Xoc diplomàtic
El Govern anticipa una batalla legal si Algèria incompleix els contractes de gas
Dona per fet que no s’interrompran els subministraments malgrat el xoc pel Sàhara, però entén que incomplir acords no es resol amb diplomàcia sinó amb «arbitratges o tribunals».
Algèria tensa encara més la corda amb Espanya i llança noves represàlies pel que considera un «injustificable» gir en la posició històrica espanyola sobre el Sàhara Occidental, recolzant el pla autonomista que defensa el Marroc. Alger primer va donar ahir per trencat el Tractat d’Amistat, Bon Veïnat i Cooperació amb Espanya i hores després, gairebé a mitjanit, va congelar l’activitat bancària per a operacions comercials cap a i des d’Espanya.
El Govern espanyol encara està estudiant les implicacions pràctiques del moviment del Govern algerià i el seu impacte concret sobre el comerç entre tots dos països, singularment referent al subministrament de gas natural. L’Executiu insisteix en la voluntat de recuperar les «millors relacions» amb Algèria, però remarca la fermesa en la defensa dels interessos espanyols.
«Donarem una resposta serena i constructiva, però també ferma en la defensa dels interessos d’Espanya i les empreses espanyoles», ha advertit el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, que ha apuntat que les companyies energètiques amb relacions comercials directes amb Algèria han transmès al Govern que «no hi ha cap dificultat» per mantenir el flux de gas que arriba a Espanya.
Algèria ha sigut tradicionalment el principal país exportador de gas per a Espanya. Ho ha sigut durant els cinquanta anys transcorreguts des que es va inaugurar el subministrament entre els dos països i ho va ser fins a l’any passat. Des del gener, els Estats Units han desbancat Algèria com a major proveïdor de gas després de la decisió algeriana de tancar un dels gasoductes amb Espanya i que travessa el Marroc. En els últims anys el gas procedent d’Algèria ha suposat més del 40% del total d’importacions espanyoles, en els últims mesos ha caigut fins a l’entorn del 25%.
«El flux de gas no té en aquests moments cap inconvenient, el que ens traslladen les companyies gasistes és que no hi ha cap dificultat respecte a aquesta mesura perquè això continuï sent així», ha indicat Albares. «Vull recordar les paraules del 24 d’abril del president de la república algeriana garantint el subministrament de gas a Espanya».
A l’espera de conèixer les implicacions econòmiques de les mesures adoptades per Algèria, l’Executiu insisteix que els contractes de subministrament, energètic o d’altres productes, no corren «cap risc», segons ha remarcat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Però també s’anticipa que en cas d’incompliment dels contractes per part d’Algèria les empreses afectades podrien activar una batalla legal en defensa dels seus interessos.
«Les relacions que hi ha entre l’empresa de gas algeriana Sonatrach i les empreses espanyoles que compren gas són comercials, amb obligacions contractuals. Confio que continuïn funcionant», ha remarcat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una entrevista amb Onda Cero. «Si no, seria un tipus de problema més complex de resoldre, no a través de relacions diplomàtiques, sinó probablement a través d’arbitratges o tribunals», ha sentenciat.
Notícies relacionadesEn plena crisi energètica agreujada per l’impacte en el sector de la invasió militar de Rússia sobre Ucraïna, Algèria ha ofert mantenir els preus a tots els països compradors de gas. A tots llevat d’Espanya, per al qual el Govern algerià es planteja «recalcular» el cost del subministrament. Fa mesos que una advertència que arriba precisament del gegant algerià Sonatrach i l’espanyola Naturgy negocien una revisió dels preus dels seus contractes de subministrament de gas per als pròxims tres anys.
Des del sector gasista espanyol s’insisteix que es tracta d’una «revisió ordinària» dels contractes de les tantes que es fan aproximadament cada tres anys, però les negociacions s’han vist enrarides i tensades pel gir del Govern espanyol. Amb els mercats internacionals del gas desbocats i marcant cotitzacions rècord, la pujada de preu en la renegociació es dona gairebé per fet.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034