Mercat laboral

El nombre de treballadors TIC creix un 11% a Barcelona, però la demanda és dues vegades superior

  • La meitat dels 9.400 professionals que es van incorporar a aquest teixit el 2021 són estrangers

  • El sou brut mitjà a la capital catalana és de 41.700 euros anuals, un 11% més que l’any anterior i una xifra superior a la de Madrid

El nombre de treballadors TIC creix un 11% a Barcelona, però la demanda és dues vegades superior

Barcelona Digital Talent

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Si el 2020 cada oferta de treball relacionada amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) tenia de mitjana una vintena de possibles candidats, el 2021 aquesta proporció va descendir 15 persones. És la taxa més baixa dels últims anys. O, dit d’una altra manera, la vegada que la relació entre l’oferta i la demanda és més tensa. «Malgrat que som molt bons generant talent, som també molt bons generant demanda sobre aquest talent», resumeix el director del programa de talent digital de la Mobile World Capital, Jordi Arrufí. Aquest directiu ha presentat aquest dimecres l’estudi que així ho reflecteix, el Digital Talent Overview 2022, un informe que efectivament mostra que el mercat laboral de Barcelona (que concentra la immensa majoria dels treballadors i de les ofertes) va incorporar 9.400 nous perfils tecnològics l’any passat, però que en va necessitar en total uns 24.600, més del doble dels que van arribar.

Això implica que el 2021 va acabar amb un 11% més de persones treballant en aquest sector que l’any previ, però també que les ofertes de treball van créixer un 43%. De fet, aquesta demanda d’empleats supera ja la que registrava el mercat abans de la covid, «una ràpida recuperació que contrasta amb la demanda d’ocupació del conjunt de sectors, que encara està lluny de les xifres prepandèmia», indica l’informe.

Una de les conseqüències d’aquesta recuperació, ha afegit Arrufí, és una pujada de sous que es produeix sobretot a Barcelona. En aquesta ciutat, el sou mitjà brut anual del sector són 41.700 euros, un volum un 11% superior al del 2020. «Si ens comparem amb altres ciutats europees, aquí es paga més que a Madrid, però menys que a Londres, París o Amsterdam», ha especificat el portaveu.

Aquest escenari també està molt relacionat amb un altre factor que mostra l’informe: del total de persones que que es van incorporar en el sector tecnològic a la capital catalana, pràcticament la meitat (unes 4.700) venien de fora. Un 11,5% de Londres, un altre 10% de Madrid i a continuació, i ja en menor mesura, de Buenos Aires (Argentina), São Paulo (Brasil), i València.

En aquest sentit, l’empresa que més treballadors d’aquest perfil va necessitar a Barcelona va ser Glovo, seguit d’Inetum, Enginneering i NTT Data. A Girona va ser DXC Technology; a Lleida, Indra, i a Tarragona, T-Systems.

Creixement desmesurat

Notícies relacionades

El resum que ha fet la directora general de Societat Digital, un organisme de la Generalitat, Joana Barbany, és que es donen tres tendències bàsiques: creix el nombre d’especialistes a nivell global, cada vegada hi ha més titulats però això no evita que creixi la tensió entre l’oferta i la demanda, i millora la bretxa de gènere però aquesta encara existeix.

«En l’últim any i mig hem posat la tecnologia en el centre de tot: això ha provocat que aquest ecosistema TIC sigui un ecosistema totalment creixent, però amb un creixement desmesurat», ha coincidit el president del Cercle Tecnològic de Catalunya, Joan Ramon Barrera, que ha apuntat també que un dels problemes és que hi ha la sensació generalitzada que només falten perfils d’alt nivell formatiu i tecnològic. «S’ha de desmitificar la tecnificació de la nostra professió i intentar afavorir que la gent amb competències digitals s’acosti al nostre ecosistema», ha conclòs l’expert.

Temes:

Ocupació