Claus
¿En què consisteix la baixada de l’IVA de la llum? Així afectarà la teva factura
L’estalvi per a un consumidor mitjà amb una factura mensual d’uns 60 euros serà d’uns 2,7 euros
Cop d’efecte del Govern de Pedro Sánchez. Dos dies abans de prorrogar el decret anticrisi, el president del Govern espanyol ha anunciat una rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica al 5% per mirar de contenir l’escalada de preus en què està immers el rebut de la llum en els últims mesos. Aquesta taxa, que habitualment estaria en el tipus màxim del 21%, es va reduir fa un any al 10%, quan va començar l’escalada de preus de l’electricitat, i ara es preveu portar-la al mínim. L’estalvi per a un consumidor mitjà amb una factura mensual d’uns 60 euros serà d’uns 2,7 euros. Tot i que encara hi ha moltes incògnites sobre l’aplicació de la mesura, aquestes en són algunes de les claus:
¿Per què una taxa del 5%?
La directiva europea que regula l’IVA autoritza els estats membres a aplicar tipus reduïts al gas natural, l’electricitat i la calefacció, però respectant una taxa mínima del 5%. Així ho va transmetre el comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni, en una carta als 27 socis a finals de l’abril d’aquest any en què es detallen les mesures fiscals que es poden portar a terme per fer front a la crisi energètica actual. És a dir, el Govern no pot reduir la factura al 4%, el tipus mínim de l’impost sobre el valor afegit a Espanya, sinó que ha de fer-ho com a màxim al 5%. Aquesta taxa reduïda també podria ser utilitzada per als panells solars. En aquest cas, la Comissió Europea permet reduir-la fins al zero. No obstant, Brussel·les no permet als estats membres tenir més de dos tipus reduïts diferents.
¿A qui afecta?
En l’actualitat, la rebaixa vigent de l’IVA al 10% afecta tots els consumidors amb fins a 10 quilowatts de potència contractada, sempre que el preu mitjà mensual del preu majorista del mes anterior sigui superior a 45 euros per megawatt hora. En l’actualitat, el preu de l’electricitat multiplica per cinc aquesta xifra. Per tant, a falta de conèixer més detalls sobre la mesura, si no hi ha canvis en aquesta condició, l’IVA reduït al 5% afectaria totes les factures de l’electricitat de llars i pimes, tant les dels consumidors del mercat lliure com les del mercat regulat (PVPC).
¿Quan comença a aplicar-se?
«Anirà en el decret llei i, per tant, entrarà en vigor el dia que el Consell de Ministres l’aprovi», ha respost aquest dimecres la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en declaracions als mitjans de comunicació recollides per Europa Press. El Govern té previst fer aquest dissabte una reunió ministerial extraordinària per aprovar aquest nou decret llei per mitigar l’efecte de la crisi d’Ucraïna, per tant, la seva aplicació entrarà en funcionament de forma immediata i es mantindrà durant un període de tres mesos, segons informa Juanma Romero.
¿Hi ha altres impostos a la factura?
Sí. L’electricitat a Espanya està gravada, a més de per l’IVA, per l’impost especial sobre l’electricitat (IEE) que, a més d’aplicar-se sobre el terme de potència contractada i energia consumida, forma part de la base imposable de l’IVA, és a dir, té una doble imposició a la factura. Aquest impost se situa des del mes de setembre de l’any passat en el 0,5%, el mínim autoritzat per la normativa europea. A més, l’electricitat també està afectada per l’impost que grava amb un 7% el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE), que les companyies repercuteixen en els consumidors a través d’un recàrrec a la factura. Aquesta taxa està suspesa des de fa un any.
¿I els carburants?
Els preus de la gasolina i el dièsel també s’han disparat després de l’inici de la guerra d’Ucraïna, cosa que ha portat l’Executiu a establir una bonificació de 20 cèntims sobre aquests carburants, a la qual se’n suma una altra que fan les grans companyies petroleres. Aquest dimecres, després de l’anunci de Pedro Sánchez durant el ple del Congrés, el diputat del Partit Popular Juan Diego Requena Ruiz ha preguntat a l’Executiu: «¿Què passarà amb l’IVA als combustibles?». La seva interlocutora, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, no ha fet referència directa a aquesta pregunta, però la resposta és que es mantindrà com fins ara. Brussel·les no permet reduir l’IVA dels carburants.
¿Quin serà el seu impacte per a les arques públiques?
Aquesta rebaixa tindrà un cost per a les arques públiques d’entre 250 i 300 milions, segons informa Juanma Romero. Però això no implica una caiguda de la recaptació d’Hisenda respecte a una situació normal, perquè la taxa actual de l’IVA és la quarta part de la que hi havia fa un any (el juny del 2021 va baixar del 21% al 10% i ara baixa al 5%), un percentatge igual o fins i tot inferior a la pujada del preu de l’electricitat, per tant, la recaptació per a Hisenda continuarà sent la mateixa que abans de l’inici de l’escalda de preus. El preu majorista de l’electricitat va rondar històricament els 45 euros per megawatt hora, que el juny de l’any passat es va duplicar fins a arribar als 80 euros per megawatt hora, mentre que en l’última setmana se situa en els 250 euros per megawatt hora. A falta de conèixer la seva evolució, les previsions del Govern sobre el límit al gas apuntaven uns preus finals entre 150 o 180 euros per megawatt hora fins al 31 de maig del 2023.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Benzina Electricitat Dièsel Energia Pedro Sánchez La pujada de la llum Teresa Ribera Rodríguez
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034