Anàlisi de la situació

Giró destaca la fortalesa de l’economia catalana però alerta de les noves incerteses

El conseller reconeix que «alguns països europeus poden entrar en recessió»

Giró destaca la fortalesa de l’economia catalana però alerta de les noves incerteses
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’economia catalana va bé però s’acosten moments complicats. El conseller d’Economia i Hisenda del Govern, Jaume Giró, ha destacat aquest dilluns la resiliència de les empreses i l’economia catalana però ha alertat del cúmul d’incerteses que hi ha per al futur en el que ha descrit com un «canvi de fase» marcada per les imprecisió de les previsions. Per a Giró, els indicadors han «demostrat que els fonaments de l’economia catalana són sòlids», malgrat que les fonts de finançament de l’Estat «condicionen el creixement» (amb referència al dèficit crònic de la inversió pública a Catalunya).

Giró, que va clausurar l’acte de presentació de l’‘Informe anual de l’economia catalana 2021’, va reconèixer que el repte més important davant la nova conjuntura internacional és la inflació i es va alinear amb l’estratègia del Banc Central Europeu d’establir com a prioritat mantenir els preus estables: «El BCE no pot permetre una inflació superior al 2%, tot i que això comportarà de manera inevitable frenar l’activitat econòmica». Per això, Giró va augurar que «alguns països europeus entraran en recessió» en aquesta lluita per frenar la inflació.

Notícies relacionades

Per al conseller, el segon fenomen econòmic que caracteritza aquest nou context és la consolidació de models industrials verticals producte d’una situació en la qual els processos de deslocalització donen pas a la relocalització de la indústria. «Els models industrials basats en estocs mínims estan donant senyals d’esgotament i donen pas a nous models de producció. Crear una indústria europea de microxips a Catalunya va en aquesta línia», va afegir Giró. En el marc d’aquest nou context econòmic internacional, Giró va afegir també la creixent inestabilitat geopolítica que incrementa el risc d’un proteccionisme més gran per part dels estats «que no es veia des de la caiguda del mur de Berlín». Per tot aquest cúmul de canvis, l’economia internacional i la catalana en particular s’acosta a un període d’«aigües braves» que només és possible afrontar, segons la seva opinió, mitjançant el reforç dels fonaments i fonaments de l’economia, com l’aposta per la investigació i el desenvolupament, apostar per empreses que creuen ocupació, reforçar l’equilibri territorial i dotar de mecanismes de suport especials per a l’activitat empresarial.

L’informe sobre l’economia catalana el 2021 destaca especialment el paper fonamental del turisme i la internacionalització de l’economia en la recuperació ràpida després de la pandèmia i l’esclat de la guerra d’Ucraïna. L’arribada de turistes estrangers a l’abril ja ha arribat al 70% dels assolits el mateix mes del 2019. El nombre d’empreses amb un volum d’exportacions superior als 50.000 euros anuals va créixer el 10,7%, amb un augment del 6,5% en els últims cinc anys. La recuperació de les exportacions s’ha vist beneficiada en part per l’alça dels preus. Les exportacions i les importacions de béns van créixer amb força (21,5% i 19,5%, respectivament) el 2021.