Ni amb tu, ni sense tu
El que sorprendria seria sortir indemnes de tot el que ens ha passat i ens està passant
De tant en tant entenc per què Carlyle anomenava l’economia, de manera despectiva, «ciència lúgubre»: molts dels meus col·legues sembla que es delecten anticipant grans mals i desastres sense fi. Si es produeixen, són uns genis i, si les coses acaben anant millor, ningú recorda qui va anunciar els mals presagis.
Ara, per si no teníem prou amb les restes de pandèmia, les ruptures en les cadenes de subministraments com a conseqüència de la política xinesa de covid-zero, la guerra de Putin a Ucraïna i els seus efectes sobre la crisi energètica i alimentària, comença a circular l’espècie d’una «imminent recessió». I com que, a més, coincidirà amb una elevada inflació i no tenim prou imaginació per buscar noms sense recórrer al passat, ara es comença a parlar de l’«estagflació» que vindrà, però un cop passi l’estiu, durant el qual totes les dades indiquen que es batran rècords, sense que els qui posen a circular la consigna, ni els que se la creuen i ja busquen refugi, sembli que s’adonin de la contradicció entre les dues coses.
Per posar-hi alguns números, en la revisió de previsions que ha realitzat l’OCDE aquesta setmana, la més recent dels grans organismes internacionals, s’anticipa un creixement del PIB mundial del 3% per a aquest any i del 2,8% per al que ve, amb els països no OCDE que creixeran un 3,5% i un 3,8% aquest any i el següent. ¿Poc, molt? Si prenem com a referència la mitjana del que es va créixer entre el 2013 i el 2019, quan ningú parlava de recessió, va ser del 3,3% per al món i del 4,3% per als països no OCDE. És a dir, s’anticipen creixements lleugerament més baixos per a aquest any i el que ve, però en cap cas recessió. Si hi incloem els països de l’OCDE, la mitjana ha sigut del 2,2% i la previsió parla del 2,7% aquest any i l’1,6% el 2023. En fi, un creixement moderat, però, el que dèiem, res a veure amb una recessió.
Pitjor és el resultat quant a inflació: davant una mitjana prèvia de l’1,7%, els països de l’OCDE esperen tancar aquest any amb un elevat 8,5% que es reduirà fins al 6% el 2023. La taxa d’atur, per la seva banda, se situarà a l’OCDE un punt per sota de la mitjana dels anys 2013-2019, que va ser del 6,5%. Fins i tot els dèficits públics arribaran el 2023 a l’equivalent al -3,8% del PIB, no gaire allunyat del -3,2% que va ser la mitjana d’abans de la pandèmia. El que dèiem: problemes, sí; catàstrofe, no.
El que sorprendria seria sortir indemnes de tot el que ens ha passat i ens està passant. En part, com diu l’OCDE en el seu informe, és el preu que el món està pagant per la guerra de Rússia contra Ucraïna. Vam sortir de la pandèmia amb un fort impuls econòmic que s’ha vist truncat, en part, per la guerra i les fortes escassetats i pujades de preus d’energia i aliments que estan sumint el món en una crisi carregada d’incertesa. Com també diu l’OCDE, «una situació que no es veia des de la dècada de 1970» i que està causant privacions a persones de baixos ingressos i riscos seriosos de fam als països més pobres.
Per tant, com resumeix l’OCDE: la guerra està frenant la recuperació, les pressions inflacionistes s’han intensificat i la crisi del cost de la vida provocarà penúries i riscos de fam. Suficient com per no afegir, a més, el soroll d’una suposada recessió després de l’estiu.
Buscant culpables.
Com correspon al moment que vivim, quan portem totes aquestes dades i reflexions a l’àmbit nacional, constatem que, els crits que anuncien recessió, el que en el fons estan dient és que la culpa de tot la té el Govern. Almenys això llegeixo jo en els titulars que destaquen les rebaixes de creixement i alces d’inflació realitzades per l’OCDE en les seves previsions sobre Espanya, traient-les del context internacional i presentant-les com si fóssim l’únic país que ha empitjorat les seves previsions i posant sempre en segon lloc factors com la guerra.
Si el problema fos només nostre i no hi hagués una explicació exterior que el justifiqués, llavors sí que caldria pensar que alguna cosa estem fent molt malament a Espanya, començant pel Govern central. Els qui aconsegueixen situar aquest «relat» mitjançant titulars esbiaixats estan dient dues coses: assenyalen el culpable dels nostres mals i indirectament criden a reemplaçar-lo per un altre Govern que ho faci millor. I no riguin si els sona absurd, perquè els funciona des de fa anys: assenten un fals relat segons el qual, sempre que ha governat l’adversari, el país s’ha enfonsat fins que arriben ells al Govern i el salven. A alguns els deu sorprendre que els digui que no hi ha cap veritat en aquesta afirmació i a d’altres que, malgrat això, hi hagi tants conciutadans que s’ho creuen i actuen en conseqüència.
Si el problema és el Govern, és legítim lluitar per canviar-lo, mentre que, si el problema és exterior, potser el que seria patriòtic seria tancar files amb el Govern per defensar els ciutadans i el país. Com veuen, una opció política, el pacte, que avui és fora del mapa dels estrategs dels nostres partits.
¿I Espanya?
Notícies relacionadesEls que ressalten que l’OCDE rebaixa o retalla el creixement d’Espanya el 2022 al 4,1% i apuja la inflació al 8,1% diuen la veritat. Però al callar que, amb això, creixerà per sobre de la mitjana de l’OCDE (recordin, 2,7%), fins i tot per sobre de l’eurozona (2,6%), amb una inflació per sota de la prevista per a l’OCDE (8,5%), no la diuen tota. I la interpretació de les mateixes dades és molt diferent en un cas i en un altre. Fins i tot quan s’anticipa un escàs 2,2% de creixement per al 2023, no seria lícit callar que el 2019, abans de la pandèmia, va ser del 2,1% i ningú parlava de recessió.
Tenim a Espanya prou problemes objectius com a conseqüència de fets objectius com la guerra i les crisis energètiques i alimentàries mundials com per afegir una capa de soroll mediàtic partidista que, amb l’excusa que ve una recessió, insufla por i incertesa i busca, només, beneficis partidistes. No és lícit. I, sens dubte, és molt poc patriota. I aquí ho deixo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia