Comicis

Cercle d’Economia: ¿Guardiola o Cañadas?

Aquest dimarts, els més de 1.200 socis del prestigiós fòrum d’opinió escullen per primera vegada en 64 anys entre dues opcions

Cercle d’Economia: ¿Guardiola o Cañadas?

Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Jaume Guardiola o Rosa Cañadas? Aquesta és la qüestió aquest dimarts al Cercle d’Economia, que celebrarà les seves primeres eleccions entre dos candidats en els seus 64 anys d’història. Fins ara, tot i que hi va haver algun conat de presentar-ne més d’una, sempre es resolia amb una candidatura de consens a proposta del president sortint i amb l’aval d’una espècie de Senat format pels seus antecessors. Guardiola va aconseguir validar 588 dels 50 avals mínims necessaris per presentar-se i Cañadas, 216. Els socis poden avalar una o les dues candidatures.

Les urnes s’obren a les 10 del matí fins a les 19.00 hores. La setmana passada van celebrar l’únic debat entre tots dos, en el qual van mostrar les seves diferències, que afecten des de la reunió anual que organitza l’entitat, la seva capacitat d’influència fins a la necessitat de tenir més projecció exterior. La mesa electoral està presidida per l’expresident del Cercle, Salvador Alemany, i integrada per Jordi Hereu i Mònica Ribé, els dos membres de la junta directiva sortint, i Esther Seuma i Joan Torras, socis del Cercle escollits per sorteig davant notari.

A més del vot directe, existeix la possibilitat del delegat mitjançant un sobre correctament tancat amb la fotocòpia del document d’identitat del soci que delega i el sobre amb la papereta electoral editats pel Cercle d’Economia. El procés de càlcul serà més complicat, perquè caldrà comprovar els vots per delegació i si qui ho hagi fet ha optat finalment per votar directament.

L’exconseller delegat de Banc Sabadell i president del patronat d’ESADE, Jaume Guardiola, proposa una junta de 21 membres amb l’economista i directora de la Barcelona Graduate School of Economicds, Teresa Garcia-Milà, i l’editora de Random House, Núria Cabutí, com a vicepresidentes. Els altres membres són Camino Quiroga (notari); Carmina Ganyet (Colonial); Oriol Aspachs (CaixaBank); Marc Puig (president del Grup Puig); Miguel Trias Sagnier (Cuatrecasas); Jordi Amat (escriptor i filòleg); Maite Barrera (presidenta de Barcelona Global); Mercè Conesa (Incasòl); José María Lassalle (consultor estratègic, escriptor i analista polític); Núria Mas (IESE i consellera del Banc d’Espanya), Alfonso Rodés (president d’Havas Media Group); Francesc Rubiralta (Celsa Group); Laura Urquizu (consellera delegada i presidenta de Red Points i Xavier Vives (IESE). Tots ells, incloent-hi Guardiola, ja formen part de la junta actual. A més, incorpora Clara Campàs (Asabys Partners), Pol Morillas (director del Cidob), Dani Aicart (Barcelona de Serveis Municipals) i Rita Almela (emprenedora, inversora i experta en transformació digital, innovació i tecnologia i sòcia fundadora de 101 Ventures).

Cañadas, que és presidenta de Trea Capital Partner i de la fundació Tanja, proposa una junta de 16 membres amb Sacha Michaud (Glovo); Gerard Garcia (fundador i conseller delegat de Deale); Joan Francesc Bañó (soci fundador d’Open House Games i mentor de ‘start-ups’ a través d’Aticco Lab); Josep Gómez Torres (fundador i conseller delegat de Reby), Ramon Palou (fundador d’Onsecur); així com Maria Rosa Fiol (Unió Patronal Metal·lúrgica); Jorge Lasheras (expresident de Yamaha a Espanya i actualment president del Cercle Empresarial del Japó; Marina López Sanjurjo (consellera i directora corporativa del grup Hotusa); Rosa Nonell (doctora en Economia per la Universitat de Barcelona (UB); Marta Plana (cofundadora de Digital Origin); Xavier Prats (assessor especial de Teach for All); Stella Raventós-Calvo (presidenta de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals); Josep Soler (director general de l’Institut d’Estudis Financers), Silvia Sorribas (Telam) i Rafael Vilasanjuan (IS Global i columnista d’EL PERIÓDICO). Només la mateixa Cañadas, Marta Plana i Rosa Nonell han format part de juntes anteriors del Cercle.

Hi ha qui considera que el resultat reflectirà una espècie d’avaluació de la presidència de Javier Faus, que entregarà el testimoni a Guardiola o a Cañadas. El president sortint va tenir un començament tempestuós al variar el 70% de la junta i fer-la paritària entre homes i dones i prendre decisions sense comptar amb els presidents anteriors, cosa que va provocar protestes que es van saldar amb un acord.

Notícies relacionades

Faus també va promoure que la reunió anual, la cita que congrega el més granat de la política i l’economia, es traslladés de Sitges, on se celebrava des de 1997, a Barcelona. Les dues edicions a la capital catalana després del parèntesi de la pandèmia el 2020, amb el primer ministre italià Mario Draghi, el rei Felip i fins i tot el president de Corea, Moon Jae In; i la de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en l’edició d’aquest any, van tenir una gran capacitat de convocatòria.

Guardiola defensa aquest canvi, com quan el Cercle va passar de les reunions a la Costa Brava a Sitges; i Cañadas assegura que l’entitat té capacitat d’organitzar dues cites anuals: una de més conjuntural a la capital catalana i una altra més de reflexió i debat i més participació dels socis, fora de Barcelona.