Política monetària
El BCE confirma que al juliol apujarà el preu dels diners 0,25 punts
L’institut emissor preveu una inflació anual del 6,8% a la zona de l’euro
S’ha acabat l’etapa dels diners barats. El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat que apujarà el preu dels diners un quart de punt en la seva reunió del juliol i que tornarà a incrementar-lo al setembre. Un dels motius és que la inflació s’ha disparat. De fet, en la seva revisió de previsions, l’institut emissor assegura que «les pressions inflacionàries s’han ampliat i intensificat, amb un fort augment dels preus de molts béns i serveis».
Les noves projeccions de l’entitat preveuen una inflació anual del 6,8% el 2022, abans que es projecti que disminueixi el 3,5% el 2023 i el 2,1% el 2024, més que en les projeccions del març. Això significa que es preveu que la inflació general al final de l’horitzó de projecció se situï lleugerament per sobre de l’objectiu del consell de govern. Es projecta que la inflació, excloent-hi energia i aliments, se situï en una mitjana del 3,3% el 2022, 2,8% el 2023 i 2,3% el 2024, també per sobre de les projeccions del mes de març.
El camí ja està dissenyat. L’enlairament de la inflació, que si es considera un fenomen conjuntural i passatger ha passat a ser més estructural al contagiar tota l’economia, ha canviat el panorama. La taxa anual de l’índex preus de consum (IPC) del 8,1% al maig a la zona euro va consolidar la idea que s’aproximen les pujades dels tipus d’interès aquest estiu.
Notícies relacionadesLa presidenta del BCE, Christine Lagarde, ja va avançar al maig que s’acabaran les compres netes de deute, que suposarà l’avantsala de la primera pujada del preu dels diners, que està situat en el 0% des de fa sis anys, des de l’abril del 2011. I segurament el seguirà un altre increment al setembre, amb la qual cosa desapareixeran els tipus negatius amb els quals ha conviscut la banca durant sis anys a la zona de l’euro.
Ara el debat ja no és si apujar o no els tipus sinó en quina mesura fer-ho. Els mercats apunten un quart de punt al juliol i mig punt al setembre, però res és segur.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca