Crisi energètica
La indústria espanyola es rebel·la contra el pla de Brussel·les d’estalvi de gas
Una desena de patronals industrials demanen al Govern que s’oposi a la intenció de la Comissió Europea d’imposar reduccions de consum iguals per a tots els països sigui quina sigui la seva seguretat de subministrament
La Comissió Europea ultima la seva proposta de pla d’acció per blindar-se davant un tall de gas procedent de Rússia. Entre les mesures que estudia Brussel·les, i que es donaran a conèixer aquest dimecres, es contempla un sistema de reduccions obligatòries del consum de gas iguals per a tots els països de la UE, amb independència de la seva situació de dependència de gas rus i les garanties de seguretat de subministrament a cada estat.
Una desena de patronals industrials espanyoles es mobilitza contra el sistema d’alerta dissenyat per Brussel·les i han sol·licitat per carta a la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que el Govern espanyol s’«oposi frontalment» a la mesura que prepara la Comissió Europea.
Les patronals Anfac i Sernauto (automoció), AOP (petroleres i refinament), Aspapel (paper), Feique (química i farmàcia), Fiab (alimentació i begudes), Oficemen (ciment), Primigea (matèries primeres minerals) i Unesid (siderúrgia) s’uneixen per reclamar al Govern que es planti contra el sistema que contempla Brussel·les de reduir el seu consum de gas en uns percentatges preestablerts, un mecanisme que s’activaria unilateralment per la Comissió o per petició de dos estats membre en cas d’emergència.
Tot Europa està en alerta perquè es veu com a creïble l’amenaça que Rússia faci un pas més i apliqui un tall total de subministrament de gas als estats membre com una nova mesura de pressió en ple xoc per la invasió d’Ucraïna.
Des del Govern i el mateix sector energètic espanyol es remarca que per a Espanya no hi ha risc de seguretat de subministrament per baixa dependència del gas rus i per la diversificació dels països d’origen de les importacions, per l’enorme parc de sis plantes regasificadores al país (un terç de la capacitat de regasificació de tota la UE) i per l’esforç que s’està realitzant a Espanya per omplir els magatzems de gas fins i tot per sobre del ritme que demana Brussel·les. És per això que la indústria espanyola es planta contra el ‘cafè per a tothom’ en la imposició de reduccions de consum de gas a tots els països europeus.
«No té sentit imposar reduccions de consum de gas a tots els països per igual, independentment de la seva situació particular i que el gas no consumit pugui o no ser exportat i consumit per altres països de la Unió», afirmen les patronals industrials nacionals. Forçar parades industrials en països en els quals no és necessari, agreujarà l’escassetat de productes essencials a tot Europa i augmentarà l’impacte econòmic de la crisi, posant en risc el funcionament de tota la cadena de valor de l’economia europea».
Notícies relacionadesDavant l’enorme dependència del gas rus que tenen alguns països del centre i el nord d’Europa, Espanya compta amb una situació privilegiada per la baixa exposició a la compra de gas rus i perquè compta amb sis plantes regasificadores en les quals es concentra un terç de la capacitat de regasificació de la UE i el 44% de l’emmagatzematge del gas natural liquat (GNL), el que ve amb barco.
«Els consumidors de gas espanyols, domèstics i industrials, estan finançant des de fa anys una gran inversió en infraestructures de gas, precisament per reduir el risc de dependència d’un sol país subministrador», remarca l’Aliança per la Competitivitat de la Indústria, que agrupa les patronals industrials. «Aquest increment de costos ho hem assumit per limitar la nostra exposició a talls de subministrament, sent incoherent que es pugui decidir per part de la mateixa Comissió Europea que parem les nostres fàbriques i es generi gratuïtament una caiguda d’activitat i ocupació».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín