Energia
Europa importa per primera vegada més gas dels Estats Units que per gasoductes des de Rússia
Segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) el volum que va arribar al juny des dels EUA va ser més gran que el que va entrar pels tubs de Moscou
L’organisme dependent de l’OCDE anticipa que els preus de referència del gas natural al continent continuaran alts el 2025
Al juny, per primera vegada en la seva història, la Unió Europea (UR) va importar més gas natural liquat (GNL) dels Estats Units que gas a través de gasoducte des de Rússia, segons va informar l’Agència Internacional de l’Energia (AIE). «Les recents retallades abruptes del flux de gas natural des de Rússia a la UE van provocar que sigui el primer mes de la història en què la UE ha importat més gas a través de GNL dels Estats Units que a través de gasoductes de Rússia», va expressar el director executiu de l’organització dependent de l’OCDE, Fatih Birol, en un tuit.
Rússia envia cada any al voltant de 150.000 milions de metres cúbics de gas a través de diverses canonades que connecten amb Europa (i entre 14 i 18 milions més de gas natural liquat amb barco, segons Bloomberg). Per fer-se’n una idea, en termes mensuals, si fos lineal, es podria parlar d’uns 12.000 o 13.000 milions de metres cúbics al mes a través dels diferents tubs, aproximadament. Però aquesta tendència s’ha anat reduint fins que l’últim mes aquests enviaments mensuals per gasoducte han quedat per sota dels 5.000 milions de metres cúbics i han sigut avançats pel GNL nord-americà.
Russia's recent steep cuts in natural gas flows to the EU mean this is the 1st month in history in which the EU has imported more gas via LNG from the US than via pipeline from Russia
— Fatih Birol (@fbirol) 30 de junio de 2022
The drop in Russian supply calls for efforts to reduce EU demand to prepare for a tough winter pic.twitter.com/YmjvRN39ND
Aquest descens coincideix amb una dràstica reducció de subministrament (60%) a mitjans de juny a través del més gran tub de gas del continent, el Nord Stream, que connecta amb Alemanya i que se suma a talls de subministrament previs de Gazprom a Bulgària, Polònia, Finlàndia, Dinamarca i els Països Baixos després de l’inici de la guerra d’Ucraïna. A més, el Nord Stream pararà el flux durant 10 dies a partir de dilluns vinent per tasques de manteniment, cosa que agreuja la incertesa a tot el continent.
En l’acumulat dels sis primers mesos del 2022 el flux per gasoducte des de Rússia s’ha reduït al voltant d’un 30%, mentre que les importacions de GNL van augmentar un 60% (més de 80 milions de metres cúbics, el seu nivell més alt per a aquell període) amb els Estats Units com el proveïdor «més gran de GNL a Europa» amb el 75% d’aquest subministrament addicional, segons es recull en un informe publicat per l’AIE aquest dimarts. Part d’aquest GNL dels Estats Units arriba, entre altres països, a Espanya, després que a principis d’aquest any el país nord-americà es convertís en el principal subministrador d’aquesta matèria primera, per davant d’Algèria.
Perspectives per al 2022
Si es manté aquesta tendència, l’organització amb seu a París preveu que els fluxos des de gasoductes russos disminueixin un 45% «a menys de 80 milions de metres cúbics» aquest any i que per al 2025 descendeixin fins al 55%, també en comparació amb els nivells del 2021. La rebaixa d’entrada de gas per tub per a aquest any es mirarà de compensar –a més d’una alça de la producció del Regne Unit i Noruega– amb un augment de més del 45% de les entrades de GNL.
Notícies relacionadesLa reducció de les inversions en infraestructures a mitjans de la dècada passada poden provocar que l’increment de l’oferta global de GNL sigui «insuficient» per respondre a tota la «demanda europea». En tot cas, afegeix l’AIE, l’aturada de les importacions des de Rússia no afecta el GNL que arriba amb barco des de Moscou, que es mantindrà el 2022 «amb nivells per sobre dels de l’any passat». No obstant, l’organisme amb seu a París reconeix que tots aquests pronòstics estan subjectes a una «incertesa inusualment gran, a causa del comportament impredictible de Rússia».
La creixent demanda de GNL a Europa ha portat a un mercat global excepcionalment ajustat que ha disparat els preus d’aquesta matèria primera (l’AIE qualifica el continent d’un mercat ‘premium’ per al GNL). Segons aquesta organització, la cotització del gas en el mercat holandès TFF, que serveix de referència a Europa, aquest any sextuplicarà les xifres del 2019 i el 2025 les triplicarà, és a dir, no es recuperaran en els pròxims tres anys els preus previs a la pandèmia. La cotització del gas, que s’havia ‘estabilitzat’ en l’entorn dels 80 euros per megawatt-hora fa un mes, s’ha tornat a disparar en les últimes dues setmanes fins a superar els 160 euros pels talls de subministrament de Gazprom a través del Nord Stream i l’explosió d’una planta d’exportació de gas als Estats Units. Amb tot, encara se situen lluny del rècord de 200 euros del 7 de març, després de l’inici de la guerra.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Guerra Rússia - Ucraïna Ministeri per a la Transició Ecològica Electricitat Energia La pujada de la llum Teresa Ribera Rodríguez
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"