Condicions laborals

Els treballadors dels ‘call centers’ avisen sobre la llei dels tres minuts: «O es contracta més gent o petem»

  • Els sindicats alerten les empreses que les noves condicions exigiran més plantilla

Els treballadors dels ‘call centers’ avisen sobre la llei dels tres minuts: «O es contracta més gent o petem»
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha anunciat una nova llei per obligar les empreses a atendre les queixes telefòniques en un termini màxim de tres minuts. Els sindicats reben amb prudència la norma. D’una banda, veuen en el límit temporal una oportunitat per obligar les empreses a ampliar les plantilles per complir els nous requisits i generar així ocupació al sector. Però, d’altra banda, temen que si no es lliguen prou garanties dins de l’avantprojecte, siguin els empleats els que paguin amb més estrès haver d’atendre en menys temps els clients. Uns 120.000 empleats a tot Espanya esperen més concrecions durant els pròxims mesos per part del ministre de Consum, Alberto Garzón. 

«Com a consumidora em sembla fantàstic, però com a treballadora una bogeria. ¿Algú ha pensat en les condicions d’estrès que generarà entre els que som a l’altre costat del telèfon?», reflexiona una treballadora de ‘call center’. «O es contracta més gent o petarem», apunta un altre. El sector dels centres d’atenció telefònica llueix un nombrós historial de conflictes laborals i condicions precàries. Alta rotació entre campanya i campanya, moltes jornades parcials i sous baixos són les queixes habituals entre els empleats del gremi. I d’allà la desconfiança dels treballadors, que veuen en la ‘bona nova’ dels clients una càrrega més gran per a ells.

Les relacions entre patronals i sindicats estan especialment tenses durant els últims mesos, fins al punt que CCOO i UGT tenen convocat un dia de vaga al mes davant el bloqueig del conveni col·lectiu. Les empreses ofereixen increments salarials per sota de la inflació i es tanquen en banda a compensar les despeses de teletreball, que actualment van a càrrec del treballador, segons denuncien des de les centrals. 

I ara, en ple conflicte laboral, el Govern anuncia que les companyies hauran de garantir que el temps d’espera per ser atès telefònicament en serveis generals d’informació, reclamació i postvenda no superi els tres minuts. «Res ens assegura que les empreses compleixin la llei, s’hi ha d’implicar les empreses client», apunta la responsable d’UGT, María Pedraza.

Comença la negociació

Notícies relacionades

Atendre el client en un temps màxim de tres minuts exigirà canvis en les dinàmiques organitzatives de les empreses. Més recursos per formar els treballadors dels canvis de protocol constants per poder atendre les seves peticions en tres minuts. Millors ordinadors, ja que els problemes amb terminals vells són motiu habitual de tardança. O millor coordinació entre departaments per a aquells tràmits que exigeixin la intervenció de més d’un operari.

Des d’UGT adverteixen que no poden ser els treballadors els que paguin l’incompliment per part de les empreses de la norma, ja sigui amb sancions o amb més càrrega de treball. Un dels mecanismes que proposen és obligar les empreses contractants d’un servei d’atenció telefònica a firmar una clàusula amb una proporció mínima de treballadors per volum de trucades, per a així garantir que no hi ha sobrecàrrega. També que la llei inclogui una limitació del temps màxim que un robot –i no una persona– pot atendre un client.