Les altes temperatures posen en risc l’oliverar
Stilo Hydro és el bioestimulant de SIPCAM Iberia per ajudar l’agricultor davant els constants canvis de temperatura
Un dels pilars de l’agricultura és la climatologia. Els canvis bruscos de temperatura, molts, a causa del canvi climàtic, poden afectar de forma negativa la productivitat de plantes i cultius. I, l’estiu, és una època especialment crítica.
Les sequeres, les onades de calor intenses i altres fenòmens climàtics vinculats amb l’estiu estan relacionats amb el 50% de les pèrdues de productivitat i rendiments dels cultius, cosa que porta conseqüències negatives en les collites. A aquest fenomen se’l coneix com estrès abiòtic, i les estratègies per combatre’l són fonamentals.
Com afecta el canvi climàtic a l’oliverar
L’estrès abiòtic afecta de forma molt important els cultius de secà com els oliverars, tot i que els de reg també poden patir-lo durant l’estiu. Les altes temperatures durant un temps prolongat poden afectar el creixement i desenvolupament de les plantes. Controlar els efectes negatius de l’estrès hídric en l’oliverar és especialment important durant els mesos d’estiu. Aquell moment és clau, ja que és l’inici del procés de fabricació d’olis a l’interior de l’oliva, una cosa important si es vol aconseguir un bon oli d’oliva i oliva de taula de gran qualitat.
Però si hi ha un moment crític és el del verol o canvi de color, que comença a finals d’estiu. En aquest moment, l’olivera es torna més vulnerable a l’estrès hídric i pot patir un alentiment del seu metabolisme i, fins i tot, afectar el creixement de l’oliva i el seu contingut en oli. Si s’aconsegueix controlar la situació en aquell moment, es poden minimitzar les conseqüències sobre la producció d’oli i la seva qualitat.
El paper dels bioestimulants
Amb l’objectiu de millorar el rendiment de les collites, cada vegada més agricultors han començat a utilitzar bioestimulants.
Es tracta d’un complement ideal en el marc de les estratègies de producció i nutrició dels cultius. Aquestes substàncies tracten l’estrès abiòtic i estimulen els processos naturals per millorar les característiques agronòmiques.
Stilo Hydro de SIPCAM
Bioestimulants com Stilo Hydro prevenen l’aparició dels efectes negatius de l’estiu en l’oliverar. Estan dissenyats per protegir i corregir l’estrès hídric i tèrmic de la planta, cosa que minimitza les pèrdues en producció i qualitat de la collita.
La prova de desenvolupament elaborada el 2020 amb el sistema de sensors Smart Irrigation de Bosch va permetre monitoritzar l’estat de les oliveres, i veure si tenien estrès abiòtic. Després de cinc mesos investigant, els resultats d’aquest estudi van demostrar que un arbre sense tractament pot arribar a patir un 61,2% d’estrès, mentre que els tractats amb Stilo Hydro només van patir-ne un 9,9%.
Aquest bioestimulant va demostrar així ser una eina molt necessària per al control i la gestió de l’estrès hídric en l’olivera que sobretot pateix a l’estiu.
SIPCAM Iberia és la primera companyia del sector agrícola que llança un producte com Stilo Hydro, certificat en agricultura ecològica, per ajudar l’agricultor davant els constants canvis de temperatures.
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- L’Audiència de Girona avala els desallotjaments exprés
- Un tiroteig a Suècia causa 10 morts en un centre educatiu per a adults
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres
- Mercat immobiliari La Generalitat compra 743 pisos a un fons inversor per destinar-los a lloguer social
- Ampolles de qualitat Els millors vins catalans per començar l'any: 4 negres i 1 rosat
- Descarbonització Catalunya garantirà uns 1.400 milions d’euros en ajuts per comprar cotxes elèctrics i triplicar punts de recàrrega
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?