Energia
15 dies amb l’excepció ibèrica: la rebaixa ronda l’11% de la factura
El rebut de tot el mes encara així serà més car que el de maig perquè el preu majorista de l’electricitat ha sigut superior
En els 15 primers dies en funcionament de la denominada ‘excepció ibèrica’ la rebaixa de la factura de la llum per als consumidors regulats ronda l’11% respecte al preu que hauria resultat sense haver aplicat el límit al preu del gas que s’utilitza per produir electricitat. La xifra està per sota del 15% de la mitjana que va estimar el Ministeri per a la Transició Ecològica per als 12 mesos de vigència del límit, però es produeix després d’una setmana inicial turbulenta, en la qual l’onada de calor i la baixa generació renovable van disparar els preus, cosa que va invalidar part de l’efecte previst.
Des del 15 de juny, primer dia de vigència del límit de 40 euros per megawatt-hora (MWh) al preu gas, i fins aquest dijous, el preu mitjà per als clients de tarifa regulada –suma del preu del ‘pool’ i de la compensació a les centrals que generen amb gas– ha sigut de 236,75 euros MWh, mentre que si no s’hagués aplicat la mesura la mitjana hauria ascendit a uns 275,89 euros MWh, segons estimacions realitzades a partir del preu de referència del mercat ibèric del gas, Midgas.
¿Com es traslladen aquestes xifres a la factura regulada? Segons l’expert en mercat energètic i factura elèctrica de la Universitat Pontifícia de Comillas, José Luis Sancha, en aquesta segona part del mes, els gairebé 10 milions de consumidors amb tarifa PVPC s’han estalviat uns 4,5 cèntims per cada kilowatt-hora en el seu consum. Això suposa en percentatge una rebaixa del 13,5%. Aquesta rebaixa actua sobre una part de la factura –terme d’energia– que actualment suposa més del 75% del total, segons apunta Sancha. La resta són els impostos (l’IVA, que fins al 30 de juny està al 10%, i l’actual impost especial del 0,5%) i el terme de potència. A partir d’aquí s’estima que l’aplicació del límit del gas s’ha traduït en una rebaixa sobre la factura entorn de l’11%. El cert en tot cas és que aquesta mesura serà difícil de percebre pels consumidors, ja que tot i que la factura corresponent a aquests últims 15 dies serà l’11% més baixa del que hauria sigut sense l’aplicació del límit al gas, el rebut mensual serà més car que el del mes de maig.
Sancha considera que els resultats «estan sent bastant consistents» i confirmen que el sistema ideat pel Govern central «funciona, fins i tot en períodes conflictius». Però també afegeix que falta informació per entendre les ofertes que realitzen les centrals elèctriques –«no responen a uns patrons lògics», diu– i el cost de la compensació, que «està sent una mica més alta de l’esperat, afegeix.
Altres països
Una altra manera d’avaluar si hi ha hagut estalvi o no per als consumidors espanyols passa per la comparació amb altres països. El consultor de Menta Energía i expert en la matèria Francisco Valverde contraposa el preu d’Espanya amb el de França «per tenir una referència d’algú que no ha fet res». El resultat és que els primers 15 dies de juny el preu de l’electricitat en el mercat majorista espanyol va ser un 6% superior al francès, mentre que per a la resta del mes és un 30% inferior.
Espanya des que té el límit al preu del gas ha aconseguit escapar del grup format per la resta de països, més cars. Només el Regne Unit, tradicionalment un mercat car, també ha registrat en les últimes setmanes preus més baixos. Valverde atribueix aquesta anomalia al fet que el país té els seus magatzems de gas plens i això fa que tinguin un gas més barat. «Crec que el Regne Unit de maig a octubre tindrà els preus més barats d’Europa per al període de maig a octubre», augura.
El problema ve després. Els preus majoristes a partir de la tardor a Europa espanten. Sobretot en el cas de França, on ascendeixen per al quart trimestre en el mercat de futurs per sobre dels 720 euros MWh, amb puntes de més de 800 euros MWh. Alemanya apunta a uns 350 euros MWh, mentre que a Espanya se situen al voltant de 150 euros, als quals caldrà sumar la compensació. «A mi em fa l’efecte que Europa ens està mirant. I si això surt bé (l’excepció ibèrica) ens copiaran. Si no és amb un límit al gas per a tots els països, és amb una reforma del mercat per un temps limitat. El que no entendria és que no ho fessin», afegeix Valverde.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Ministeri per a la Transició Ecològica Electricitat Energia La pujada de la llum Teresa Ribera Rodríguez
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín