Concurs de creditors

L’hotel Fairmont Juan Carlos I està a tocar de la fallida i perillen 300 llocs de treball

  • La plantilla de l’hotel de cinc estrelles, que fa dos anys que està en erto i és a punt d’esgotar les seves prestacions, protesta contra el que veu com un «tancament imminent»

L’hotel Fairmont Juan Carlos I està a tocar de la fallida i perillen 300 llocs de treball

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’hotel Fairmont Juan Carlos I està a tocar de la fallida i uns 300 treballadors temen seriosament pels seus llocs de treball. El principi d’acord assolit l’estiu passat per l’Ajuntament de Barcelona (propietari dels terrenys on s’ubica l’hotel) i Barcelona Project’s SA (propietària del cinc estrelles de luxe) no ha tirat endavant i ni la firma vol obrir de nou l’establiment (com a mínim a curt termini), ni ha aconseguit trobar un comprador que ho assumeixi, ni tampoc ha aconseguit renegociar el seu deute. La plantilla s’ha concentrat aquest divendres davant la seu del bufet d’advocats Cuatrecases, representants dels propietaris, per clamar per solucions, després de dos anys en erto total i la meitat d’ells a punt d’esgotar les prestacions. EL PERIÓDICO ha intentat posar-se en contacte amb la direcció del Fairmont Juan Carlos I per obtenir la seva versió dels fets, sense èxit.

«Anem cap al tancament imminent i ningú ens dona explicacions», explica una treballadora EL PERIÓDICO. El Fairmont Juan Carlos I, malgrat estar gestionat per la canadenca Fairmont, marca de la francesa Accor, és propietat Barcelona Project’s SA. Aquesta última societat, que pertany al príncep saudita Turki Bin Nasser, està des de l’abril de l’any passat en preconcurs de creditors, amb un deute que ronda els 100 milions d’euros, segons coincideixen fonts consultades de CCOO i UGT. I aquesta setmana finalitza la moratòria concursal habilitada i prorrogada durant la Covid pel Govern, per la qual cosa qualsevol persona o entitat que tingui un deute pendent amb l’hotel pot exigir-lo i acabar forçant un concurs.

I el fracàs de les negociacions entre l’Ajuntament, Barcelona Project’s i els seus creditors provoca que els treballadors assumeixen ja l’escenari del tancament. «L’Ajuntament havia exigit com a condició imprescindible un pacte de creditors. No s’han posat d’acord i s’ha fet inviable. Ara demanarem el reinici immediat de l’activitat», expliquen fonts municipals consultades. L’operació que s’anava cuinant amb el fons saudita Tyndaris LLP no ha acabat quallant de moment i l’Ajuntament no té intenció d’estendre la licitació per a ús hoteler, que ara mateix finalitza el 2040. Una de les opcions que es va arribar a posar sobre de la taula va ser allargar la licitació 50 anys més per fer atractiva la compra, però finalment la falta d’acord entre els actuals creditors ha enterrat l’esmentada via.

La reactivació ranca del turisme internacional, que encara no està en nivells previs a la Covid i especialment entre el turisme de congressos i grans esdeveniments, no incentiva la societat en preconcurs a reobrir el negoci i assumir els costos de l’activitat. De moment, fonts dels treballadors expliquen que des de la direcció els han comunicat la seva intenció de prorrogar de nou l’erto de suspensió total, tot i que sense especificar-los la durada. No obstant, descarten una obertura a curt termini i l’estiu ja es dona per perdut.

«No podem més»

Notícies relacionades

I els empleats del Fairmont Juan Carlos I estan al límit després de més dos anys d’erto ininterromput. Fonts consultades expliquen que al voltant de la meitat de la plantilla ja ha consumit tots els dies de cotització acumulats i a partir del mes que ve no cobrarà prestació del SEPE. Un erto que no cobren i el temor de dimitir i anar-se’n de l’empresa, ja que si ho fan renuncien amb això a la indemnització per acomiadament que els tocaria quan l’empresa iniciï un cessament col·lectiu.

Una trampa amb diverses arestes, ja que com que formalment aquests treballadors sense ingressos segueixen sent empleats de l’hotel, tampoc poden accedir a un subsidi no contributiu per atur a l’haver esgotat ja les cotitzacions. «No podem més», expliquen aquestes mateixes fonts. Gairebé un centenar d’empleats han ‘fugit’ d’aquesta trampa de l’erto, ja que abans de la declaració del primer estat d’alarma la plantilla rondava els 400 empleats i ara ronda els 300. «Els que han pogut s’han prejubilat o s’han buscat una altra cosa», expliquen fonts de la plantilla.