Mercat laboral
La meitat de les empreses incompleixen el registre horari quan fa tres anys de la llei
La proporció d’hores extra no remunerades és avui gairebé igual que abans que s’aprovés la nova normativa
fichar /
La normativa del registre de jornada arriba als tres anys en vigor i la meitat de les empreses continuen sense passar una inspecció de treball. O bé no porten al dia el control horari o, quan ho fan, és de manera deficient o tramposa. La norma va ser ideada per racionalitzar els usos del temps als centres de treball i posar límit a les hores extres no pagades, si bé aquesta xifra és avui pràcticament igual a la que hi havia quan es va aprovar la normativa el 2019. La pandèmia i la irrupció del teletreball ha frenat el desplegament de la llei, els sindicats reconeixen dificultats per fer complir el registre allà on no tenen representació i les pimes es queixen que la llei està pensada per a la gran empresa.
Segons dades facilitades per la «policia laboral» a EL PERIÓDICO, des de setembre del 2019 fins al maig del 2022 els inspectors han detectat un total de 3.299 infraccions en matèria de registre de jornada a tot Espanya i han imposat un total de 4,7 milions d’euros en multes. Un balanç modest quant a volum d’intervencions però que sempre, i de manera immutable durant els tres exercicis, deixa la mateixa ràtio. De cada dues empreses inspeccionades, una no compleix correctament la normativa. Balanç preocupant a ulls dels sindicats. «Està costant posar en marxa totes les normes; ho estem veient amb els plans d’igualtat o amb la prevenció de riscos laborals», afirma la secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre.
Segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) referents al primer trimestre del 2022, a Espanya es treballen un total de 6,6 milions d’hores extra a la setmana, de les quals el 43,5% no es paguen. En el primer trimestre del 2018, abans que la norma entrés en vigor, no es pagaven el 44,2% de les hores extres. «Les empreses que volen incomplir la llei s’han buscat moltes fórmules per eludir-la. Les sancions són molt baixes i no tenen un efecte dissuasori, com ja vam avisar al seu dia. Surt més a compte arriscar-se i pagar la multa que complir amb la normativa i pagar totes les hores extra», afirma la secretària de política sindical d’UGT de Catalunya, Núria Gilgado.
«Les empreses són conscients que existeix la normativa i la nostra sensació és que estan complint. Tot i que també és cert que no és una llei pensada per a la petita empresa i que el seu redactat normatiu és confús. La llei no diu exactament com s’ha de dur a terme aquest registre horari», al·lega la responsable de relacions laborals de Pimec, Ariadna Guixé. Fins ara, en la negociació col·lectiva no s’ha debatut aquesta qüestió perquè entre patronals i sindicats acordin com implementar el registre. Només el 3,6% dels convenis registrats a Catalunya contemplen explícitament com s’ha de complir amb la norma.
Els sindicats reconeixen dificultats per fer complir la normativa allà on no tenen representació
¿En quins sectors es paguen menys les hores extra?
No en tots els sectors s’allarga la jornada igual o amb la mateixa freqüència ni en tots es paga sempre. Hi ha sectors en què les hores extra sistemàticament són associades a «treballar més i gratuïtament». És el cas de la banca, les activitats immobiliàries, els professionals de la informació i les treballadores de la llar. En tots aquests sectors, més del 90% de les hores extres no són remunerades ni compensades de cap manera. Simplement el treballador regala hores a l’empresa. I això suposa un problema per als sindicats a l’hora de negociar pujades salarials, ja que les empreses que incompleixen la norma obtenen una part de les hores de producció sense pagar-les. «Al final, si regales hores, el que estàs fent és devaluar el teu salari», apunta Torre.
Una de les trampes més utilitzades per les empreses incomplidores és un fals registre de jornada. És a dir, un aplicador que prefixa l’hora d’entrada i la de sortida de l’empleat i no mesura l’hora real a la que entra ni a la que surt. Això ja va ser censurat per la inspecció de treball (i avalat per sentència de l’Audiència Nacional) al BBVA, que tenia un aplicador similar en què el treballador no fitxava activament –l’hora d’entrada i sortida es donava per suposada– i només computava les hores extres que el superior jeràrquic introduïa manualment.
Altres fraus similars són aplicadors en els quals el treballador fitxa a l’entrada però que es desfitxen automàticament a la sortida quan passen les hores reglamentàries de la jornada, independentment de si el treballador ha sortit o no de l’oficina. O fulls de paper on l’empleat es limita a firmar i després el superior omple les hores treballades al seu interès.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034