aconseguir els objectius del RePower EU. Els projectes podran comptar amb una part de finançament europeu. I segurament fons comunitaris finançaran parcialment aquestes infraestructures», apunten fonts coneixedores de la situació, que confirmen que Brussel·les permetrà a Espanya i França no només utilitzar fons dels seus respectius Plans de Recuperació, també sol·licitar a la UE finançament específic addicional del pressupost comunitari per costejar les obres amb fons d’altres programes.
Els governs dels Vint-i-set hauran de modificar els seus plans de recuperació per adaptar-los a les propostes de la Comissió Europea per desenganxar-se dels hidrocarburs russos. Els estats membre disposen fins al 30 de gener del 2023 per presentar addendes als seus plans per incloure noves iniciatives, inversions i reformes lligades als objectius del RePower EU i captar més fons europeus per finançar-les.
Espanya i França, a les quals Brussel·les ha recomanat per partida doble incrementar les seves interconnexions, podran incloure en aquestes addendes al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència la proposta de construir noves xarxes elèctriques i nous gasoductes per utilitzar fons del MRR i optar a fons extra d’altres programes comunitaris per pagar les infraestructures.
Més fons per desconnectar-se de Rússia
Notícies relacionadesA l’espera d’aconseguir el suport dels governs nacionals en el Consell Europeu, Brussel·les ha proposat pagar part de les inversions necessàries per impulsar la independència energètica de Rússia amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència nascut per frenar la crisi econòmica provocada per la pandèmia i que comptava amb un pressupost de 672.500 milions d’euros fins al 2026, tant en transferències no reemborsables com en préstecs a baix interès per als països.
La Comissió Europea vol injectar 20.000 milions d’euros extra procedents dels ingressos de les subhastes de drets d’emissió de CO2 a l’MRR per finançar les noves inversions lligades a iniciatives energètiques per repartir-lo entre els estats membre. A més, permetrà als governs nacionals redirigir de manera voluntària part dels fons de cohesió ja adjudicats i part del pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) per pagar les noves inversions vinculades al RePower EU, amb la possibilitat d’injectar 26.900 milions i 7.500 milions addicionals, respectivament.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034