Els efectes de la pandèmia
El Motel Empordà presenta concurs de creditors
El jutge nomena Roca i Junyent com a administrador concursal del conegut establiment català

El Motel Empordà ha entrat en concurs de creditors. El Jutjat del Mercantil número 1 de Girona ha admès a tràmit la sol·licitud de Motel Empordà SA i, segons avança ‘Crónica Global’, ha nomenat al despatx Roca i Junyent com a administrador concursal. Els responsables de l’establiment han confirmat a ‘El Punt Avui’ la voluntat de revertir la situació financera actual de l’activitat, que atribueixen als efectes de la pandèmia.
Fundat el 1961 per Josep Mercader, va néixer com un hotel de pas a la carretera de Figueres a França però aviat va ser considerat com un dels bressols de l’alta cuina de creació del país. Mercader va idear plats que s’han convertit en icònics. La mousse d’escalivada, el bacallà a la mussolina d’all, l’amanida de faves a la menta o les espines d’anxova arrebossades li valdrien, segons Jan Read, el títol de «fundador de la cuina catalana moderna», que busca l’equilibri entre tradició i innovació. Colman Andrews presentaria el Motel com «l’autèntic bressol de la cuina contemporània catalana» al llibre Catalan Cuisine.
A la Guia Michelin
Durant els primers anys, Mercader treballa sense parar, tot i que els seus problemes d’asma l’obliguen a evitar la cuina en els moments de més fumarada. El 1967, amb quaranta-dos anys i dues filles petites, mor la seva dona i concentra totes les energies en el projecte de l’Almadrava Park, de Roses, que obre el 4 de maig de 1970. A més, tres anys després, té l’ocasió d’esdevenir propietari únic del Motel i no la deixa escapar. En la dècada dels setanta és quan arriben les més sofisticades innovacions. El 1974, la Guia Vermella Michelin Espanya-Portugal inicia el sistema de classificació de restaurants amb estrelles. Vuit restaurants catalans n’obtenen una, entre ells, el Motel, que la conservarà fins al 2003.
Miquel Berga, al llibre editat amb motiu del 50 aniversari, explica que «el Motel es percep, cada vegada més, com un espai simbòlic que marca el trànsit entre l’Espanya rància de la dictadura i l’Europa que viu, nord enllà, ‘desvetllada i feliç’, en règims polítics de llibertat».
L’escriptor Josep Pla va trobar a la taula 26 del Motel un racó tranquil on disfrutar de la gastronomia amb ingredients del país que ell defensava. Tant Mercader, primer, com Subirós, després, tractaven l’‘homenot’ de Palafrugell com si fos de la família i l’acompanyaven en llargues sobretaules de conversa exquisida.
El 2 de novembre de 1979, Josep Mercader mor d’un atac al cor als 53 anys i Jaume Subirós agafa el relleu del negoci, mantenint-se, encara avui dia, fidel a les bases de la cuina catalana moderna que fa sis dècades va assentar el fundador del Motel.
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Tecnologia La identificació via mòbil amb el DNI virtual és vàlida a partir d’avui
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Amnistiada pel sultanat "Tenia 18 anys i vaig deixar seduir-me pels diners fàcils"
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Impostos L’Agència Tributària oferirà una ‘declaració exprés’ de la renda a 4,4 milions de contribuents
- Campanya Hisenda Resultat positiu i negatiu en la Renda 2025: què significa
- Mobilitat Renfe aparta dos treballadors acusats de sabotatge durant la vaga de Rodalies a Catalunya
- Tossa de Mar, protagonista d’un reality xinès amb milions d’espectadors