Crisi energètica
Espanya demana a les seves energètiques frenar les compres de gas a Rússia tot i que la UE continua sense vetar-les
Rússia va desbancar al juny Algèria com a segon proveïdor més important de gas en plena guerra i el Govern ho atribueix a contractes comercials firmats anteriorment
Les tensions geopolítiques i la crisi energètica han provocat una revolució en el rànquing de proveïdors de gas natural a Espanya. Algèria ha sigut durant l’últim mig segle el venedor de gas més gran al mercat espanyol i va quedar desbancat pels Estats Units el gener passat després del tancament del gasoducte més gran que uneix els dos països a través del Marroc i pel Mediterrani.
El mes passat, de manera inesperada i en plena guerra a Ucraïna, les empreses energètiques espanyoles van disparar les seves compres de gas a Rússia fins a convertir-lo en el segon proveïdor més important, segons els registres d’Enagás, l’operador del sistema gasista espanyol. El gas rus va concentrar el 24,4% de les importacions totals d’Espanya al juny, davant el 29,6% dels Estats Units i per davant del 21,6% d’Algèria.
Des del Govern i des del mateix sector energètic s’apunta a la forta pujada de les compres de gas a Rússia com un fenomen temporal, fruit de l’execució de contractes firmats anteriorment i que no es poden rescindir fàcilment, fins i tot en plena invasió militar. A més, l’Executiu i les empreses remarquen que les compres de gas no es troba, almenys de moment, en el llistat de productes afectats per les sancions comercials imposades per la Unió Europea, més enllà de l’anunciada intenció d’anar reduint la dependència del continent amb el gas rus.
Després de conèixer-se el fort increment de les importacions de gas rus del mes passat, no obstant, el Govern ha fet una crida directa a les companyies energètiques espanyoles a frenar les compres a Rússia. «És convenient llançar un missatge a les comercialitzadores perquè busquin reduir al màxim el consum procedent de Rússia», ha sentenciat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.
Des de l’Executiu s’assumeix que les compres de gas rus no estan vetades i no suposa infringir el règim de sancions internacionals desplegades per la Unió Europea per ofegar econòmicament Rússia i frenar la guerra a Ucraïna, però «és recomanable que les empreses busquin opcions alternatives» i impulsin encara més la diversificació dels proveïdors de gas. No obstant, la vicepresidenta ha remarcat que, malgrat la pujada del mes passat, el volum de compres de gas a Rússia al llarg de l’últim any es manté en els mateixos nivells que en exercicis previs i que no hi ha una tendència a l’alça.
Notícies relacionadesRibera ha remarcat que el seu departament treballa activament en el desenvolupament d’un pla per blindar el subministrament a Espanya (tant amb mesures per reduir el consum i millorar l’eficiència, com per impulsar l’electrificació de l’economia i l’ús dels gasos renovables) i ajudar els nostres veïns europeus transvasant gas natural de cara al pròxim hivern, que amenaça de ser complicat pel risc de tall de gas rus. Un pla que l’Executiu està compartint amb energètiques, consumidors industrials i domèstics, agents socials i altres administracions públiques.
«Estem preparant-nos per a qualsevol eventualitat de cara a la tardor» sobre un eventual tall de subministrament total de gas per part de Rússia, ha sentenciat la vicepresidenta i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, abans de participar en la reunió de l’Eurogrup a Brussel·les. La cancellera econòmica del Govern ha reconegut l’«alta incertesa» sobre l’evolució del subministrament i el seu impacte econòmic, i ha insistit que es treballa en un escenari d’«inflació més alta i durant més temps».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"